Οι αστρονόμοι θεωρούν πως οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη νάνου στην περιοχή μετά από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα. Εντοπίστηκε με τη βοήθεια του συστήματος Pan – STARRS ( Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System ), το οποίο αποτελεί ένα σύνολο από αστρονομικές κάμερες, τηλεσκόπια και εγκαταστάσεις οι οποίες καταγράφουν δεδομένα μέσω των μεθόδων αστρομετρίας και φωτομετρίας για την εξερεύνηση του ουράνιου θόλου.
Η ομάδα, που οδηγήθηκε στην ανακάλυψη υπό την καθοδήγηση του Matthew J. Holman του Πανεπιστημίου του Harvard, συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις της στην εργασία την οποία ανήρτησαν στο διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το νέο σώμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 39 αστρονομικών μονάδων από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος ή, ισοδύναμα, σε απόσταση περίπου 5.8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ως αστρονομική μονάδα ορίζεται η μέση απόσταση από τον ήλιο μέχρι τον πλανήτη Γη, δηλαδή ίση με 149.597.870,700 μέτρα.
Ο πλανήτης νάνος 2010 JO179 διαγράφει μια ασυνήθιστα κεκλιμένη τροχιά των 30ο, η οποία ευθύνεται για το ότι δεν μπόρεσε να καταστεί παρατηρήσιμος από προηγούμενες ομάδες ερευνητών.
Η φωτεινότητά του είναι αρκετή προκειμένου οι αστρονόμοι να καταλήξουν σε συμπεράσματα όσον αφορά τις διαστάσεις του ( 600 – 900 km ) αλλά και το σχήμα, το οποίο προσομοιάζει μια μπάλα, παρά μια έλλειψη ή κάποιο άλλο ακανόνιστο σχήμα. Λόγω του μεγέθους του, το οποίο είναι περίπου ίσο με το ένα τέταρτο του Πλούτωνα, κατέληξε να αναφέρεται ως ένας από τους είκοσι «ξαδέλφους» του. Η «συγγένεια» αυτή οφείλεται στην πρωτοκαθεδρία του Πλούτωνα ως του πρώτου πλανήτη νάνου από το 2006 κι έτσι όλα τα σώματα που κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή «συσχετίζονται» μαζί του.
Ο 2010 JO179 περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του αρκετά αργά για πλανήτη νάνο, καθώς εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε περίπου 30 ώρες. Επίσης, εκτελεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε περίπου 700 ( ! ) χρόνια.
Καθώς η απόστασή του από τον ήλιο είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Ποσειδώνα, ο 2010 JO179 ανήκει στη Ζώνη του Κάιπερ ( Kuiper belt ).
Η σημασία της ανακάλυψης έγκειται αφενός στο ότι μπορούμε με τη μελέτη του να συλλάβουμε στοιχεία για την προέλευση του Ποσειδώνα, ( καθώς και για άλλους πλανήτες από παρόμοια σώματα ) και αφετέρου γιατί αποδεικνύεται πως η εγγύτερη αστρική γειτονιά μας είναι πολύ πιο πλούσια απ’όσο φανταζόμαστε…