Το κρασί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

Το κρασί ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης
Πηγή εικόνας: healthia.gr

Το κρασί σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ευεργετικές του ιδιότητες κρύβονται στην φλούδα των σταφυλιών, στις λεγόμενες πολυφαινόλες που ουδεμία σχέση έχουν με την αλκοόλη. Οι πολυφαινόλες αυξάνουν την οστική πυκνότητα στην σπονδυλική στήλη και τα ισχία.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν ύστερα από έρευνα που διεξήχθη σε 1000 ζευγάρια δίδυμων γυναικών, ηλικίας έως τα 55 έτη. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονταν σε περίοδο μετεμμηνόπαυσης. Στην αρχή τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο έπρεπε να παρουσιάσουν μέσα από τις απαντήσεις τους, τις διατροφικές τους συνήθειες. Στην συνέχεια, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις προκειμένου, να μετρηθεί η οστική τους πυκνότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα κρασιού, έτειναν να έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν κατανάλωναν καθόλου κρασί ή κατανάλωναν ένα άλλο είδος ποτού.

Τι συμβαίνει με τους άντρες

Όσον αφορά τους άντρες, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού τείνει να μειώνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Η οστική πυκνότητα αποτελεί την συγκέντρωση των ανόργανων συστατικών όπως το ασβέστιο στα οστά. Όταν το ΒDM πέφτει, αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από 44 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από οστεοπόρωση, ποσοστό που στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, φάνηκε ότι η οστική πυκνότητα ηλικιωμένων αντρών από 50 έως 80 ετών, βελτιωνόταν με την κατανάλωση κρασιού που έκαναν. Αυτό αποδεικνύει ότι μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, με αποτέλεσμα η μέτρια κατανάλωση κρασιού να αποτελεί ιδανική συνήθεια για την καθημερινότητα τους.

Πηγές

amp.queen.gr

iatronet.gr

amp.onmed.gr

Advertising

Σχετικοί σύνδεσμοι

Τελικά πόσο καλό μας κάνει ένα ποτήρι κρασί την ημέρα;

Η λύση σε όλα είναι το κρασί

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…

Σώμα & Υγεία

Ο απόλυτος οδηγός άσκησης στην περίοδο

Η περίοδος είναι κάτι που επηρεάζει κάθε γυναίκα διαφορετικά, όχι μόνο στη διάθεση ή την…

Σώμα & Υγεία

Skincare: Πώς αλλάζει ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου;

Το δέρμα αλλάζει κατά τις διαφορετικές φάσεις του έμμηνου κύκλου λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Οι…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογία και χρόνιες ασθένειες: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μόνο μια σωματική νόσο αλλά και μια βαθιά ψυχολογική εμπειρία που…

Σώμα & Υγεία

Ο ρόλος του ψυχολόγου στη θεραπεία της ημικρανίας

      Από την απαξίωση στην αναγνώριση «Δεν θέλω να εξετάσω μια γυναίκα με…

Σώμα & Υγεία

Υποθυρεοειδισμός: Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες…

Σώμα & Υγεία

ΔΕΠΥ και διατροφή: Τι ξέρουμε, τι ερευνούμε, πού στοχεύουμε;

Η “πολυχρωμία” της ΔΕΠΥ: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, έχει…