Ρόλος: Υιοθετώντας ένα μοτίβο συμπεριφοράς στην κοινωνία

Σχετική εικόνα

Η ιστορία και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται  κάποιος το μέλλον, είναι αποτέλεσμα  επίδρασης πολλών σχέσεων κοινωνικής δύναμης. Ξεκινούν με τη γέννηση ενός ανθρώπου και την κοινωνικοποίηση του σε πολύπλοκα συστήματα (οικογένεια, συγγενικό περιβάλλον, σχολείο). Οι σχέσεις ισχύος στις ομάδες είναι τόσο περίπλοκες, και τα δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά τόσο έντονα, που, προκειμένου τα άτομα να επιβιώσουν, αποκτούν ένα «χαρακτήρα». Σημαντικό στοιχείο για την κοινωνικοποίηση των ατόμων είναι η ταυτότητα, το όνομα που τους έχει δοθεί. Μέσω των  ταυτίσεων και της λειτουργίας της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, τα άτομα υιοθετούν τις δοσμένες ταυτότητες και ρόλους. Ως παιδιά όλοι έχουμε βιώσει την απογοήτευση επειδή οι ανάγκες μας δεν ικανοποιήθηκαν. Για αυτό προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους να τις ικανοποιήσουμε. Ζητάμε από τους άλλους προσοχή,  επιβεβαίωση,  ασφάλεια και αποκλειστικότητα αγάπης. Ο ρόλος που υιοθετούμε βοηθά να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη.

  • Ο ρόλος του Τρομοκράτη. Μαθαίνουμε από το περιβάλλον ότι με τη φωνή και την απειλή μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Δημιουργούμε μαζί του μια σχέση φόβου και επειδή δεν αντέχει τις φωνές μας, την επιθετικότητα και τις απειλές μας  κάνει αυτό που ζητάμε.
  • Ο ρόλος  του Θύματος: Προσπαθούμε να ελέγχουμε τους άλλους παίζοντας τον ρόλο του αδικημένου και του αδύναμου. Σ’ αυτό το ρόλο δημιουργούμε κυρίως αίσθηση ενοχής στους άλλους ώστε να σταματήσουν να κάνουν αυτό που μας ενοχλεί. Ακόμη, το θύμα παίρνει αξία και κέρδος, πιστεύοντας πως όσο είναι αδικημένος, οι άλλοι είναι οι άδικοι άρα εκείνος  σωστός.
  • Ο ρόλος του Απόμακρου. Σ’ αυτή την περίπτωση εάν έχουμε έναν γονιό σε ρόλο τρομοκράτη, θύματος ή ανακριτή είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθούμε συναισθηματικά. Γενικότερα οι άνδρες μπαίνουν στον ρόλο του Τρομοκράτη ή του Απόμακρου ενώ η γυναίκα προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της παίζοντας το ρόλο του Θύματος ή του Ανακριτή. Μην έχοντας μεγάλη συναισθηματική επαφή με τους άλλους, προστατεύουμε τον εαυτό μας. Από τον ρόλο του απόμακρου ελέγχουμε τους άλλους μέσα από την ανάγκη τους να έχουν την προσοχή μας.
  • Ο ρόλος του Ανακριτή:  Εκεί επιδιώκουμε να παίρνουμε ενέργεια, προσοχή και να ελέγχουμε τους άλλους. Μαθαίνουμε πως, εάν κρίνουμε κάποιον, μπορούμε να τον βάλουμε σε αμυντική θέση και να πάρουμε την προσοχή που θέλουμε καθώς αυτός προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Πιο συχνά μπαίνουμε σ’ αυτόν τον ρόλο όταν ο άλλος είναι απόμακρος όπου προκαλούμε να απαντήσει στην κριτική μας και έτσι να πάρουμε την προσοχή που δεν μας δίνει.Σχετική εικόνα

Μην ξεχνάς πως δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου. Ο ρόλος μου περιορίζεται στο να είμαι αυτός που κοιτάζει στον καθρέφτη. Jacques Rigaut

Χρειάζεται όλοι να μπούμε σε έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν του Ενήλικα. Είναι ο πιο δύσκολος ρόλος διότι είναι ένας ώριμος άνθρωπος που έχει αξία και σεβασμό για τον εαυτό του και τους άλλους. Μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του με έναν ώριμο τρόπο χωρίς να χρειάζεται να καταλήξει σ’ αυτά τα παιχνίδια. Επικοινωνεί χωρίς να φωνάζει, να κλαίει, να κριτικάρει, να απειλεί και να κατηγορεί. Με σεβασμό προς τον εαυτό του μη καταπιέζοντας τα συναισθήματα του, αλλά και με σεβασμό προς τους άλλους μιλώντας με τρόπο ήρεμο εξωτερικεύει τις σκέψεις του.

Πηγή:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος ψυχικής υγείας- BSc (Hons) Psychology

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη