Συγχώρεση, μια λέξη με μια βαθύτερη και λυτρωτική έννοια, τόσο για εμάς όσο και και για τον συνομιλητή μας. Μεγαλείο ψυχής είναι όταν κάποιος συγχωρεί από τα βάθη τις ψυχής του ενώ του έχεις κάνει κακό ή τον έχεις πληγώσει, χωρίς να βάλει μπροστά τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τον διακατέχουν την εκάστοτε στιγμή. Παρ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συγχωρήσουν και το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό. Η συγχωρέση δεν είναι εύκολη για όλους, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα ερωτήματα κρύβονται από πίσω; Γιατί παρερμηνεύονται οι πράξεις και τα λόγια των ανθρώπων; Τι εννοούμε με τον όρο συγχώρεση; Μπορούμε να συγχωρήσουμε τελικά πλήρως κάποιον; Νιώθει καλά αυτός που συγχωρεί ή αυτός που συγχωρείται;
Τι γίνετε όταν δεν συγχωρούμε
-Βασανισμός από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, τοξικά προς τον ίδιο μας τον εαυτό
-Αναμοχλεύεις τις πράξεις του άλλου και τις αδικίες που σου έχουν κάνει ή σου έχουν τύχει στο παρελθόν με αποτέλεσμα να γίνεσαι εκδικητικός
-Γίνεσαι δυστυχής και αρνητικός
-Συνεχείς θυμός χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Τα θετικά της συγχωρέσης
-Ψυχική ηρεμία
-Σταματούν οι αρνητικές σκέψεις που σε πλήγωναν
-Είσαι ο κυρίαρχος του εαυτού σου χωρίς να αναλώνεσαι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις απόλυτα
Προσωπική υπόθεση
Η συγχώρεση είναι πολύ προσωπική υπόθεση, δεν έχει να κάνει με αυτόν που μας πλήγωσε αλλά έχει να κάνει με την δική μας ανάγκη να αποφορτιστούμε από αυτό που μας βαραίνει για να βρούμε και πάλι την ψυχική μας ηρεμία. Είναι μια πράξη ανακούφισης και όχι δικαίωσης από το άτομο που πληγωθήκαμε, ενώ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι σχέσεις μας θα διορθωθούν με αυτόν που μας πλήγωσε ή μας αδίκησε. Το ότι μπορεί να μπούμε στην διαδικασία αυτή δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τα όσα υπόθηκαν ή συνέβησαν, αντιθέτως θα πρέπει να θυμηθούμε όλα όσα προηγήθηκαν και αυτό χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια.
Μήπως δεν συγχωρούμε γιατί υποσυνείδητα ζητάμε εκδίκηση;
Η αρνητικότητα που έχουμε απέναντι στο άτομο που μας πλήγωσε και δεν μπορούμε να το συγχωρήσουμε, είναι να του δείξουμε τι και πώς νιώθουμε εφόσον δεν μπορούμε να εκφραστούμε όπως θα θέλαμε. Κρατώντας αυτή την στάση του μη θετικού συναισθήματος δεν δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία για κάποια εξέλιξη. Παραμένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, δεν προχωράμε και φθειρόμαστε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αν προσπαθήσουμε να εκδικηθούμε κάνοντας αντίποινα στον άλλον τότε πάλι δεν αποδεσμευόμαστε από αυτά που μας βαραίνουν διατηρώντας μέσα μας ζωντανό το αίσθημα τις εκδίκησης. Αποτέλεσμα αυτής της πράξεις είναι να αναβιώνουμε ξανά και ξανά τον πόνο που προκλήθηκε, χωρίς να εστιάζουμε στο βέλτιστο.
Η συγγνώμη
Πέρα από την συγχώρεση υπάρχει και η συγγνώμη, εξίσου δύσκολη λέξη για την την ζητήσει κάποιος. Όταν ζητάμε συγγνώμη αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, και το τρόπο που φερθήκαμε σε βάρος κάποιου άλλου. Θέλει δύναμη για να ζητήσεις μια ειλικρινή συγγνώμη και όχι μια εγωιστική που δεν θα την εννοείς. Προβαίνοντας σε μια τέτοια πράξη δείχνουμε στον συνομιλητή μας την μετάνοια μας, το ενδιαφέρον μας, και την ανάγκη μας να διορθωθεί η εκάστοτε κατάσταση. Τι γίνετε όμως αν ο θύτης είναι αμετανόητος και δεν μας συγχωρεί; Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μια συγχώρεση ή βάζουμε μπροστά την αξιοπρέπειά μας;
Αξιοπρέπεια
Αξιοπρέπεια σημαίνει να μην κάνεις τον πόνο σου λάβαρο, να αντιμετωπίζεις με σύνεση και υπομονή τις καταστάσεις. Αξιοπρέπεια σημαίνει όταν πονάς τα δάκρυά σου να βγαίνουν σιωπηλά και όχι κάνοντας φασαρία, να πεινάς και όμως να δείχνεις χορτασμένος. Να αγαπάς, αλλά να αγαπάς πρώτα από όλους εσένα, και αν εκεί που είσαι δεν χωράς να μην στριμώχνεσαι να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά. Στην ζωή όλα είναι κύκλος, και όλα τα πράγματα δρομολογούνται έτσι όπως θα έπρεπε να γίνουν, όχι όμως όταν το αποζητάμε και το θέλουμε εμείς αλλά όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Να εμπνέεις σεβασμό, και να δίνεις σεβασμό, να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου, να μην αναλώνεσαι σε ανούσιες συναναστροφές και συνήθειες. Η αξιοπρέπεια είναι αξία, για λίγους και εκλεκτούς.
Συγχώρησε πρώτα για σένα
Η συγχώρεση δεν είναι για αυτούς που μας πόνεσαν, είναι για εμάς. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και χώρο για να το κάνει ένας άνθρωπος, όταν κάποιος αποφασίζει να συγχωρέσει δεν σημαίνει ότι σταματάει τις αρνητικές σκέψεις και αποδέχεται πλήρως την κατάσταση. Με το να μπορείς να συγχωρείς καταφέρνεις να μην εστιάζεις τόσο στο γεγονός και στα πράγματα που σε ενόχλησαν ή σε έκαναν να αισθανθείς άσχημα. Αυτομάτως καθαρίζει και ήρεμή το υποσυνείδητο και το μυαλό από τα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή, και η δυσαρέσκεια.
Οι άνθρωποι που συγχωρούν έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σε αντίθεση με αυτούς που καταπιέζουν το οποιοδήποτε συναίσθημα. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε σχέση με αυτούς που δεν ενστερνίζονται την κατάσταση. Όταν εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να δίνει άφεση στους ανθρώπους μακροπρόθεσμα δεν αντιδράμε άσχημα σε όσα μας συμβαίνουν, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία χωρίς να γινόμαστε προσβλητική και επιθετική απέναντι στον συνομιλητή μας. Η συγχώρεση δείχνει καθαρή κρίση, συμπόνια και ευγενή χαρακτήρα.