Πηγή εικόνας: thekitchn.com
Ίσως έχετε ακούσει ότι το ψητό και στο μπάρμπεκιου κρέας ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, εξαιτίας των ουσιών. Ίσως έχετε επίσης ακούσει ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος – ιδιάιτερα επεξεργασμένων κρεάτων – είναι συνδεδεμένη με σίγουρο καρκίνο. Σύμφωνα με νέες έρευνες υπάρχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της υψηλής θερμοκρασίας του κρέατος και του Διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, η συχνή χρήση μεθόδων μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στο φούρνο ή στα κάρβουνα, για τη παρασκευή βοδινού και κοτόπουλου αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.
Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα τα οποία καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας καθώς και κοτόπουλο που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν πιο σπάνια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος για αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση παχυσαρκίας, στα άτομα οι οποίοι είναι συχνοί χρήστες μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά τα ψάρια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να σχετίζουν το ψήσιμο των ψαριών με τον Διαβήτη τύπου 2.
Για όλα τα παραπάνω, αν και δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς μηχανισμοί που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο, είναι πιθανός ο ρόλος των επιβλαβών χημικών ουσιών όπως: οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες και οι νιτροζαμίνες (από νιτρικά και νιτρίδια που προστίθενται στα κρέατα ως συντηρητικά), που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη απόκριση, να παρεμποδίσουν την κανονική παραγωγή ινσουλίνης ή να προωθήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη στην οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάλληλα την ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Την προσοχή μας απαιτεί επίσης, ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νοσημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, ορισμένους καρκίνους και πρόωρο θάνατο. Πιθανή αιτία είναι η παρουσία σιδήρου, ενός τύπου σιδήρου που βρίσκεται σε όλες τις ζωοτροφές και την επεξεργασία κρέατος (π.χ. σκλήρυνση, κάπνισμα) και οι δύο από τις οποίες μπορούν να προωθήσουν το σχηματισμό ενώσεων που προκαλούν καρκίνο κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας .
Εκείνοι που έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2 και καταναλώνουν συχνά κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, καλό θα ήταν να επιλέξουν άλλους τρόπους μαγειρέματος όπου χρησιμοποιείται χαμηλότερη θερμοκρασία ή σύντομες περιόδους υψηλής θερμότητας όπως βρασμός ή στον ατμό και να αποφεύγονται ψηστιέρες ή μπάρμπεκιου με ανοιχτή φλόγα.
Συμπερασματικά λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο η ποσότητα και ο τύπος κρέατος αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσει την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2. Για να μειωθεί λοιπόν ο κίνδυνος του διαβήτη, είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα φυτικά πρωτεϊνικά τρόφιμα.