Θεωρία της διέγερσης: Πόσα ερεθίσματα αντέχουμε;

Θεωρία της διέγερσης

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σάς προκαλεί να μείνετε σε ένα δωμάτιο όπου όλοι οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πολύχρωμα σχέδια και εικόνες. Στον χώρο υπάρχουν πολλές επιφάνειες που φιλοξενούν δεκάδες διακοσμητικά αντικείμενα. Εν ολίγοις, όπου κι αν στρέψετε το βλέμμα σας, συλλαμβάνετε χρώματα και σχήματα. Η πρόκληση είναι να παραμείνετε σε αυτό τον χώρο όσο περισσότερο μπορείτε, ή μάλλον, αντέχετε. Διότι ένα τέτοιο περιβάλλον προκαλεί τόση υψηλή διέγερση στο άτομο, που φυσιολογικά παρακινείται να απαλλαγεί από αυτήν.

Ας υποθέσουμε, τώρα, ότι η πρόκληση είναι εντελώς αντίθετη. Κάποιος σάς λέει να μείνετε σε ένα δωμάτιο όπου τα ερεθίσματα είναι ελάχιστα – ένα κρεβάτι, μια καρέκλα και ένα τραπέζι. Όπου κι αν στραφείτε, αντικρίζετε την ίδια μονοτονία –το άσπρο του τοίχου ή το καφέ του τραπεζιού. Πόσο χρονικό διάστημα θα αντέχατε σε αυτή την κατάσταση; Θα ήταν άραγε μεγαλύτερο ή μικρότερο από την πρώτη;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η τελευταία πρόκληση αποτέλεσε πράγματι πειραματική συνθήκη το 1954, όταν οι Bexton, Heron & Scott παρακίνησαν συμμετέχοντες, υπό χρηματική αμοιβή, να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα δωμάτιο όπου τα ερεθίσματα ήταν ελάχιστα. Αντικείμενο αυτής της μελέτης ήταν η αισθητηριακή αποστέρηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέγιστος χρόνος που μπορούσαν τα άτομα να αντέξουν σε αυτόν τον χώρο ήταν δύο μέρες. Το εκπληκτικό εύρημα είναι πως μερικοί από τους συμμετέχοντες έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ψευδαισθήσεις. Εξαιτίας, δηλαδή, της αποστροφής που δημιούργησε το φτωχό σε ερεθίσματα περιβάλλον, ο εγκέφαλος μερικών ατόμων προσπάθησε να καλύψει το κενό, προκειμένου να το αντέξει (!)

Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της διέγερσης, οι άνθρωποι επιδιώκουμε ένα «ιδανικό επίπεδο ερεθισμάτων». Όταν τα ερεθίσματα είναι πολύ λίγα, προκαλείται δυσφορία και ένταση. Σπεύδουμε έτσι στην αύξησή τους, προκειμένου να αποφύγουμε την απωθητική κατάσταση και να επανέλθουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, όταν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος υπερβαίνουν το ιδανικό επίπεδο, προσπαθούμε να τα μειώσουμε. Η υψηλή συνθετότητα ενός περιβάλλοντος είναι εξίσου απωθητική (Ευκλείδη, 2012).

Βλέπουμε, επομένως, ότι η σχέση ελκυστικότητας και διέγερσης είναι αντίστροφή. Όσο πιο ελκυστικό είναι ένα περιβάλλον (όσο πιο κοντά δηλαδή στο ιδανικό επίπεδο ερεθισμάτων) τόσο λιγότερη διέγερση προκαλεί. Η τάση να φέρνουμε το περιβάλλον «στα μέτρα μας» είναι φυσιολογική, αν και δεν υπάρχει ένας καθορισμένος αριθμός ερεθισμάτων που να ισχύει καθολικά για όλους τους ανθρώπους (Ευκλείδη, 2012). Το σίγουρο είναι πως τα υπερφορτωμένα ή, αντίθετα, τα πολύ φτωχά περιβάλλοντα δεν ενδείκνυνται για την ψυχική μας ηρεμία.

Advertising

Βιβλιογραφία:

Ευκλείδη, Α. (2012). Ψυχολογία κινήτρων. Αθήνα: Πεδίο.

Η μελέτη:

Advertising

Bexton, W., Heron, W., & Scott, T. (1954). Effects of decreased variation in the sensory environment. Canadian Journal of Psychology, 8, 70-76.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου…

Ψυχολογία

Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική,…

Ψυχολογία

Γονεοποιημένο παιδί: η απώλεια της παιδικής ηλικίας

  Το γονεοποιημένο παιδί είναι εκείνο που, αντί να βιώσει την παιδική ηλικία του μέσα…

Ψυχολογία

Υπερπληροφόρηση και ημιμάθεια στην ψυχολογία

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία άνοδος του ενδιαφέροντος του κόσμου για την ψυχολογία,…

Ψυχολογία

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας λένε όχι.  Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση…

Ψυχολογία

Ψυχολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων

Πώς διαμορφώνονται, γιατί επιμένουν και τι μπορούμε να κάνουμε Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν…

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…