Ψυχολογία των σχέσεων: Αναζήτηση πληρότητας και συντροφικότητας

πηγή εικόνας: google.com

 

Ό,τι ζητάμε ή επιθυμούμε στην ζωή μας το αποζητάμε από τον σύντροφό μας με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Αναζητάμε ασφάλεια, φροντίδα, ευτυχία , συναισθηματική και σεξουαλική κάλυψη, αγάπη και στοργή. Κάποιες φορές έχουμε την απαίτηση συνειδητά ή ασυνείδητα από τον/την σύντροφό μας να μας βγάλει από την μιζέρια ή την ρουτίνα στην οποία ζούμε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως μόλις βρούνε τον σύντροφο που ψάχνουν ή αποζητάνε η ζωή τους θα αλλάζει ριζικά. Θα νιώθουν πιο πλήρης και πιο αποδεκτή. Μια λάθος σκέψη και μια λάθος θεωρία. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε την πληρότητα στο πρόσωπο κανενός αν δεν νιώθουμε πλήρης από μόνοι μας. Μέσα σε μια σχέση δεν θα μπορέσουμε ποτέ να νιώσουμε ολοκληρωμένοι και δεν θα είμαστε σε θέση να νιώσουμε την ευτυχία που αρμόζει στον εαυτό μας αλλά και στον εκάστοτε σύντροφό μας.

 

Καρδιά ή μυαλό

Να ακούσω την καρδιά μου ή το μυαλό μου; ένα ερώτημα που έχουμε θέση όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας. Όσο συγκρούεται η καρδιά με το μυαλό πάντα θα νικάει η καρδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ασυνείδητες αναμνήσεις και υποσυνείδητα συναισθήματα. Μυαλό=λογική και καρδιά=συναίσθημα. Το μυαλό μπορεί να δώσει στην καρδία εντολή για να παραχθεί ένα συναίσθημα. Η επιλογή των ανθρώπων να ζούνε πάντα με βάση την λογική είναι δίκοπο μαχαίρι. Άλλοτε κάνει καλύτερη την ζωή και άλλοτε την δυσκολεύει και χειροτερεύει τις ζωές των ανθρώπων. Είναι φορές που το μυαλό πρέπει  να μπαίνει σε σίγαση και η καρδιά απλά να κάνει την δουλειά της. Τ μυαλό πολλές φορές παραπλανάει πράγματα και καταστάσεις, φτιάχνει και καταστρέφει πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Η παράλληλη δράση μυαλού-καρδιάς είναι αναπόφευκτη και απάντηση στο αιώνιο ερώτημα δεν υπάρχει. Το μυαλό μας ελέγχετε από μας. Επιλογή μας είναι αν το ερέθισμα που θα του δώσουμε θα είναι θετικό ή αρνητικό. Αν θα είμαστε χαρούμενη ή λυπημένη είναι καθαρά μια συνειδητή ατομική απόφαση και ευθύνη.

Υπενθύμιση προς τον εαυτό μας

Η δύναμη, η ικανοποίηση, η πληρότητα, η ευτυχία, όλα αυτά που αποζητάει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά βρίσκονται ήδη μέσα του. Όλα όσα ψάχνουμε υπάρχουν μέσα στην ψυχή μας αρκεί να τα ανακαλύψουμε. Αγαπήστε και σεβαστή τε πρώτα εσάς, μην ψάχνετε κάποιον να αγαπήσετε, κάντε τον εαυτό σας άξιο να αγαπηθεί. Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Η ζωή είναι ένα πολύτιμο δώρο, και το χρέος μας είναι να την ζήσουμε και να την κάνουμε όσο πιο όμορφη γίνετε. Ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένο ον από την φύση του. Ανεξάρτητα από το αν είστε παντρεμένοι, ελεύθεροι, σε σχέση, εάν θέλετε περισσότεροι αγάπη στην ζωή σας ερωτευτείτε πρώτα εσάς και την ήδη υπάρχουσα ζωή που ζείτε.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αγάπη κάνει θαύματα και υπάρχει για όλους

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Η συνταγή κατά του άγχους: Ένα βοήθημα για την καθημερινότητα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται εξαιτίας του άγχους. Το “Η συνταγή κατά…

Ψυχολογία

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Μέσα από δημιουργικές…

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…