Ο κυτταρομεγαλοϊός στην κύηση μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για το έμβρυο. Ανήκει στην ίδια ομάδα με τον έρπητα. Αποτελεί μια συγγενής λοίμωξη διότι, μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εγκυμονούσα, με πιθανό αποτέλεσμα την μεταφορά του στο έμβρυο.
Κίνδυνος από τον κυτταρομεγαλοϊο
Ο κίνδυνος από τον κυτταρομεγαλοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως προαναφέραμε, είναι πάρα πολύ μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι 1 στις 4 εγκυμονούσες έχουν μολυνθεί κατά διάρκεια της κύησης από κυτταρομεγαλοϊό. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, υπάρχει περίπτωση να μην έχουν εμφανίσει κανένα απολύτως σύμπτωμα του ιού. Αντ’ αυτού όμως, μπορεί να έχουν διαδώσει τον ιό στα έμβρυα.
Τα έμβρυα που γεννιούνται με συμπτώματα από τον κυτταρομεγαλοϊό, συνήθως φαίνεται να εμφανίζουν μικροκεφαλία, ίκτερο, διογκωμένο συκώτι. Αυτό παρουσιάζει μία κακή εικόνα των εμβρύων, τα οποία πρέπει να εξεταστούν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα που έχουν παρουσιάσει, για να μην οδηγηθούν ακόμη και στον θάνατο.
Στην περίπτωση που τα έμβρυα δεν εμφανίσουν συμπτώματα κυτταρομεγαλοϊου κατά τη γέννηση τους, τότε ενδέχεται να τα εμφανίσουν μετά τα 2 έτη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οριστεί σε ποσοστό 25%. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα όπως προοδευτική κώφωση, σπαστική τετραπληγία, μικροκεφαλία, διανοητική καθυστέρηση, σπασμούς ή και θάνατο.
Καλοήθης ή κακοήθης κυτταρομεγαλοϊός
Ο κυτταρομεγαλοϊός συνήθως τείνει να είναι καλοήθης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υγιή εικόνα, που παρουσιάζουμε τόσο ως ενήλικες όσο και ως παιδιά.
Παρόλα αυτά, μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνος όταν μεταφερθεί από την μητέρα στο έμβρυο. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η μητέρα, η οποία έχει προσβληθεί από τον ιό, είναι μυαλγίες, φαρυγγίτιδα, πυρετός και ατονία.
Πρόληψη
Ο κυτταρομεγσλοϊός, όπως προαναφέραμε αρκετές φορές, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Η πρόληψη συνεπώς, είναι η καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η νόσηση από αυτόν.
Πλύση χεριών
Είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι, η σωστή υγιεινή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο. Η συχνή και σχολαστική πλύση των χεριών τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα, μπορεί να εξαφανίσει σε μεγάλο βαθμό τα μικρόβια.
Επίσης, λόγω του ότι ο κυτταρομεγαλοϊός μεταφέρεται κυρίως μέσω του σάλιου και των ούρων, οι μητέρες πρέπει και εκεί να προσέχουν πολύ. Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα με τα παιδιά τους. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι μαχαιροπήρουνα ή ποτήρια.
Ούρα
Επιπροσθέτως, για τα ούρα θα πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος. Έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες ότι, τα ούρα μπορεί να μολύνουν το έμβρυο. Επειδή, οι μητέρες τείνουν να έχουν αντισώματα, συνήθως δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα κυτταρομεγαλοϊού.
Οπότε, μέσα από αυτόν τον έλεγχο, θα διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να είναι επικίνδυνη η επαφή με αυτά. Επιπλέον, η καθαριότητα του χώρου είναι εξίσου πολύ σημαντική. Μέσω των ούρων μπορούν να διαδωθούν πολλά μικρόβια στο παιδί, οπότε η αποφυγή επαφής με αυτά είναι αναγκαία. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι, στα παιδιά κάτω των 6 ετών πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, διότι δεν έχουν αναπτύξει πλήρων το ανοσοποιητικό τους με αντισώματα.
Διάγνωση
Η διάγνωση του κυτταρομεγαλοϊού στην μητέρα, γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Αυτές οι εξετάσεις θα δείξουν, εάν η μέλλουσα μητέρα έχει αντισώματα κατά του κυτταρομεγαλοϊού. Τα αντισώματα μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ακόμη και από παλαιότερη νόσηση από αυτόν τον ιό. Έτσι, θα έχει αναπτύξει πλέον ανοσία σε οποιαδήποτε «επίθεση» του.
Τι σημβαινει αν μολυνθεί η μέλλουσα μητερα
Εάν μολυνθεί η μέλλουσα μητέρα από τον κυτταρομεγαλοϊό, τότε το πρώτο πράγμα το οποίο συνιστά ο γιατρός της, είναι να γίνει αμνιοπαρακέντηση. Η αμνιοπαρακέντηση θα δείξει εάν υπάρχει τυχόν βλάβη στο έμβρυο. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της δεν είναι ξεκάθαρα, τότε θα χρειαστούν πρόσθετες εξετάσεις.
Το υπερηχογράφημα είναι μια εξίσου σημαντική εξέταση. Εάν μέσα από τα υπερηχογραφήματα, ο γιατρός σιγουρευτεί ότι υπάρχει βλάβη ως 10% πάνω από το επιτρεπτό όριο στο έμβρυο, τότε θα συστήσει την θεραπευτική διακοπή της κύησης.
Τρόποι προφύλαξης
Σε περίπτωση που μία έγκυος δεν έχει αντισώματα κατά του κυτταρομεγαλοϊού, τότε θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική καθόλη τη διάρκεια της κύησης.
Πρώτα απ’ όλα, δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το σάλιο και τα ούρα παιδιών ή ενηλίκων. Επίσης, θα πρέπει να ζει σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ καθαρό. Αυτό είναι αναγκαίο, για να μην μεταφερθούν μικρόβια εύκολα στο εμβόλιο.
Επιπροσθέτως, ο προγεννητικός έλεγχος είναι αρκετά βοηθητικός, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το έμβρυο γεννηθεί με το σύνδρομο του κυτταρομεγαλοϊού. Ακόμη, μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις για ανοσολογικό έλεγχο, για αντισώματα κατά IgM και IgG.
Τροποι διάδοσης του ιού
Ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να διαδοθεί με πολλούς τρόπους.
Καταρχάς, μέσω της επαφής, των φιλιών και της σεξουαλικής επαφής. Μια έγκυος θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική σε οποιαδήποτε επαφή της καθόλη την διάρκεια της κύησης. Εάν υποπτευθεί ότι, κάποιο άτομο δεν τηρεί τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, τότε θα πρέπει να το αποφεύγει.
Δευτερευόντως, η διάδοση του κυτταρομεγαλοϊού μπορεί να γίνει κατά τον τοκετό. Οι κολπικές εκκρίσεις και το αίμα της μητέρας, μπορεί να αποβούν μοιραία για το έμβρυο. Για αυτό το λόγο μόλις γεννηθεί, γίνεται σχολαστική πλύση του, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν μικρόβια. Επιπλέον, μπορεί να διαδοθεί μέσω του θηλασμού από το μητρικό γάλα. Ακόμη, από την έγκυο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.
Τέλος, μπορεί να διαδοθεί με μεταγγίσεις αίματος ή μεσω των ούρων και του σάλιου. Θα πρέπει να γίνεται εμπεριστατωμένος έλεγχος, πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια διαδικασία, όπως αυτή της μετάγγισης. Όσον αναφορά στα ούρα και το σάλιο, αξίζει να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, για αποφυγή κινδύνου από αυτά.
Θεραπεία
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κυτταρομεγαλοϊός. Έχει διαπιστωθεί ότι, τα αντιικά φάρμακα δεν προσφέρουν καμιά απολύτως προστασία. Το μόνο πράγμα που μπορεί να καταστήσει εφικτή την αποφυγή της νόσηση, είναι ο συχνός υπερηχογραφικός έλεγχος, καθόλη τη διάρκεια της κύησης.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον κυτταρομεγαλοϊό έχει αναπτυχθεί μία ακόμη θεραπευτική προσέγγιση του. Αυτή η μέθοδος είναι η μετάδοση αντισωμάτων στην μητέρα, προκειμένου μέσω αυτών να αντιμετωπίσουμε τυχόν επικείμενους κινδύνους. Αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να φανεί αρκετά βοηθητική για την αντιμετώπιση του κυτταρομεγαλοϊού.
Πηγές
Τζανάκης Κωνσταντίνος – Κυτταρομεγαλοϊός και κύηση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: empryomitriki.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)
Αλμαλόγλου Κωνσταντίνος (2020) – Κυτταρομεγαλοϊός και εγκυμοσύνη – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: obstetric.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)
Μενέλαο Κων. Λυγνός – Κυτταρομεγαλοϊός (CMV) και Εγκυμοσύνη – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: eleftheia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 26.6.2022)