
Τα αβοκάντο είναι τροπικά φρούτα, αν και τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν καλλιέργειες και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κρήτη. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες στη χώρα μας είναι η Haas και η Fuerte. Τα αβοκάντο έχουν χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι αμιγώς λιπαρά φρούτα.
Το λίπος του αβοκάντο
Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA) ποσοστό που ανέρχεται στο 71%. Περιέχει επίσης πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA) σε ποσοστό 13%, αλλά και κορεσμένα λιπαρά (SFA) σε ποσοστό 16%. Βέβαια όσο πιο ώριμο είναι το αβοκάντο, τόσο μειώνονται τα κορεσμένα λιπαρά και αυξάνονται τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαϊκό οξύ).
Ο «πλούτος» του αβοκάντο
Παρόλο που το αβοκάντο είναι ένα λιπαρό φρούτο, περιέχει πλήθος συστατικών εξαιρετικά σημαντικών στην υγεία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα περιέχει υδατάνθρακες εκ των οποίων το 80% είναι διαιτητικές ίνες (70% αδιάλυτες και 30% διαλυτές). ½ αβοκάντο περιέχει περίπου 5 γρ. διαιτητικών ινών, το οποίο είναι το 1/5 της ημερήσιας κατανάλωσης ενός μέσου ενήλικα.
Μισό αβοκάντο αποτελεί μία θρεπτική και πυκνή τροφή. Συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα φρούτα περιέχει ελάχιστα σάκχαρα, μόλις 0,2 γρ. ανά ½ φρούτο. Εκτός των σημαντικών επιπέδων διαιτητικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας σε MUFA (1,7 kcal/ g) περιέχει νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, χολίνη, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Β6, λουτεΐνη / ζεαξανθίνη και φυλλικό οξύ.
Οφέλη στην εγκυμοσύνη

Η βιταμίνη η οποία είναι άκρως απαραίτητη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το φυλλικό οξύ, διότι προλαμβάνει την αναιμία και βοηθά στην κυτταρική ανάπτυξη του εμβρύου . Οι έγκυες γυναίκες πάντα ψάχνουν φυσικές τροφές για να τραφούν όσο κυοφορούν, αλλά και στη γαλουχία. Το αβοκάντο είναι το μόνο φρούτο που έχει υψηλά ποσοστά φυλλικού οξέος, αλλά και καλίου το οποίο βοηθά κατά των κραμπών. Επιπρόσθετα η υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA έχει αποδειχθεί πως βοηθά στην ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
Οφέλη στην υγεία της καρδιάς
Ο λόγος ο οποίος τα αβοκάντο ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε SFA και η υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA και PUFA. Επίσης οι φυτοστερόλες και οι διαιτητικές ίνες έχει φανεί πως αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.
Το κάλιο και η λουτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του οξειδωτικού στρες.
Ο γλυκαιμικός δείκτης του αβοκάντο είναι περίπου μηδέν και αυτός είναι ένας από τους λόγους που σχετίζεται με εξασθενημένη αύξηση βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Συχνή κατανάλωση βοηθά να μην αυξάνεται η μεταγευματική γλυκόζη. Βέβαια σημασία έχει και ο ΔΜΣ κάθε ανθρώπου, αλλά και η σύνθεση όλων των γευμάτων μες στην ημέρα.
Τέλος έχει φανεί πως η κατανάλωση αβοκάντο μαζί με σαλάτες αυξάνει στο πολλαπλάσιο τη βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών, τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις.
Εσωτερικοί σύνδεσμοι: https://maxmag.gr/soma-igia/avokanto-sti-diatrofi-sas/
Πηγές άρθρου:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29635493
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164649/