
Πού παράγεται η σόγια ;
Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία εκ των πιο σημαντικών παγκοσμίως. Προέρχεται από την Ασία, αλλά οι πιο σημαντικοί παραγωγοί σόγιας είναι η βόρειος και νότιος Αμερική. Με τις Η.Π.Α. να παράγουν το 36%, τη Βραζιλία το 29% και την Αργεντινή το 18% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας.
Ποια είναι τα οφέλη της ;
Αν και η σόγια έχει αρχαία παράδοση, τις τελευταίες δύο δεκαετίες που έχει μπει στη διατροφή των δυτικοευρωπαϊκών χωρών έχουν μελετηθεί τα οφέλη της στην υγεία. Η σόγια και τα προϊόντα της έχει αποδειχθεί πως δρουν ευεργετικά στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ασθενειών.
Τα προϊόντα της , έδειξαν πως έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Φαίνεται επίσης μείωση του συνολικού λίπους, του ΔΜΣ και μείωση της περιφέρειας μέσης κυρίως στις γυναίκες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, προκαλείται εύκολα το αίσθημα του κορεσμού, με συνέπεια να μειώνεται η πρόσληψη επιπλέον τροφής.
Πώς δρα η σόγια ;
Η σόγια καθώς και τα προϊόντα της δρουν ενάντια στη χοληστερόλη (φυτοχημικές ιδιότητες). Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του ΣΔ, καθώς επίσης στην εμφάνιση μετεμμηνοπαυσικής οστεοπόρωσης.
Πρωτεΐνη σόγιας

Τα φασόλια σόγιας είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός που την καθιστά τροφή με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο διαδεδομένη στη vegan κοινότητα.
Προϊόντα από σόγια: παράγονται διάφορα ζυμωμένα και μη ζυμωμένα τρόφιμα.
μη ζυμωμένα τρόφιμα
ΠΡΟΪΌΝ | ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ / 100 γρ. |
απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας | 88,5 % |
συμπυκνωμένη σόγια | 63,5 % |
αποξηραμένα φασόλια | 43 % |
αλεύρι σόγιας | 38 % |
okara * | 3,5 % |
γάλα- ρόφημα σόγιας | 3 % |
*το okara είναι υπόλειμμα σόγιας, αντιμετωπίζεται κυρίως ως απόβλητο, καίγεται με αποτέλεσμα να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα. Αξιοποιώντας το στην παραγωγή τροφίμων, βελτιώνεται η κλιματική αλλαγή.
Προϊόντα απομόνωσης πρωτεΐνης σόγιας
Τα συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται με μια χημική διαδικασία, κατά την οποία απομονώνονται οι περισσότερες πρωτεΐνες από τις απολιπασμένες νιφάδες. Έτσι παράγεται τελικό προϊόν με περιεκτικότητα πρωτεΐνης 90 %. Απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Πώς χρησιμοποιούνται ;
Η απομονωμένη πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μη γαλακτοκομικά κατεψυγμένα επιδόρπια, σε προϊόντα κρέατος και σε λευκαντικά του καφέ.
Συμπυκνώματα σόγιας
Παρασκευάζονται αφαιρώντας τα διαλυτά σάκχαρα από τις απολιπασμένες νιφάδες του φυτού. Περιέχουν 70 % πρωτεΐνη, αλλά διατηρούν τις διαιτητικές ίνες. Βρίσκουν χρήση σε ποτά πρωτεΐνης, σε σούπες και σε σάλτσες.
ζυμωμένα τρόφιμα
ΠΡΟΪΌΝ | ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ / 100 γρ. |
tempeh | 20 % |
natto | 19,5 % |
miso | 13 % |
soy sause | 10,5 % |
tofu | 9 % |
Πηγές άρθρου:
Yuze Mu, Tingyan Kou, Boyang Wei, Xuezhao Lu, Jingyao Liu, Huimin Tian, Wenwen Zhang, Bingkun Liu, Huihui Li, Wenbo Cui, Qiuzhen Wang. (2019), Soy Products Ameliorate Obesity-Related Anthropometric Indicators in Overweight or Obese Asian and Non-Menopausal Women:A Meta – Analysis of Randomized Controlled Trials. US National Library of Medicine National Institutes of Health, Nutrients. doi: 10.3390/nu11112790. (Τελευταία πρόσβαση) 15 November 2019.
Alessandro Colletti, Andrea Attrovio, Luisa Boffa, Stefano Mantegna, Giancarlo Cravotto. (2020), Valorisation of By- Products from Soybean (Glycine max (L.) Merr.) Processing. US National Library of Medicine National Institutes of Health, Molecules. doi: 10.3390/molecules25092129. (Τελευταία πρόσβαση) 25 May 2020.