Νόσος του Crohn: Τι είναι και ποιες διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετούνται;

Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μία πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο γαστρεντερολογικό σωλήνα, προκαλώντας πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του. Το μέγεθος των συμπτωμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή καθώς άλλοι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα και μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση  και άλλοι μηδαμινά. Η νόσος παρουσιάζει ομοιότητα με μία άλλη πάθηση του παχέος εντέρου, την ελκώδη κολίτιδα όμως στην ουσία οι δύο νόσοι διαφέρουν καθώς η δεύτερη προσβάλλει μόνο την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.

Συμπτώματα

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα της νόσου του Crohn; Ας τα δούμε:

  • Αρθρίτιδα.
  • Διάρροια.
  • Εμετός.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αναιμία με έλλειψη βιταμίνης Β12.
  • Κοιλιακό άλγος.
  • Πέτρες στα νεφρά.
  • Αλλαγές στο δέρμα και στα μάτια.
  • Κόπωση.
  • Υποθρεψία.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Οίδημα στα ούλα.
  • Πρωκτική αιμορραγία.
  • Φλεγμονή του ύπατος.

Διατροφή για τη νόσο Crohn

Ας δούμε ποιες διατροφικές συνήθειες επιτρέπονται και συνίστανται σε ασθενείς με νόσο Crohn:

  • Αυγά: Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη η οποία είναι εύπεπτη και συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Βρώμη: Η βρώμη μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση νερού λόγω των διαλυτών ινών που παρέχει στον οργανισμό.
  • Φρούτα όπως η μπανάνα και η παπάγια, καθώς είναι εύπεπτα και θρεπτικά ταυτόχρονα.
  • Ψάρια και ιδιαίτερα ο σολομός.
  • Πουρές λαχανικών και οσπρίων.
  • Γάλα αμυγδάλου: Επειδή κάποιοι από τους ασθενείς με νόσο Crohn παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη καλό θα ήταν να προτιμάται το γάλα αμυγδάλου.
  • Ρύζι: Συνίσταται σε προβλήματα με το στομάχι.
  • Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Έχουν πρωτεΐνες και δεν δυσχαιρένουν τη διαδικασία της πέψης.

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Σε ασθενείς με νόσο Crohn συνίσταται να αποφεύγονται οι εξής τροφές:

  • Τηγανιτά.
  • Αλκοόλ.
  • Μαγιονέζα και έλαια.
  • Ωμά φρούτα και λαχανικά.
  • Αναψυκτικά.
  • Καφές.
  • Τσάι.
  • Κόκκινο κρέας.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Καυτερά φαγητά.
Διαβάστε επίσης  Σίδηρος: Η ανάσα οξυγόνου στο σώμα μας

Ωστόσο, θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται σε κάποιο ειδικό διατροφολόγο για να τους κατευθύνει σωστά ως προς τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να προτιμώνται και να αποφεύγονται.  Είναι ανάγκη, να αποφεύγονται οι απότομες διατροφικές αλλαγές, ενώ καλό θα ήταν να καταναλώνονται μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της πέψης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νερού ώστε να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός.

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η αρχαία ιστορία των ζωδίων

Η ιστορία των ζωδίων: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Η

Ο παλαιότερος δρόμος της Ρώμης στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Αππία Οδός Η πολιτισμική κληρονομιά είναι κάτι που μπορεί