
Οι συχνές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την υγρασία και την ζέστη είναι μερικούς από τους παράγοντες, που επιβαρύνουν τα μαλλιά. Λαδώνουν εύκολα, φριζάρουν και δείχνουν θαμπά. H Dr. Nidhi Singh Tandon, ιδρύτρια της The Skin Art Clinic, μας μιλάει για μερικές από τις αγαπημένες της DIY μάσκες μαλλιών με φυσικά υλικά.
Θέλετε περισσότερη λάμψη;
Θα βάλετε σε ένα μπολ 2-3 κουταλιές του γλυκού τριγωνέλλα (τσιμένι) σε σπόρους μαζί με λίγο νερό. Θα το αφήσετε όλο το βράδυ, μέχρι να γίνουν μια πάστα. Το πρωί θα προσθέσετε 2-3 κουταλιές λάδι καρύδας και μισό μπολ γιαούρτι, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας. Θα ανακατέψετε καλά τα υλικά και η DIY μάσκα σας είναι έτοιμη για χρήση. Απλώστε το μίγμα από τις ρίζες μέχρι τις άκρες και ύστερα από 20-30 λεπτά, ξεβγάλετε καλά και ακολουθήστε κανονικά την ρουτίνα λουσίματός σας. “Την έχω δοκιμάσει και την έχω τεστάρει πολλές φορές αυτή τη συνταγή. Την αγαπώ και την κάνω κάθε δύο εβδομάδες ή μία φορά το μήνα τουλάχιστον“, τονίζει η Dr. Tandon.
Για εύθραυστα μαλλιά
Το αυγό, σύμφωνα με την δερματολόγο Dr Greetika Mittal Gupta, ιδρύτρια του ISAAC Luxe DIY, είναι γνωστό ως ένα φυσικό ενυδατικό συστατικό για τα ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Γι’ αυτό θα πάρετε ένα αυγό και αφού απομακρύνετε τον κρόκο και θα ρίξετε μίγμα μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Ύστερα η εφαρμογή της μάσκας θα γίνει σε όλο το μήκος των μαλλιών, από τις ρίζες μέχρι τις άκρες. Στη συνέχεια, αφού καλύψετε το κεφάλι σας για 15-20 λεπτά, μετά θα το ξεπλύνετε με κρύο νερό. Το αμυγδαλέλαιο, ταυτόχρονα θα δράσει και σαν μαλακτική.

Για μαλλιά με τάσεις λιπαρότητας
Μία απλή και εύκολη μάσκα για λιπαρά μαλλιά είναι το tree oil, φύλλα μέντας και πράσινο τσάι. Αφού αναμείξετε το μίγμα, με ένα βαμβάκι θα το απλώσετε στις ρίζες των μαλλιών σας και θα το αφήσετε για 20 λεπτά. Ύστερα θα ξεβγάλετε την μάσκα, και θα λουστείτε, όπως συνήθως. Η ιδρύτρια της Isya Aesthetics, Dr Kiran Sethi, τονίζει πως το πράσινο τσάι και το tree oil μειώνουν τα επίπεδα λιπαρότητας, σε συνδυασμό μάλιστα και με τα φύλλα μέντας, τα οποία απωθούν τα βακτήρια και μειώνουν τους πόρους.
Έχετε πιτυρίδα;
Όσον αφορά τα άτομα που εντοπίζουν πιτυρίδα στα μαλλιά τους, επίσης υπάρχει φυσική θεραπεία αντιμετώπισης. Ανακατέψτε μηλόξυδο με νερό, λεμόνι και κρυσταλλική ζάχαρη. Η εφαρμογή της θα γίνει τοπικά στις ρίζες των μαλλιών σας, πριν το συνηθισμένο λούσιμο. Η Dr Kiran Sethi προτείνει αυτή τη μάσκα, καθώς το ξύδι από μηλίτη βοηθά στην εξισορρόπηση του ph στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ το λεμόνι προλαμβάνει τους μύκητες. Τέλος, η ζάχαρη αποτελεί αρωγό στην κυτταρική ανάπλαση.

Εάν έχετε φριζαρισμένα μαλλιά
Για μαλλιά που φριζάρουν εύκολα, η λύση είναι στο ρύζι. Σε ένα μπολ θα βάλετε ρύζι με λίγο νεράκι για ένα βράδυ, ώστε να μουλιάσει. Το επόμενο πρωί θα προσθέσετε λίγο αλόη σε gel και θα το βάλετε σε ένα μικρό ψεκαστήρα για μαλλιά. Πριν το καθιερωμένο σας λούσιμο, θα ψεκάσετε όλα τα μαλλιά με την μάσκα και ύστερα από 20 λεπτά θα τα ξεπλύνετε. Η Dr Gupta τονίζει πως αυτή είναι μία εύκολη DIY θεραπεία κατά του φριζαρίσματος, λόγω των αμινοξέων, των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών, που υπάρχουν στους κόκκους ρυζιού και μειώνουν το φαινόμενο αυτό. Επιπλέον το ρύζι είναι ένα υλικό πολύ οικείο σε κάθε σπίτι.

Συνεπώς, τα φυσικά υλικά, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, πολλές φορές αποτελούν την κατάλληλη θεραπεία που χρειάζονται τα μαλλιά. Εμπιστευτείτε τις δερματολόγους και μεταμορφώστε τα μαλλιά σας με DIY τρόπους μέσα σε λίγα λεπτά.