
Η αθηροσκλήρωση είναι υπαίτια για την στένωση των μεσαίων ή μεγάλων αγγείων της καρδιάς. Κατά την αθηροσκλήρωση, το οξυγονωμένο αίμα αδυνατεί να περάσει από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος.
Αυτό το οφείλει στην LDL χοληστερόλη, αφού δημιουργείται μια μεγάλη κίτρινη μάζα λίπους που μετατρέπεται σε πέτρα, η οποία δημιουργεί στένωση των αγγείων.
Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακά και ισχαιμικά επεισόδια. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, η αθηροσκλήρωση είναι υπαίτια για 17 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Συμπτώματα Αθηροσκλήρωσης
Τα συμπτώματα της αθηροσκλήρωσης δε μπορούν να γίνουν αμέσως αισθητά. Αυτό την καθιστά έναν βασικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι πάσχουμε από αθηροσκλήρωση είναι η έντονη στηθάγχη, δηλαδή πόνος στο στήθος, ο οποίος είναι απόρια βλάβης των αρτηριών της καρδιάς.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικά συμπτώματα που χρήζουν εξέτασης είναι το μούδιασμα και η αδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να το οφείλουν στις βλάβες της καρωτίδας ή των αγγείων του εγκεφάλου και οδηγούν ακόμη και στο θάνατο. Ακόμη, η γάγγραινα είναι ένα εξίσου σημαντικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να το οφείλει σε βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών και η νεφρική ανεπάρκεια, η οποία το οφείλει σε βλάβες στις αρτηρίες των νεφρών.
Πως αναπτύσσεται η αθηροσκλήρωση
Η αθηροσκλήρωση είναι απόρροια πολλών παραγόντων. Κατά κύριο λόγο, έχει να κάνει με την κακή διατροφή, ειδικά όταν καταναλώνονται πολλά ζωικά λίπη. Επίσης, έχει να κάνει με το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης.
Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό για την αθηροσκλήρωση υπαίτιος είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Εξίσου σημαντικό είναι να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η αθηροσκλήρωση είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σχετίζεται με την κληρονομικότητα, δηλαδή το οικογενειακό ιστορικό.
Διάγνωση και αντιμετώπιση αθηροσκλήρωσης
Η αθηροσκλήρωση μπορεί να διαγνωστεί μέσω υπερηχογραφήματος, στεφανιογραφίας και αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.
Αφού διαγνωστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση. Στην περίπτωση της φαρμακευτικής αγωγής χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα και γίνεται συνεχής παρακολούθηση του ασθενή.
Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να επιλεχθεί το by pass, δηλαδή μια μορφή επέμβασης με αγγειοπλαστική η χειρουργική παράκαμψη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης, η οποία βέβαια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιακής Εταιρίας από πανεπιστήμια του Σικάγου, η αθηροσκλήρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω νάνο – ινών, οι οποίες εισέρχονται στα αγγεία και καταστρέφουν την συσσωρευμένη πλάκα της χοληστερόλης (LDL), η οποία έχει προκαλέσει την στένωση αυτών.
Πως μπορούμε να αποφύγουμε την αθηροσκλήρωση
Η αθηροσκλήρωση μπορεί να αποφευχθεί κυρίως μέσω της υγιεινής διατροφής και την άσκηση. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτικός έλεγχος του βάρους, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί η παχυσαρκία. Επίσης, η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί κι εκείνη να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη κατά τις αθηροσκλήρωσης.
Συμπερασματικά, εντάξτε στην καθημερινότητά σας υγιεινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν να σας προστατεύσουν από την συσσώρευση του λίπους στα αγγεία και κατα συνέπεια την στένωση τους.
Πηγές
Αθηροσκλήρωση κύρια αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο! – Δρ. Ιωάννης Κ. Μπέλλος – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: aggeiopathia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 8/3/2022)
Η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών – Cam Patterson êáé Marschall S. Runge (Κεφάλαιο 2) – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vassiliadis-books.gr (Τελευταία τροποποίηση: 8/3/2022)
Αθηροσκλήρωση: Αυτά είναι τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε – iatropedia – 15/5/2015 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatropedia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 8/3/2022)