Επιστήμη των Υλικών: Μια καινοτόμα επιστήμη

Η Επιστήμη των Υλικών (Materials Science) συνοδεύει το σχεδιασμό και την ανακάλυψη νέων υλικών, ειδικά των στερεών και μπορεί να ενσωματωθεί με τη Βιολογία, τη Μηχανική, τη Χημεία, τη Φυσική, την Ιατρική και άλλους τομείς. Οι Φυσικοί τείνουν να ασχολούνται με κλίμακες υποατομικού μήκους (όπως τα κουάρκ), οι Γεωλόγοι εξετάζουν αντικείμενα σε πλανητική κλίμακα και οι Αστροφυσικοί θεωρητικοποιούν τη φύση του σύμπαντος. Οι Επιστήμονες των Υλικών εργάζονται και αναμιγνύονται άψογα με άλλους κλάδους – όχι μόνο τη χημεία και τη φυσική – κι έτσι είναι αδύνατο να ορίσουμε με ακρίβεια τι «ανήκει» στην Επιστήμη των Υλικών. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από υλικά, γι’ αυτό οι Επιστήμονες των Υλικών έχουν την «αξίωση» να εργαστούν σε οποιονδήποτε κλάδο της επιστήμης.

Πηγή: msestudent.com
Materials Science | Πηγή: msestudent.com

Θέσεις εργασίας και έρευνας στην Επιστήμη των Υλικών

Ένας από τους πιο δελεαστικούς λόγους για να σπουδάσει κανείς την Επιστήμη των Υλικών είναι ότι το πεδίο είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Οι απόφοιτοι μπορούν να βρουν δουλειά σε οποιονδήποτε κλάδο. Η Επιστήμη των Υλικών από την άλλη δεν είναι πολύ γνωστή, επομένως υπάρχει σοβαρή έλλειψη πληροφοριών στο διαδίκτυο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τομείς στους οποίους εργάζονται οι Επιστήμονες των Υλικών:

  • Έρευνα και Ανάπτυξη: Νέο πεδίο που εξαρτάται από καινοτόμες ανακαλύψεις. Πολλοί Επιστήμονες των Υλικών βρίσκουν θέσεις εργασίας  σε ιδιωτικές εταιρείες, εθνικά εργαστήρια ή πανεπιστήμια.
  • Επιλογή Υλικών: Εργασία που έχει ως αποστολή την επιλογή του κατάλληλου υλικού. Αυτό συνεπάγεται με γνώση μιας μεγάλης γκάμας υλικών. Οι Επιστήμονες των Υλικών σε αυτή τη δουλειά συχνά χρειάζεται να κάνουν μια ανάλυση κόστους-οφέλους και να συνεργαστούν με Μηχανολόγους Μηχανικούς για να επιλέξουν τα καλύτερα υλικά εντός προϋπολογισμού.
  • Πρόληψη της διάβρωσης: Μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι Επιστήμονες των Υλικών μελετούν τη θερμοδυναμική, την κινητική και τον μετασχηματισμό φάσης, θεωρούνται άριστα εκπαιδευμένοι για αυτόν τον κλάδο.
  • Ανάλυση αστοχιών:  Ένας Επιστήμονας των Υλικών μπορεί να μελετήσει την αστοχία, να προσδιορίσει την αιτία της και να προτείνει βήματα για την αποφυγή αστοχίας υλικού στο μέλλον.
  • Εγκληματολογία Υλικών: Περιλαμβάνει την ανάλυση αστοχίας, αλλά και αρχαιολογικές μελέτες. Για παράδειγμα, Επιστήμονες των Υλικών έπιασαν στα χέρια τους κάποια συντρίμμια του Τιτανικού και προσδιόρισαν γιατί βυθίστηκε. Μπορεί να ζητηθεί η γνώμη των Επιστημόνων των Υλικών σε νομικές υποθέσεις – για παράδειγμα, μπορεί να τους ζητηθεί να αναλύσουν τα συντρίμμια από ένα τροχαίο ατύχημα για να προσδιορίσουν ποιος έφταιξε.
  • Υπολογιστική εργασία: Δεδομένου ότι η υπολογιστική ισχύς αυξάνεται συνεχώς και οι μέθοδοι προσομοίωσης βελτιώνονται πάντα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μηχανικούς και επιστήμονες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστικές μεθόδους.
  • Ημιαγωγοί: Τεράστια βιομηχανία για τους Επιστήμονες των Υλικών (π.χ. δημιουργία τσιπ υπολογιστών).
  • Βιοϋλικά: Το πεδίο που περιλαμβάνει νέες έννοιες στο σχεδιασμό βιοϋλικών, μελέτες για την αλληλεπίδραση των βιοϋλικών με το σώμα και τη χρήση υλικών για την απάντηση θεμελιωδών βιολογικών ερωτημάτων. Γίνεται μοριακός σχεδιασμός βιοϋλικών, συμπεριλαμβανομένης της μετάφρασης των αναδυόμενων χημικών ουσιών σε βιοϋλικά και τα υλικά χρησιμοποιούνται ως μοντέλα συστημάτων για βλαστοκύτταρα.
Διαβάστε επίσης  Μία νέα μορφή ύλης, το λεγόμενο Excitonium.

Τμήματα Επιστήμης των Υλικών στην Ελλάδα

 

[1] https://msestudent.com/what-is-materials-science-and-engineering-the-definitive-explanation/

 

Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για