Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναζητούν την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή και ξεκινούν ψυχοθεραπεία, ώστε να δομήσουν τη ζωή τους σε πιο σταθερές βάσεις. Ευτυχώς η εποχή μας τείνει να γίνεται μία πιο φιλική και πιο ανοιχτή εποχή προς την ψυχική υγεία. Ωστόσο, πολύς κόσμος εκεί έξω ακόμα έρχεται αντιμέτωπος με το στίγμα και αποθαρρύνεται από το να ζητήσει βοήθεια. Με την ντροπή και τον φόβο μίας επικείμενης ψυχικής ασθένειας ή ακόμα και μιάς απλής εσωτερικής αναζήτησης των μύχιων συναισθημάτων του. Το βασικό μήνυμα το οποίο πρέπει να διαδοθεί είναι πως η αναζήτηση ψυχικής βοήθειας και η ψυχοθεραπεία δεν ντροπή, δεν είναι δείγμα ψυχικής αδυναμίας, παρα μόνο δείγμα τόλμης και δύναμης.
Φόβος έκθεσης συναισθημάτων
Από την παιδική μας ηλικία ήδη μάθαμε να κρύβουμε και να υποτιμάμε τα συναισθήματά μας. Δυστυχώς, είναι κοινός τόπος των παιδικών μας χρόνων να αντιμετωπίζουμε τη φράση “να είσαι δυνατός, μη δείξεις τα συναισθήματά σου¨. Όσοι έμαθαν εσφαλμένα την εξίσωση ψυχικής δύναμης με την αποσιώπηση όλων των δύσκολων καταστάσεων και των θλιβερών συναισθημάτων, ίσως να βρίσκονται τώρα κάπου εδώ, κάπου εγκλωβισμένοι χωρίς τρόπο έκφρασης των όσων νιώθουν. Τα συσσωρευμένα συναισθήματα και οι εγκλωβισμένες δυσκολίες κάποια στιγμή ξεχειλίζουν και εκείνη είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι χρειαζόμαστε άμεση ψυχική βοήθεια. Και πάλι όμως καθώς το σκεπτικό μας ή ακόμη και το περιβάλλον μας μας λένε να αγνοήσουμε τα σήματα που μας δίνει μυαλό και σώμα, εμείς ντρεπόμαστε και σιωπούμε ακόμη μία φορά.
Το να εκφράζεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου και τις σκέψεις σου παραδεχόμενος ότι δεν είσαι τέλειος αλλά είσαι κι εσύ τρωτός όπως κάθε πλάσμα πάνω στη γη είναι δείγμα μεγάλης ψυχικής δύναμης. Η συνεχής καταπίεση και η άρνηση μίας υπάρχουσας ψυχικής κατάστασης δεν κάνει κάποιον πιο δυνατό, ούτε φυσικά λύνει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα άλλωστε που δεν αντιμετωπίζεται ενεργά και με την αναζήτηση βοήθειας όπως με την ψυχοθεραπεία, μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις κάνοντας τη ζωή μας απλώς πιο δύσκολη. Ο φόβος έκφρασης των συναισθημάτων μας είναι εδώ και είναι το εμπόδιο που επιβάλλεται να υπερνικήσουμε, αναζητώντας μία πιο υγιή ζωή. Μπορεί αυτή η διαδικασία να φαντάζει επίπονη και η εμπειρία να είναι ξένη προς εμάς, όμως η προσπάθεια έχει φτιαχτεί για να την κάνουμε.
Άκριτη κριτική
Όλοι εκεί έξω έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και εμπόδια στη ζωή τους. Το βασικό κλειδί για να νιώσει κανείς ότι μπορεί να ανοιχτεί και να μιλήσει σε κάποιον είναι να μη νιώθει ότι τον κρίνει και να ζητήσει βοήθεια. Κανείς μας δεν θέλει να λάβει άσχημα σχόλια ή επικριτικά για κάτι για το οποίο ήδη δυσκολεύεται στη ζωή του. Ο θεραπευτής είναι εκείνος που θα ακούσει με απόλυτη σοβαρότητα και χωρίς καμία διάθεση κριτικής το άτομο που έχει απέναντί του. Φυσικά, ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, μπορεί να μας στηρίζει ή και να μας συμβουλεύει αλλά σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν για κάποια πολύ προσωπικά τους προβλήματα σε κάποιον που τους γνωρίζει καλά. Επιπλέον, οι φίλοι και οι συγγενείς δεν έχουν την επιστημονική γνώση που χρειάζεται ένα άτομο με κάποιες ψυχικές δυσκολίες. Οι ψυχοθεραπευτές δαπανούν πολλά χρόνια από τη ζωή τους στην εξειδίκευση τους και στο αντικείμενο της ψυχοθεραπείας. Αυτό τους κάνει έμπειρους να χειριστούν καταστάσεις που δεν θα μπορούσε να χειριστεί ο οποιοσδήποτε. Είναι τα άτομα που θα αφιερώσουν στην ψυχοθεραπεία συγκεκριμένο χρόνο, γνώσεις και εμπειρία για να μπορέσουν να καθοδηγήσουν το άτομο σε ένα καλύτερο αύριο με περισσότερη ψυχική ευεξία και διαύγεια στη ζωή του.
Η ψυχική ασθένεια δεν είναι δείγμα αδυναμίας
Κι όμως η αρχή είναι η πιο δύσκολη αλλά και το μεγαλύτερο δείγμα δύναμης. Το να αναζητήσει κάποιος ψυχική βοήθεια απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη. Συνήθως, οι καταστάσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνει το άτομο που χρήζει βοήθειας, δυσχεραίνουν κατά πολύ το να τη ζητήσει έτσι απλά. Η αρχή μίας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας δείχνει ότι ξεκινάει ένα ταξίδι στην αναζήτηση του εαυτού καθώς θα αποκτάται και πάλι ο έλεγχος σιγά σιγά.
Κανείς δεν χάνει τίποτα να δοκιμάσει μία εναλλακτική για να βελτιώσει τον εαυτό του με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Κι όμως πολλοί άνθρωποι εκεί έξω ίσως πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία είναι απλώς χάσιμο χρόνου ή τιποτα το πρακτικό. Μάλιστα, είναι ακόμα ενεργό το κοινωνικό ταμπού για τους ανθρώπους που αναζητούν την βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Το να δεί κανείς έναν θεραπευτή ίσως τελικά να σημαίνει ότι νοιάζεται για τον εαυτό του, δουλεύει πάνω στη βελτίωση του και τον ενδιαφέρει να ξεπεράσει τα μέχρι τώρα όριά του.
Και τα ψυχικά συμπτώματα είναι θέματα υγείας
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αποφεύγουν να συζητούν τα συμπτώματα ψυχικής υγείας με έναν γιατρό ή να αποφεύγουν να αναζητούν θεραπεία γι’ αυτά. Ο έντονος φόβος, ο πανικός, οι έντονες αλλαγές διάθεσης, η θλίψη αλλά και ψυχοσωματικές αντιδράσεις του οργανισμού όπως στομαχικές διαταραχές, ζαλάδες, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία ή ακόμα και δερματολογικά προβλήματα μπορούν να είναι ψυχικά ορμόμενα συμπτώματα. Η σύνδεση όμως του στίγματος με την ψυχική ασθένεια κάνει πολλούς ανθρώπους να μην αναζητούν βοήθεια για τα συμπτώματά τους, παραμένοντας τελικά σε δυσμενή και μη λειτουργική θέση.
Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία, και τα δύο συνδέονται στενά. Πολλοί άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα παλέψουν με την ψυχική τους υγεία. Και σίγουρα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναζητήσει ψυχική βοήθεια τελικά απ’ όσους φανταζόμαστε. Γιατί άλλωστε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού, ενός καταρτισμένου γιατρού για τον τραυματισμό για παράδειγμα στο πόδι μας και να μη ζητήσουμε αντίστοιχα τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας; Με βάση τη λογική καμία διαφορά δεν υπάρχει. Συνεπώς, αν κάποιος νιώθει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να του ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο προς τη βελτίωση της ζωής του, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το τολμήσει.