Συναισθήματα: η αξία τους στην ανθρώπινη ζωή

Η αξία των συναισθημάτων μέσω της παρατήρησης τους

Oι άνθρωποι από τη στιγμή της ενσάρκωσης μας ξεχνάμε τη μεγαλοσύνη της ύπαρξής μας. Η απόλυτη ταύτιση της εικόνας μας με τον εαυτό, μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τη πραγματική μας φύση. Σύμφωνα με το βιολόγο Bruce Lipton η ανθρώπινη σύσταση αποτελείτε κυρίως από 90% ενέργεια και 10% ύλη. Έτσι και τα συναισθήματά μας τα οποία ποικίλουν, έχουν το καθένα τη δική τους ενέργεια και δυναμική. Για παράδειγμα ο θυμός, η χαρά, η ζήλια, η λύπη, το μίσος, ο ενθουσιασμός, ο φόβος του θανάτου και γενικά ένα σύνολο από όλα τα παραπάνω δημιουργούν το φόβο της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας. Η συνειδητότητα είναι αυτή η οποία έχει επίγνωση και εμπεριέχει το νου. Ο νους λέει: αισθάνομαι χαρά άρα υπάρχω, αισθάνομαι λύπη άρα υπάρχω. Αν δεν αισθάνομαι τίποτα υπάρχω; 

Τι είναι τα συναισθήματα

Τα συναισθήματα βρίσκονται κυρίως στο κεφάλι μας και όπως έχει σημειωθεί η αμυγδαλή είναι το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που αναλαμβάνει ενστικτώδεις λειτουργίες. Το τμήμα αυτό του « πρωτόγονου » εγκεφάλου έχει αποκλειστικά σχέση με αυτά.

Τα συναισθήματα για τον εαυτό είναι η απόδειξη ότι υπάρχουμε και η αιτία να νιώθουμε ζωντανοί ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με αυτά άλλοι πάλι και καθόλου. Οι τελευταίοι, βάση της επιστήμης της ψυχολογίας, βιώνουν τη λεγόμενη « διάσχιση συναισθήματος » όπου το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση ψυχολογικής αναστάτωσης η οποία περιλαμβάνει την αποκοπή από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από δυνατά και εξουθενωτικά συναισθήματα τα οποία όμως δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Τα συναισθήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε επηρεάζουν τις σχέσεις μας. Αναμφίβολα επηρεάζουν και το τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στη δουλειά μας. Το δίλλημα ανάμεσα στο να τα εκφράσουμε ή όχι είναι μεγάλο και το να μη το κάνουμε καταλήγει να είναι πάντα εις βάρος μας. 

Η κατανόηση είναι το μυστικό

Κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό ή καλό αρκεί να μην το κρίνουμε. Η κατανόηση τους είναι το κλειδί και το μυστικό της μεταμόρφωσης μας. Η βιωματική εμπειρία μέσα από αυτά είναι απλά ο δρόμος για να το καταφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την υγιεινή τους ιδίως στην εποχή μας όπου βιώνουμε μια συναισθηματική κρίση. Σύμφωνα με έρευνες τα συνεχόμενα αρνητικά συναισθήματα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και σαν αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να τα τιμούμε.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το να έρθω σε επαφή με τα συναισθήματα μου και να μπω στην κατανόησή τους είναι ένα πρώτο βήμα. Η πρώτη ειλικρινής επαφή με τον εαυτό μου και η πρώτη σημαντική σχέση με εμένα. Για αυτό λοιπόν το λόγο η τέχνη της παρατήρησης τους είναι αναμφισβήτητα η βάση του τι μαθαίνω από αυτά τη στιγμή που ξεπροβάλλουν αντί να τα αποφεύγω. Το να κατανοήσω αυτά που προσφέρουν και να τα χρησιμοποιήσω ως εργαλεία υπέρ μου, είναι μια κατάσταση προσωπικής επιλογής. Το συναίσθημα λειτουργεί ως ο πιο ευχάριστος συναγερμός του οργανισμού μας. Είναι εκείνο το ερέθισμα που δηλώνει το ασθενές ή μη υπαρξιακό σημείο που βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Είναι μια θεϊκή διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνω το « ποιος είμαι τώρα ».

 

« Ποτέ να μη ξεχνάς πως είσαι ο δημιουργός του εαυτού σου και έχεις πάντα την επιλογή »

 

 

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Ψυχολογία

Το φαινόμενο της συμμόρφωσης: Γιατί ακολουθούμε το πλήθος;

Στην καθημερινότητά μας, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε — συνειδητά ή ασυνείδητα — από τις πράξεις, τις…

Ψυχολογία

Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών, παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…