Shopping therapy: Η επίδραση στην ψυχολογία μας

https://sites.psu.edu/siowfa15/2015/09/24/retail-shopping-good-or-bad/

Σε όλους μας μπορεί να έχει τύχει σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας, όπου μπορεί να αισθανόμαστε πιεσμένοι ή αγχωμένοι, μια βόλτα στην αγορά και στα μαγαζιά να μας χαλαρώσει ή και να μας τονώσει, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε αρκετά τα καθημερινά μας προβλήματα και τις υποχρεώσεις. Ωστόσο, πότε αυτό μπορεί να μοιάσει παθολογικό και να οδηγήσει σε άλλα ίσως προβλήματα όπως την υπερκατανάλωση;

Είναι, λοιπόν, αρκετά φυσιολογικό, όταν η εβδομάδα μας είναι αρκετά έντονη και κουραστική, μια μικρή βόλτα για ψώνια στα μαγαζιά ή ακόμα και οι βιτρίνες που θα παρατηρήσουμε χωρίς να αγοράσουμε απαραίτητα κάτι, να μας βοηθάει στην τόνωση της ψυχολογίας μας. Η αγορά ακόμα και ενός μικρού πράγματος, μας κάνει να χαρούμε, να ευχαριστηθούμε και ενισχύει τη διάθεσή μας, γεγονός που απομακρύνει έτσι κατά πολύ το άγχος και το στρες που μπορεί να βιώνουμε.

Όμως, όπως μπορεί να έχει τύχει να ακούσουμε, υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που προφασιζόμενοι την καλή διάθεση που τους προκαλεί η αγορά και τα ψώνια, υπερκαταναλώνουν ασύστολα. Ξοδεύουν, δυστυχώς, πάρα πολλά χρήματα καθημερινά σε ανούσια, τις περισσότερες φορές, πράγματα τα οποία δεν τους είναι απαραίτητα ούτε στους ίδιους, ούτε και στους οικείους τους. Φτάνουν στο σημείο να ξοδεύουν ίσως και ολόκληρο το μισθό τους, εφόσον υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα για να γίνει αυτό, ή ακόμη και να κρύβουν τα ψώνια που κάνουν από τους δικούς τους ανθρώπους προκειμένου να μην τους βλέπουν να δυσανασχετούν μαζί τους για ακόμα μια φορά.

Πόσο όμως φυσιολογικό είναι αυτό το γεγονός; Πρόκειται, άραγε, μόνο για μια παροδική εκτόνωση της καθημερινότητάς τους; Ή μήπως είναι κάτι βαθύτερο; Προφανώς, δεν είναι μόνο μια απλή εκτόνωση του άγχους και τους στρες, αλλά μια πιο ουσιαστική ψυχολογική διαταραχή. Ένας άνθρωπος ο οποίος προβαίνει σε κάτι το «υπερβολικό» βιώνει μια έλλειψη ή μια απουσία στη ζωή του. Απουσία αγάπης; Απουσία ευτυχίας; Αδυναμία διαχείρισης άλλων καταστάσεων; Προσπάθεια κάλυψης κενών συναισθηματικών; Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος καταναλώνει για να ξεχνάει άλλου είδους προβλήματα γύρω του ή μέσα του και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και υπομονής προκειμένου να αντιληφθεί σιγά σιγά ότι όλη του η προσέγγιση είναι παθολογική.

Διαβάστε επίσης  AI Emotion: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη (παρ)ερμηνεύει τα συναισθήματά μας
Advertising

Advertisements
Ad 14

Συνεπώς, το shopping therapy  είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και της ψυχολογίας μας, αλλά όταν αυτό υπερβαίνει τις φυσιολογικές καταστάσεις είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς σε άλλες παραμέτρους. Το βασικότερο σε αυτή τη διαδικασία είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς και θα αναγνωρίσουν κι εκείνοι τα σημάδια για να μπορέσουν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτού του είδους την παθολογική κατάσταση.

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε