Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του αυτισμού

Πηγή εικόνας: https://physicsworld.com
Πηγή εικόνας: https://physicsworld.com

Η νέα έρευνα που προσπαθεί να ερμηνεύσει τα αίτια του αυτισμού

Πολλαπλές νευροαπεικονιστικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την Ιατρική σχολή του Harvard σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έρχονται κάπως να διαφωτίσουν το μυστήριο της αιτιοπαθογένειας του αυτισμού. Συγκεκριμένα οι έρευνες αυτές κατέδειξαν χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Αυτά συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονής και διαταραχών του μεταβολισμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Molecular Psychiatry“. Παρατίθεται το link μέσω του οποίου μπορείτε να ανατρέξετε στην έρευνα αναλυτικά. (MR–PET imaging reveals lower regional brain expression of translocator protein (TSPO) in young adult males with autism spectrum disorder)

Τα νέα στοιχεία

Οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού είναι νευροαναπτυξιακές διαταραχές που πρωτοεμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία. Μέχρι σήμερα η αιτιοπαθογένεια τους ήταν εντελώς άγνωστη, και μόνο υποθέσεις μπορούσαν να συμβούν. Τελευταία όμως φαίνεται να αναδεικνύεται μια συσχέτιση με φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού και των νεύρων. Ενδεικτικό για αυτά είναι τα χαμηλά επίπεδα μιας σημαντικής πρωτεΐνης που λέγεται TSPO. Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν υπερσύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης όπως ο Τομογράφος Εκπομπής Ποζιτρονίων – PET και ο Μαγνητικός Τομογράφος – MRI. Η έρευνα αφορούσε κυρίως νεαρούς άντρες με αυτισμό. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 24 έτη. Προς έκπληξη των ερευνητών παρατηρήθηκε ότι όσο πιο βαριά ήταν η μορφή του αυτισμού του ασθενούς τόσο χαμηλότερη ήταν η συγκέντρωση της TSPO στον εγκέφαλο του.

Τι προοπτικές υπάρχουν για την ενδελεχέστερη κατανόηση του αυτισμού στο μέλλον;

Συγκεκριμένα ένα ακόμα στοιχείο υπέρ της νέας αυτής υπόθεσης είναι το εξής. Οι περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα TSPO συσχετίζονται με ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η επεξεργασία και η αντίληψη των συναισθημάτων, η ερμηνεία των εκφράσεων του προσώπου, η ενσυναίσθηση και η δυνατότητα συσχέτισης με τους άλλους. Χαρακτηριστικά για τα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού είναι η αδυναμία κάποιων ή όλων από τα παραπάνω. Ακόμα υπάρχουν πολλά περιθώρια διερεύνησης του συγκεκριμένου ευρήματος. Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση η οποία έδωσε νέα πνοή στην έρευνα σχετικά με τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Προγραμματίζονται ήδη πιο σύνθετες και μεγαλύτερες έρευνες με σκοπό να δώσουν στατιστικά σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση που αυτή η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να αρχίσει να σχεδιάζεται μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση των διαταραχών του φάσματος. Ενδεχομένως να υπάρξουν και πιο αποτελεσματικές – αντικειμενικές διαγνωστικές μέθοδοι.

Αυτισμός και αποτελεσματική επικοινωνία

Advertising

Advertisements
Ad 14

Νέα έρευνα: 102 γονίδια σχετίζονται με τον αυτισμό

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 1ο)

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,