Κάστανα : Ποια τα οφέλη τους στην υγεία;

Τα κάστανα είναι βασική τροφή σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα στην οποία καλλιεργούνται εδώ και 6.000 χρόνια. Ποια τα οφέλη τους όμως στην υγεία;

Αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, η οποία μάλιστα απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό .
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο. Μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες, καθώς στα 50 γραμμάρια έχουν 185 θερμίδες, ωστόσο έχουν ελάχιστο λίπος συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς και φυσικά λιγότερη θερμιδική αξία. Περιέχουν φυτικές ίνες οι οποίες έχουν σχέση με τη καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του εντέρου.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, B1 και Β2, ωμέγα-3, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ρίχνουν την κακή χοληστερίνη και αποτελούν αντιοξειδωτική τροφή. Αξιοσημείωτος είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης καθιστώντας τα κατάλληλα για ανθρώπους με σάκχαρο. Επίσης δεν περιέχουν γλουτένη και είναι ιδανικό σνακ ανάμεσα στα γεύματα καθώς προκαλούν κορεσμό μέχρι το επόμενο γεύμα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ακόμη, η περιεκτικότητα τους σε χαλκό και κάλιο συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Άνθρωποι που αθλούνται και θέλουν να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, τα εντάσσουν στην εβδομαδιαία τους κατανάλωση απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη τους στην υγεία αλλά και όχι μονό. Ένας αθλητής θα τα επιλέξει γιατί οι αρκετές τους θερμίδες και η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακα μεταφράζονται ως πηγή ενεργείας για τον οργανισμό με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση στην άσκηση. Σε αυτό συμβάλλουν και οι βιταμίνες Β1 και Β2 που είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Η κατάλληλη στιγμή για να τα επιλέξει ένας αθλούμενος ως σνακ, είναι πριν το αερόβιο ή πριν από γενικότερα έντονη άσκηση.

Τα κάστανα θεωρούνται χειμωνιάτικο σνακ καθώς η περίοδος ωρίμανσης τους είναι  από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και την Λέσβο. Δοκιμάστε τα ψητά ή βραστά και θα εκπλαγείτε από την πλούσια γεύση τους και το εκπληκτικό τους άρωμα.

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογία και χρόνιες ασθένειες: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μόνο μια σωματική νόσο αλλά και μια βαθιά ψυχολογική εμπειρία που…

Σώμα & Υγεία

Ο ρόλος του ψυχολόγου στη θεραπεία της ημικρανίας

      Από την απαξίωση στην αναγνώριση «Δεν θέλω να εξετάσω μια γυναίκα με…

Σώμα & Υγεία

Υποθυρεοειδισμός: Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες…

Σώμα & Υγεία

ΔΕΠΥ και διατροφή: Τι ξέρουμε, τι ερευνούμε, πού στοχεύουμε;

Η “πολυχρωμία” της ΔΕΠΥ: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, έχει…

Σώμα & Υγεία

Κοινοί μύθοι για το αν κοιμόμαστε καλά

Ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής μας και το να κοιμόμαστε επαρκώς…

Σώμα & Υγεία

Μικρο‑προπονήσεις: Άσκηση για πολυάσχολους

Η καθημερινότητα που μας «κρατάει ακίνητους» Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, πίεση…

Σώμα & Υγεία

Θες να αντιληφθείς την προσωπικότητα κάποιου; Απλό! Δες το μενού του.

Προσωπικότητα: η διάσταση με τις πολλές διαστάσεις Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πώς το αντιλαμβανόμαστε;…