Πως να διαχειριστούμε σωστά τα τρόφιμα στο σπίτι: Αποθήκευση και συντήρηση

συντήρηση τροφίμων
Πηγή εικόνας: xronos-kozanis.gr

Η σωστή διαχείριση των τροφίμων στο σπίτι, ξεκινάει με τη σωστή μεταφορά των τροφίμων προς το σπίτι, από το σημείο όπου τα έχουμε προμηθευτεί.

Σωστή διαχείριση

Πρέπει να προστατεύουμε το τρόφιμο από τυχόν πίεση και χτυπήματα.

Να υπάρχει σωστή τήρηση κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Να πλένονται όλα τα τα μέσα επεξεργασίας πριν και μετά από τη χρήση τους, όπως τα μαχαίρια. Να διατηρούνται σε ξεχωριστούς χώρους τα νωπά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σημαντικό είναι τα ωμά πουλερικά να αποθηκεύονται σε ξεχωριστό μέρος, λόγω κινδύνου διάδοσης σαλμονέλας.

Προστασία τροφίμων από την ηλιακή ακτινοβολία, την επαφή με το οξυγόνο, την υγρασία, τις ξένες οσμές.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αποφυγή διατήρησης τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα , να ελέγχεται η ημερομηνία ανάλωσης και σε όσα τρόφιμα έχουν αφαιρεθεί από την αρχική τους συσκευασία, να τοποθετείται μια σημείωση με την ημερομηνία.

Αποθήκευση

Οι συνθήκες υγρασίας είναι απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες μεταβολής ποιότητας τροφίμων. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να απορροφήσει περισσότερη υγρασία από τον κρύο αέρα. Επομένως η σχετική υγρασία μειώνεται σε έναν κλειστό χώρο, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, ενώ αυξάνεται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε για ποιο λόγο δεν πρέπει να μεταφέρουμε τρόφιμα από ένα πολύ ψυχρό μέρος, σε ένα θερμό. Ο αέρας κρυώνει στην επιφάνεια των κρύων τροφίμων, η θερμοκρασία του πέφτει κάτω από το σημείο τήξης και δημιουργείται συμπυκνωμένο νερό. Αυτό μπορεί να συντελέσει στην αλλοίωση του τροφίμου.

Η λύση για την αποφυγή ποιοτικών μεταβολών είναι η σταδιακή προσαρμογή στη θερμοκρασία. Όταν θέλουμε να αποψύξουμε λόγου χάρη κάποιο τρόφιμο δεν πρέπει απευθείας να το τοποθετούμε κάτω από ζεστό νερό. Ο ορθότερος τρόπος είναι πρώτα να μπει στη συντήρηση – ψυγείο.

Advertising

Υγρά λιπαρά τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το φως και την ηλιακή ακτινοβολία, διότι προκαλείται οξειδωτική αλλοίωση των λιπαρών. Συχνό “ατόπημα” είναι η αποθήκευση του γάλακτος και του λαδιού σε διάφωνα μπουκάλια. Το ορθό είναι να αποθηκεύονται σε γυάλινα σκουρόχρωμα μπουκάλια.

Ξηρών τροφίμων

Η συσκευασία των ξηρών τροφίμων πρέπει να αποκλείει την επαναπρόσληψη υγρασίας από το περιβάλλον. Παραδείγματος χάρη ένα αφυδατωμένο τρόφιμο με aw=0,30 κινδυνεύει να αλλοιωθεί αν εκτεθεί σε περιβάλλον με σχετική υγρασία >30%, λόγω επαναπρόσληψης νερού. Η συσκευασία θα πρέπει να είναι σε περιέκτες αδιαπέραστους από την υγρασία (αεροστεγή σκεύη)  και να αποθηκεύονται σε χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες.

Συντήρηση

Η συντήρηση αποσκοπεί στο να καταστήσει πιο ανθεκτικά τα τρόφιμα, ώστε να μην υφίστανται εύκολα ποιοτικές μεταβολές. Παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους για κάποιες ημέρες, από 1 έως 5 αναλόγως τη σύσταση του τροφίμου, πόση υγρασία και λιπαρά έχει, αν είναι θερμικά επεξεργασμένο ή νωπό.

Στην πόρτα του ψυγείου δεν πρέπει να αποθηκεύουμε πιο ευαλοίωτα τρόφιμα (γάλα), διότι είναι αυτή που έχει την χαμηλότερη θερμοκρασία, λόγω του γεγονότος πως την ανοίγουμε τακτικά. Καλύτερα να τοποθετούνται αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί, σάλτσες, τις οποίες όμως αν έχουν ανοιχτεί την τοποθετούμε σε γυάλινο σκεύος με αεροστεγές κλείσιμο.

Advertising

Τα κάτω ράφια του ψυγείου είναι αυτά με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή κατάλληλα για κρέας, ψάρια και μαγειρεμένο φαγητό. Όχι όμως οι θήκες – συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου, αυτά έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία και είναι κατάλληλα για φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Κατάψυξη

Καλό είναι να καταψύχουμε τα φρέσκα προϊόντα τα οποία θέλουμε να έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποιότητα του τροφίμου σίγουρα διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, πολλές φορές και καλύτερο. Αν θέλουμε να καταψύξουμε νωπά κρέατα, αφού τα τοποθετήσουμε σε συσκευασία καλά κλειστή, πρέπει να μπουν στο πιο χαμηλό επίπεδο κατάψυξης, έτσι ώστε αν τρέξει αίμα ή υγρά να μην επιμολύνουν άλλα τρόφιμα.

Επιλογή περιεκτών

Το πλαστικό και το μέταλλο είναι δύο πιο επικίνδυνα υλικά για περιέκτες, διότι μπορούν να μεταφέρουν ουσίες, όπως βαριά μέταλλα στο φαγητό-τρόφιμο. Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε από την οσμή και τη γεύση. Καλό είναι ιδιαίτερα όξινα και λιπαρά τρόφιμα να μην αποθηκεύονται σε πλαστικό και μέταλλο, εκτός αν πρόκειται για πιστοποιημένα ανοξείδωτο μεταλλικό σκεύος.

Ορθό είναι ζεστό φαγητό να μην αποθηκεύεται σε πλαστικά λόγω μεταφοράς πλαστικών ουσιών, επίσης ούτε να πλένονται τα πλαστικά σκεύη με ζεστό νερό.

Advertising

πηγές άρθρου:

Κυρανάς Ε., Τρόφιμα, Η συσκευασία των ξηρών τροφών, κεφ.: 4ο, σελ. {193-194}. Εκδόσεις Τζιόλα. Θεσσαλονίκη {2012}.

Dr. Lobbert R., Hanrieder D., Berges U., Beck J., Τρόφιμα, Είδη, Ποιότητα, Εμπόριο, μτφρ.: Ψαλλίδα Π., Επιμέλεια: Αγγελούσης Γ., Διατήρηση της ποιότητας μέσω της σωστής φροντίδας, συντήρησης και συσκευασίας τροφίμων, κεφ.: 2ο, σελ.{63-69}. Εκδόσεις: Ίων/ Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Εκδόσεις. Αθήνα {2010}.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως