Κεραυνοβόλος έρωτας. Ένα βέλος τρυπάει τα επινεφρίδια.
Μόλις δούμε το αντικείμενο του πόθου μας, εκκρίνεται αδρεναλίνη στα επινεφρίδια, προκαλώντας ταχυπαλμία και άγχος. Παράλληλα στον εγκέφαλο εκκρίνονται ενδορφίνες (φυσικές μορφίνες του οργανισμού). Το «μίγμα» αυτό διεγείρει τον υποθάλαμο και την καρδιά. Και έπειτα έρχεται ο έρωτας….
Κάπως έτσι ανταποκρίνεται το συμπαθητικό σύστημα σε καταστάσεις έντονης διέγερσης. Τι πραγματικά σημαίνουν όμως όλα αυτά.
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιείται κυρίως από κέντρα που εντοπίζονται στον νωτιαίο μυελό, στο εγκεφαλικό στέλεχος, και στον υποθάλαμο. Επίσης, τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού και ιδιαίτερα του μεταιχμιακού φλοιού μπορούν να μεταδίδουν νευρικές ώσεις προς κατώτερα κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουν τον έλεγχο που ασκείται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα φυγόκεντρα νευρικά σήματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα μεταδίδονται προς το σώμα με δυο μείζονες κλάδους του που ονομάζονται αντίστοιχα συμπαθητικό νευρικό σύστημα και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Η αδρεναλίνη (ορμόνη) ανήκει στις κατεχολαμίνες, οργανικές ενώσεις, που περιλαμβάνουν ένα βενζολικό δακτύλιο με δυο γειτονικά υδροξύλια. Εκκρίνεται στο αίμα ως αποτέλεσμα της συναισθηματικής πίεσης, της φυσικής άσκησης, του κρύου ή όταν η συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος πέφτει κάτω από τα επίπεδα ανοχής των νευρικών κυττάρων.
Στις κύριες επιδράσεις της αδρεναλίνης συγκαταλέγονται η διέγερση της καρδίας, η ήπια αγγειοσυστολή των αγγείων των μυών, η αύξηση της καρδιακής παροχής, η επιτάχυνση της αναπνοής, η αύξηση του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος. Καθώς και κάθε άλλη αλλαγή απαραίτητη να φέρει τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας (ή συναγερμού).
Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε διέγερση στα περισσότερα ή και σε όλα τα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια έντασης (stress) ή έντονης μυϊκής δραστηριότητας, εκκρίνεται από τα συμπαθητικά νεύρα, που νευρώνουν τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων, η αδρεναλίνη. Μεγάλα ποσά αδρεναλίνης μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλους τους ιστούς-στόχους του σώματος. Επομένως, το συμπαθητικό-επινεφριδιακό σύστημα προετοιμάζει τον οργανισμό για «μάχη ή φυγή» (fight or fly).
Το συμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται ιδιαίτερα έντονα σε πολλές συναισθηματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, στην κατάσταση της οργής (ή του έρωτα), η οποία προκαλείται κυρίως με τον ερεθισμό του υποθαλάμου, τα νευρικά σήματα μεταδίδονται προς τα κάτω με τον δικτυωτό σχηματισμό και τον νωτιαίο μυελό, για να προκαλέσουν μαζική εκφόρτιση του συμπαθητικού. Οπότε αμέσως εκδηλώνονται όλες οι αντιδράσεις που αναγράφονται πιο πάνω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται συμπαθητική αντίδραση συναγερμού.