Ιστολυτική αμοιβάδα: Τι προκαλεί στον άνθρωπο;

Πηγή εικόνας: https://www.koinignomi.gr
Πηγή εικόνας: https://www.koinignomi.gr

Πρωτόζωα και ψευδοπόδια

Η αμοιβάδα είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός. Συγκεκριμένα είναι ένα πρωτόζωο. Τόσο η αμοιβάδα όσο και άλλα είδη μικροργανισμών που ανήκουν στα πρωτόζωα έχουν το ακόλουθο χαρακτηριστικό. Μπορούν να κινούνται με την βοήθεια δομών που ονομάζονται ψευδοπόδια. Τα ψευδοπόδια είναι προσεκβολές του κυττάρου της αμοιβάδας. Οι ίδιες δομές την βοηθούν τόσο στην κίνηση όσο και στην λήψη τροφής.

Μια ιστορία για την αμοιβάδα

Η ιστολυτική αμοιβάδα ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1875 από τον Losch. Εντοπίστηκε κατά την διάρκεια μιας νεκροτομής. Σήμερα υπολογίζεται ότι ένα 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι είναι απλά ασυμπτωματικοί φορείς. Δεν είναι όλα τα υποείδη της ιστολυτικής αμοιβάδας εξίσου επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα πιο συνηθισμένα και πιο επικίνδυνα από αυτά είναι μόλις τρία.

Πώς “χτυπά” τον άνθρωπο η αμοιβάδα;

Η αμοιβάδα μπορεί να προσβάλει κάθε ιστό του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι έχει μια προτίμηση για συγκεκριμένους ιστούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πρωτίστως το έντερο και το ήπαρ. Πιο σπάνια, λοίμωξη εκδηλώνεται με βάση τον εγκέφαλο και το δέρμα. Ας συγκεντρωθούμε όμως στο πιο συνηθισμένο, που είναι το έντερο. Η αμοιβάδα μπορεί να αποικήσει το κόλον του εντέρου και να διεισδύσει στην βλέννη που υπάρχει φυσιολογικά εκεί. Η βλέννη καλύπτει τις εσωτερικές επιφάνειες του πεπτικού σωλήνα και λειτουργεί προστατευτικά. Εφόσον η αμοιβάδα εγκατασταθεί και πολλαπλασιαστεί, αρχίζει να παράγει κάποια ένζυμα. Αυτά ονομάζονται πρωτεάσες και διασπούν πρωτεΐνες, καταστρέφοντας σιγά σιγά το φυσιολογικό ιστό.

Αμοιβάδωση: μόλυνση και λοίμωξη από το πρωτόζωο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φέρει την αμοιβάδα, χωρίς να εμφανίζει λοίμωξη. Η ασυμπτωματική αμοιβάδωση είναι το πιο απλό. Ένας φορέας μπορεί να παραμένει έτσι για καιρό. Από την κατάσταση αυτή μπορεί να ιαθεί ή να εκδηλώσει κάποια λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να είναι αφενός εντερική. Η εντερική αμοιβάδωση χαρακτηρίζεται από διάρροια και διάχυτο άλγος στην κοιλιά. Σε περίπτωση που η αμοιβάδα καταφέρει να μπει στην συστηματική κυκλοφορία του αίματος, θα δώσει εξωεντερική λοίμωξη. Η εξωεντερικές λοιμώξεις είναι πιο σπάνιες καθώς δεν είναι εύκολο να μπει η αμοιβάδα στο αίμα. Η πιο συνηθισμένη εστία εξωεντερικής λοίμωξης είναι το ήπαρ. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν πυρετό, μεγέθυνση του ήπατος και κακουχία. Ο πόνος πλέον πέραν της κοιλιάς εντοπίζεται και στην θέση του ήπατος. Άλλες θέσεις εξωεντερικής λοίμωξης είναι οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το περικάρδιο και το δέρμα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Θεραπεία και πρόληψη της αμοιβάδωσης

Η αμοιβάδα μεταδίδεται συνήθως μέσω του νερού ή των τροφίμων. Έχουν σημειωθεί περιστατικά σεξουαλικής μετάδοσης, ενώ εξέχοντα ρόλο παίζουν και οι συνθήκες υγιεινής. Η θεραπεία της αμοιβάδωσης απαιτεί μια σειρά από φάρμακα. Τα φάρμακα επιλέγονται ανάλογα με την θέση εντόπισης της αμοιβάδας. Στην περίπτωση που σχηματίζεται απόστημα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αναρρόφησή του.

Μύκητες: Πώς να τους αναγνωρίσετε;

Τα μικρόβια επαναστατούν: Μικροβιακή Αντοχή

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως