Αναιμία λόγω άσκησης: Μύθος ή αλήθεια;

6 Μαρτίου 2019

Αναιμία

Η κατάσταση κατά την οποία ο αιματοκρίτης και η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα ενός ατόμου είναι χαμηλότερα από τα κάτω όρια αναφοράς ονομάζεται αναιμία. Η αναιμία μπορεί να είναι κληρονομική, όπως για παράδειγμα η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία.

 

Αναιμία
https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/anemia-inflammation-chronic-disease

 

Όταν δεν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο, η κύρια αιτία αναιμίας είναι διατροφική και συγκεκριμένα η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, πρωτεϊνών ή ορισμένων βιταμινών (βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ) που χρειάζονται για την αιμοποίηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που χάνουν πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρύση να προσέχουν για αναιμία.

Αναιμία
http://encyclopedia.lubopitko-bg.com/Hemostasis.html

 

Διατρέχουν οι αθλητές μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό; Η επιστημονική βιβλιογραφία προηγουμένων χρόνων έδωσε καταφατική απάντηση, που οδήγησε στην εισαγωγή του όρου αθλητική αναιμία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λόγοι μείωσης της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη ενός αθλητή. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την καταστροφή ερυθροκυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών κατά τις κρούσεις των πελμάτων στο έδαφος και απώλεια ερυθροκυττάρων στα κόπρανα λόγω διάρρηξης τριχοειδών αγγείων του γαστρεντερικού σωλήνα κατά την άσκηση. Ιδιαίτερα την παρατεταμένη άσκηση αντοχής.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι αθλητές μπορεί επίσης να εμφανίσουν αιματαραίωση. Πρόκειται για την αύξηση του όγκου του αίματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μετά την αιμοσυμπύκνωση. Είναι μια προσαρμογή στη συστηματική, εξαφανιζόμενη τρεις με πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της προπόνησης. Η αιματαραίωση δε μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, αφού δεν επηρεάζει τη συνολική ποσότητα των ερυθροκυττάρων. Μερικοί έχουν προτείνει τον όρο ψευδοαναιμία για να περιγράψουν την «αναιμία» που οφείλεται σε αιματαραίωση.

Σε αντιδιαστολή όλων των πιθανών επιδράσεων της άσκησης στον αιματοκρίτη και τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, οι περισσότερες μελέτες που σύγκριναν αθλητές με κατάλληλα ταιριασμένους μη αθλητές έχουν δείξει παρόμοιες συχνότητες εμφάνισης αναιμίας. Όπως επίσης και παρόμοιες τιμές αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης στις δύο ομάδες.

Φαίνεται επομένως ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη επίδραση της προπόνησης στις παραμέτρους αυτές και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αθλητική αναιμία.

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το 2020 ξεκίνησα το Διδακτορικό μου στο ίδιο τμήμα. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Περισσότερα από τη στήλη: Επιστήμη

Επιστήμη

Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς; παρουσιάζει τα…

Επιστήμη

Διγλωσσία και εγκέφαλος: Η δύναμη της γλωσσικής ποικιλομορφίας

Η διγλωσσία είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χειρίζεται δύο γλώσσες, είτε…

Επιστήμη

Μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου: Επιστημονική θεώρηση και συμπεράσματα

  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικό όργανο, υπεύθυνο για τη σκέψη, τη μνήμη, τη…

Επιστήμη

Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων; αποτελεί…

Επιστήμη

Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης, θα παρουσιάσει πώς…

Επιστήμη

Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;…

Επιστήμη

Εξετάζοντας τις αισθήσεις: Νέα ερευνητικά ευρήματα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Εξετάζοντας τις αισθήσεις: Νέα ερευνητικά ευρήματα, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…