Ανακαλύφθηκε σπανιότατη μέλισσα που είναι μισή αρσενική και μισή θηλυκή

Πηγή εικόνας: https://seenthis.net/messages/838444| Το πρόσωπο μιας μέλισσας (Megalopta amoena) που είναι μισό θηλυκό (αριστερά του θεατή, δεξιά της μέλισσας) και μισό αρσενικό (δεξιά του θεατή, αριστερά της μέλισσας).

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Adam Smith περιέγραψε το πρώτο περιστατικό γυναικομορφισμού (μισή αρσενική μισή θηλυκή) στο είδους της μέλισσας Megalopta amoena και αποτελεί το δεύτερο περιστατικό αυτής της ανωμαλίας που καταγράφεται στο γένος Megalopta. Η γυναικομορφία είναι μια ανωμαλία που οδηγεί έναν οργανισμό να εκφράζει φαινοτυπικά τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά χαρακτηριστικά. Ο γυνανδρομορφισμός έχει αναφερθεί σε τουλάχιστον 140 είδη μελισσών, αριθμός που αντιστοιχεί μόνο στο 0,7% όλων των ειδών μελισσών.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της σπάνιας μέλισσας όπως αναφέρονται σύμφωνα με την δημοσίευση του καθηγητή Adam Smith παρατίθενται παρακάτω.

Στη M. Amoena ο γυνανδρομορφισμός είναι αμφίπλευρος. Το κεφάλι είναι περίπου ίσο ως προς τις δυο πλευρές. Η πλευρά με τους αρσενικούς χαρακτήρες βρίσκεται στα αριστερά ενώ η πλευρά με τους θηλυκούς χαρακτήρες είναι στα δεξιά. Η κεραία στην αρσενική πλευρά απαρτίζεται από 11 τμήματα, το καθένα με μήκος 0,34 mm. Στη θηλυκή πλευρά όμως η κεραία έχει 10 τμήματα, το καθένα με μήκος 0,23 mm. Η κάτω γνάθος στην αρσενική πλευρά είναι αδύναμη, ενώ η γνάθος στην γυναικεία πλευρά είναι ισχυρή και ταυτόχρονα εξοπλισμένη με επιπρόσθετα δόντια.

 

Πηγή εικόνας: https://jhr.pensoft.net/article/47828/list/9/| Α. Μπροστινή όψη της κεφαλής που δείχνει την αμφίπλευρη ασυμμετρία μεταξύ των φύλων (γυναικεία αριστερή πλευρά, αρσενική δεξιά πλευρά) Πλευρική όψη των C. αρσενικών και D. θηλυκών γνάθων, Ε. κοιλιακή όψη του γυνανδρομορφισμού. Μηριαίος, κορυφική ράχη και κνήμη των F. αρσενικών και G. θηλυκών οπίσθιων άκρων, H. ραχιαία όψη, I. κοιλιακή όψη του μετασώματος. 

Το πλευρικό τμήμα του κεφαλιού που βρίσκεται κάτω από το ύψος των ματιών ονομάζεται ‘’gena’’. Το “gena” στην αρσενική πλευρά δεν είναι μεγεθυμένο, αλλά είναι στη θηλυκή πλευρά. Έτσι, είναι δυνατό να φιλοξενήσει το μεγάλο μυϊκό σύστημα της γνάθου που χαρακτηρίζει τα θηλυκά άτομα.

Ενώ το πίσω πόδι της γυναικείας πλευράς είναι πιο τριχωτό με πιο στιβαρό μηρό και κνήμη και καμπύλες κορυφές στο μηρό, το πίσω μέρος της ανδρικής πλευράς είναι λιγότερο τριχωτό με πιο λεπτό μηρό και κνήμη, και ευθείες κορυφές στο μηρό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τέλος, το μετάσωμα έχει αμφίπλευρη ασυμμετρία, χωρισμένη ανάμεσα σε ανδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά. Αυτή η διαφορά είναι ορατή στο στέρνο, όπου στη γυναικεία πλευρά φαίνονται οι τρίχες του μετασώματος που καλύπτουν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας, η οποία χρησιμοποιείται για τη συλλογή της γύρης. Όσον αφορά την αρσενική πλευρά αυτή φέρει λίγες κοιλιακές τρίχες.

 

Πηγή

Krichilsky E, Vega-Hidalgo Á, Hunter K, Kingwell C, Ritner C, Wcislo W, Smith A (2020) The first gynandromorph of the Neotropical bee Megalopta amoena (Spinola, 1853) (Halictidae) with notes on its circadian rhythm. Journal of Hymenoptera Research 75: 97-108. https://doi.org/10.3897/jhr.75.47828

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το 2020 ξεκίνησα το Διδακτορικό μου στο ίδιο τμήμα. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Περισσότερα από τη στήλη: Επιστήμη

Επιστήμη

Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς; παρουσιάζει τα…

Επιστήμη

Διγλωσσία και εγκέφαλος: Η δύναμη της γλωσσικής ποικιλομορφίας

Η διγλωσσία είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χειρίζεται δύο γλώσσες, είτε…

Επιστήμη

Μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου: Επιστημονική θεώρηση και συμπεράσματα

  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικό όργανο, υπεύθυνο για τη σκέψη, τη μνήμη, τη…

Επιστήμη

Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων; αποτελεί…

Επιστήμη

Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης, θα παρουσιάσει πώς…

Επιστήμη

Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;…

Επιστήμη

Εξετάζοντας τις αισθήσεις: Νέα ερευνητικά ευρήματα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Εξετάζοντας τις αισθήσεις: Νέα ερευνητικά ευρήματα, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…