Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome) αναφέρεται στον ξαφνικό θάνατο ενός βρέφους, για τον οποίο η αιτία δεν μπορεί να εντοπιστεί. Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος συμβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το βρέφος κοιμάται. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί ονομάζουν το σύνδρομο «θάνατος στην κούνια». Σημειώνεται ότι το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ) είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου βρεφών κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες (Craig & Baucum, 2002. Μοοn et al, 2007).

Παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου:

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει κάποιες συνθήκες που αυξάνουν τους κινδύνους για τον αιφνίδιο θάνατο των βρεφών. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η αιτία του ΣΑΒΘ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μάλιστα, υπάρχει η υπόθεση πως το ΣΑΒΘ δεν έχει μία μοναδική αιτία, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε αλληλοεπίδραση παραγόντων.

Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το βρέφος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά, εκτίθεται στον καπνό. Το ίδιο συμβαίνει αν η εγκυμονούσα κάνει χρήση τοξικών ουσιών, είναι άρρωστη ή δεν λαμβάνει την απαραίτητη προγεννητική φροντίδα. Έχει προταθεί επίσης πως ο ανώριμος ακόμη καρδιοαναπνευστικός αυτόνομος έλεγχος του βρέφους σχετίζεται με το ΣΑΒΘ. Πολλά βρέφη που πέθαναν από αιφνίδιο θάνατο αντιμετώπιζαν αναπνευστικά ή πεπτικά προβλήματα την προηγούμενη εβδομάδα (Craig & Baucum, 2002. Μοοn et al., 2007).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βρέφη που έχουν υποστεί παραμέληση ή κακοποίηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Για την τελευταία υπόθεση, ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες, καθότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσο στις περιπτώσεις αυτές ο θάνατος οφείλεται στο ΣΑΒΘ ή σε κακομεταχείριση (Craig & Baucum, 2002).

Μερικοί ακόμη από τους βασικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου είναι:

  • Η πρηνή θέση (με το στομάχι προς τα κάτω) των βρεφών στην κούνια
  • Η υπερβολική ζέστη του χώρου
  • Τα μαλακά στρώματα και η χρήση μαλακών αντικειμένων στην κούνια
  • Όταν το βρέφος μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με κάποιον ενήλικα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό ισχύει κυρίως για τα βρέφη που είναι μικρότερα από 11 εβδομάδες (Moon et al., 2007).

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: κίνδυνοι και προφυλάξεις  

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς:

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει οι γονείς να τοποθετούν τα βρέφη τους για ύπνο ανάσκελα. Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε έκθεση του βρέφους στον καπνό. Η επιφάνεια του στρώματος πρέπει να είναι σταθερή, όχι πολύ μαλακή, να αποφεύγονται να τοποθετούνται μαζί με το βρέφος μαλακά αντικείμενα (π.χ. αρκουδάκια), η θερμοκρασία του χώρου να μην είναι υπερβολικά ζεστή και οι γονείς να μην επιλέγουν να κοιμηθούν με το βρέφος τους στο ίδιο κρεβάτι (Adams, Good, & Defranco, 2009. Craig & Baucum, 2002).

Advertising

Βιβλιογραφία:

Adams, S. M., Good, M. W., & Defranco, G. M. (2009). Sudden Infant Death Syndrome. American Family Physician, 79(10), 870-874.

Moon, R.Υ., Horne, R. S., & Hauck, R. F. (2007). Sudden infant death syndrome. The Lancet, 370(9598), 1578-1587. doi: 10.1016/S0140-6736(07)61662-6

Craig, G. J., & Baucum, D. (2002). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. Τόμος Α’. Αθήνα: Παπαζήση.

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Η συνταγή κατά του άγχους: Ένα βοήθημα για την καθημερινότητα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται εξαιτίας του άγχους. Το “Η συνταγή κατά…

Ψυχολογία

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Μέσα από δημιουργικές…

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Vintage διακόσμηση: Η μοναδικότητα των αντικών

Πολλές φορές, στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων συναντάμε, στοιχεία και έπιπλα
Καύσωνας 1987

Καύσωνας 1987: Το φονικό καλοκαίρι που σημάδεψε την Ελλάδα

Ο καύσωνας του 1987 αποτελεί ένα από τα πιο