
Τι είναι η ημικρανία;
Η ημικρανία προσβάλλει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενήλικους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Αυτό την καθιστά ως την τρίτη πιο διαδεδομένη πάθηση σήμερα. Χαρακτηριστικοί είναι οι έντονοι πονοκέφαλοι παρόλα αυτά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: ναυτία, εναλλαγές της διάθεσης, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Ως αποκορύφωμα της ημικρανίας μπορούν να παρατηρηθούν οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις που συνδυαζόμενες με τον οξύ πόνο καταβάλλουν τον ασθενή. Τα συνηθέστερα αίτια της ημικρανίας είναι οι εναλλαγές του καιρού, διαταραχές του ύπνου, ορμονικές αλλαγές και φάρμακα. Τελευταίες έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Medicine κατέδειξαν ότι η εμφάνιση της ημικρανίας συνδέεται και με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών.
Η επίδραση της καφεΐνης στους καταναλωτές καφέ
Συγκεκριμένα αυτά που μας αφορούν κυρίαρχα και αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης είναι τα καφεϊνούχα ποτά. Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Elizabeth Mostofsky σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Harvard Medical School διαπίστωσαν την πολύπλοκη σύνδεση της καφεΐνης με την ημικρανία. Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν, επιγραμματικά, ότι χρόνιοι ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερες από τρεις κούπες καφέ την ημέρα εμφάνιζαν παροξυσμικά επεισόδια ημικρανίας την ίδια ή την επόμενη μέρα. Επιπλέον στοιχεία όμως έδειξαν ότι η καφεΐνη μπορούσε να καταπραΰνει ορισμένα από τα συμπτώματα. Μία έρευνα που δίνει δύο αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα δεν μπορεί να γίνει σεβαστή από την επιστημονική κοινότητα. Παρόλα αυτά η έκδοσή της είναι σημαντική για την κίνηση νέων ερευνών σχετικά.
Τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών για την συσχέτιση καφέ-ημικρανίας
Η ίδια επιστημονική ομάδα συνέχισε τις έρευνες με διαφορετικές μεθόδους. Συνέλεξαν και σύγκριναν στοιχεία από χρόνιους ασθενείς από διαφορετικές ημέρες. Τα στοιχεία συλλέγονταν από μέρες στις οποίες οι ασθενείς είχαν καταναλώσει καφέ και από μέρες στις οποίες οι ασθενείς δεν είχαν καταναλώσει. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής λήφθηκαν υπ’όψιν και άλλοι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το κοινωνικό περιβάλλον των ασθενών. Σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα έδωσαν και οι διαφορετικές προτιμήσεις των ασθενών στον καφέ.
Εν τέλει στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα που έδωσαν οι έρευνες ήταν τα εξής:
- Ασθενείς με ημικρανία που καταναλώνουν συχνά καφέ δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την κατανάλωση 1-2 καφέδων την ημέρα.
- Ασθενείς με ημικρανία που καταναλώνουν συχνά καφέ έδειξαν να επηρεάζονται από την κατανάλωση τριών ή περισσότερων καφέδων την ημέρα.
- Ασθενείς με ημικρανία, οι οποίοι δεν κατανάλωναν καθόλου ή σχεδόν καθόλου καφέ σημείωσαν επιδείνωση ακόμα και μετά την κατανάλωση ενός με δύο καφέδων.
Συμπερασματικά;
Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ οδηγεί γραμμικά στην ημικρανία. Έχει παρόλα αυτά γίνει η σύνδεσή του και με άλλες παθήσεις μικρότερης βαρύτητας που μακροπρόθεσμα μπορούν να επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία του ατόμου. Με βάση την πιο πρόσφατη έρευνα που αναφέραμε παραπάνω αλλά και άλλες προηγούμενες που συνηγορούν στα αποτελέσματά της, η προτεινόμενη ποσότητα καφέ για έναν ενήλικα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο ημερησίως. Καλό θα ήταν η κατανάλωση καφέ να μην συνδέεται με καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες του ασθενούς, γιατί τότε είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνεται.
Κατάθλιψη και Ημικρανία: Πως σχετίζονται;
Ημικρανίες: ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι;