Γιώργος Πλατής: «Μέσα από το σκότος του εγκλεισμού, μπορεί να γεννηθεί ξανά το φως»

Γιώργος Πλατής
Γιώργος Πλατής

Ο Γιώργος Πλατής, με σπουδές στο σύγχρονο αλλά και στο κλασσικό τραγούδι, υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα τραγούδι αφιερωμένο στα ταξίδια. Η «Μαύρη μου Θάλασσα», μιλάει για τα ταξίδια που λίγο ή πολύ, μας έχουν όλους σημαδέψει. Ο Γιώργος Πλατής, σε αυτή την συνέντευξη, μιλάει για την καλλιτεχνική του πορεία, την συνεργασία του με τον Παντελή Θαλασσινό, αλλά και τον επερχόμενο δίσκο. Ας αφήσουμε τον ίδιο λοιπόν, να μας ταξιδέψει στην μουσική του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

Η μουσική εισχωρεί από την παιδική ηλικία στην ζωή σας, αφού σε ηλικία 10 ετών ξεκινάτε σπουδές στο Εθνικό Ωδείο. Υπήρχαν οικογενειακές επιρροές για αυτή σας την απόφαση ή ήταν προσωπική επιλογή;

Φυσικά και υπάρχουν από τέτοια μικρή ηλικία γονικές επιρροές και καθοδήγηση. Από την αείμνηστη μητέρα μου, που είχε κλίση προς τη μουσική και υπέροχη φωνή και της οφείλω αυτό το υπέροχο ταξίδι μου στη μουσική ενασχόληση.

Φωνητικές σπουδές στο σύγχρονο αλλά και στο κλασσικό τραγούδι. Σε τι θεωρείται πως σας βοήθησαν τα φωνητικά μαθήματα κλασσικού τραγουδιού, στην μετέπειτα μουσική σας πορεία; Υπάρχουν επιρροές μέσα στα τραγούδια σας από αυτό το είδος μουσικής;

Οι σπουδές πάντα βοηθούν διότι σου δίνουν βάσεις και ρίζες για να ανθίσεις και να εξελιχθείς μουσικά. Επίσης σου προσφέρουν και γνώσεις τοποθέτησης της φωνής, αλλά και τις σωστές αναπνοές στο τραγούδι. Οι επιρροές στα τραγούδια μου αναφορικά με τις συνθέσεις, σίγουρα έχουν στοιχεία από μία ευρεία γκάμα μουσικών σχολών, όπως η κλασσική μουσική, τα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης, αλλά και στη σύγχρονη ελληνική σκηνή ροκ και έντεχνο μέχρι τα παλιά λαϊκά και το ρεμπέτικο.

Έχετε εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές, εντός και εκτός Αθηνών, ως τραγουδοποιός. Πόσο χρήσιμη είναι για έναν καλλιτέχνη, η επαφή με τον κόσμο;

Η επαφή με τον κόσμο, είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα μετά την πρωτογενή δημιουργία των τραγουδιών, διότι εκεί φαίνεται το έργο μας κατά πόσο έχει απήχηση στο κοινό και ταξιδεύει μαζί μας, αλλά και στην προσωπική αυτοβελτίωση, τραγουδιστικά και μουσικά, στις ζωντανές εμφανίσεις.

Διαβάστε επίσης  Κώστας Νικούλι: "Η τραγωδία σε αφήνει μετέωρο στο κλάμα και στο γέλιο"
Γιώργος Πλατής
Γιώργος Πλατής

Τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός. Τρεις ιδιότητες στενά συνυφασμένες. Αν έπρεπε να διαλέξετε μόνο μία για να συνεχίσετε την μουσική σας διαδρομή, ποια θα επιλέγατε και γιατί;

Νομίζω η ιδιότητα του τραγουδοποιού είναι αυτή που με ολοκληρώνει περισσότερο από κάθε τι άλλο, διότι εμπεριέχει και τις 3 ιδιότητες, όπως την ερμηνεία, τη σύνθεση, αλλά και τον στίχο, οπότε πρόκειται για μια ολοκληρωμένη κατάθεση ψυχής. Βέβαια αγαπώ πολύ και την σύνθεση και δημιουργία μελωδιών, οπότε και επειδή παίζουν ρόλο πάντα και οι ηλικιακές συνθήκες, μπορώ να γράφω τραγούδια και να τα παραχωρώ με όλη μου την καρδιά σε ερμηνευτές που θα με τιμήσουν με την συνεργασία μας.

Η πρώτη σας προσωπική ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά ήρθε κάπως «καθυστερημένα», αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τον όρο. Ποιοι λόγοι έπαιξαν ρόλο σε αυτό ;

Νομίζω πως όλα τα πράγματα πρέπει να έχουν το σωστό τους χρόνο, έτσι και για μένα, αφού ασχολήθηκα επί σειρά ετών και με την τέχνη μου, σπουδές, δημιουργία, ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και παράλληλα αφού σταθεροποίησα και το επαγγελματικό μου περιβάλλον σε άλλα βιοποριστικά αντικείμενα, τώρα πιο ώριμος και ως άνθρωπος αλλά και στη δημιουργική γραφή και σύνθεση των τραγουδιών μου, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή να ασχοληθώ ενεργά με την δισκογραφία. Πρέπει να ομολογήσω πάντως πως η προσωπική μου καλλιτεχνική αφύπνιση, έγινε στην πιο δύσκολη περίοδο της γενιάς μας, την καραντίνα και έτσι σα να επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση, πως πολλές φορές μέσα από το σκοτάδι, έρχεται το φως! Δηλαδή μέσα από το σκότος του εγκλεισμού με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις του στον επαγγελματικό και ψυχικό τομέα κάθε ανθρώπου, μπορεί να γεννηθεί ξανά το φως και η αφύπνιση των ονείρων μας, χαρίζοντας κίνητρο Ζωής και Ψυχικής ολοκλήρωσης.

Διαβάστε επίσης  Justin Timberlake - Η επιστροφή με νέο album

Προάγγελος του άλμπουμ, το τραγούδι «Μαύρη μου θάλασσα», σε μουσική δική σας και συνεργασία στους στίχους με την Ράνια Θεοδωράτου. Μαζί σας σε αυτό το όμορφη ταξίδι ο Παντελής Θαλασσινός. Μιλήστε μας για την συνεργασία σας.

Η συνεργασία με τον Παντελή Θαλασσινό, ήταν απόλυτα συμβατή με το όλο πνεύμα του τραγουδιού, διότι η ανταπόκριση του καταξιωμένου καλλιτέχνη ήταν άμεση και έτσι ολοκληρώθηκε με έναν μαγικό τρόπο που δημιούργησε και το όμορφο αυτό αποτέλεσμα του τραγουδιού μας.

Γιώργος Πλατής
Γιώργος Πλατής – Παντελής Θαλλασινός – Πηγή: ogdoomusicgroop.gr

Το τραγούδι ταξιδεύει σε νησιώτικους ρυθμούς, μυρίζει καλοκαίρι και ακούγοντας το κάποιος νιώθει ταυτόχρονα την λαχτάρα για ταξίδια και τη νοσταλγία για όσα έχει αφήσει πίσω του. Η έμπνευση πώς γεννήθηκε;

Το τραγούδι αυτό είναι μία ρυθμική και καλοκαιρινή μπαλάντα με νησιώτικα στοιχεία που σε ταξιδεύει. Η γέννηση του οφείλεται στα ακούσματα μου και προέκυψε μάλιστα μετά από μία συναυλία των αδερφών Κατσιμίχα στη Ναύπακτο που έχω και καταγωγή. Αν παρατηρήσουμε την μελωδική γραμμή και την αρμονία του τραγουδιού «Μαύρη μου Θάλασσα”, έχει κοινούς δρόμους με τραγούδια των αδερφών Κατσιμίχα που αποτελούν και πηγή έμπνευσης για μένα.

Στο επερχόμενο άλμπουμ με τίτλο «της Ζωής το Ταξίδι», τι να περιμένουμε; Θα κινηθεί στα ίδια μουσικά μονοπάτια με το τραγούδι «Μαύρη μου θάλασσα» ή θα «παίξει» με διαφορετικά είδη μουσικής;

Το επερχόμενο άλμπουμ με τίτλο «Της Ζωής το Ταξίδι», που θα εκδοθεί ψηφιακά από την δισκογραφική εταιρεία Όγδοο music group, θα αποτελείται από 10 τραγούδια με στοιχεία κλασσικά και έντεχνα, όπως τα τραγούδια «Της Ζωής το Ταξίδι» και «Να ‘χα σοφία», μέχρι παραδοσιακά όπως το ντουέτο με τον Παντελή Θαλασσινό «Μαύρη μου Θάλασσα» και το τραγούδι μου με την Σεμέλη Παπαβασιλείου «Δεν είχα Φράγκο» και μπαλάντες κατάθεσης ψυχής όπως το «Εμένα το Τραγούδι μου» και τραγούδια όπως το «Μην Πλησιάζεις», γραμμένο κυρίως για την επικαιρότητα του covid, το ευαίσθητο βαλς «Βατερλώ του Έρωτα», το «Με Δίχως Χάρτες» του σημαντικού στιχουργού Πόλυ Κυριάκου, μέχρι το ατμοσφαιρικό «Αλντεμπαράν» της Πολυξένης Καράκογλου και το ροκ τραγούδι «Τα Κβάντα».

Διαβάστε επίσης  Full House B.C.: "Ήρθαμε από το πουθενά και δίνουμε δυναμικό παρόν"

Πριν κλείσουμε αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα την άποψή σας, για όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της τέχνης με αφορμή την πανδημία. Θεωρείτε πως οι κρατικοί χειρισμοί είναι λάθος και αν ναι με ποιον τρόπο πιστεύετε πως θα έπρεπε να στηριχθούν οι καλλιτέχνες;

Νομίζω πως είναι λάθος ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων. Όλα τα αντικείμενα που πλήττονται θα έπρεπε να στηρίζονται ισότιμα από την πολιτεία. Και μάλιστα τα επαγγέλματα του πολιτισμού και των χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως ο χώρος ο δικός μας, θα έπρεπε να στηρίζεται ακόμα περισσότερο, διότι η χώρα χρόνια τώρα παράγει πολιτισμό από τους συναυλιακούς χώρους και τα θέατρα, μέχρι τις εικαστικές τέχνες και τα μουσεία και επίσης ο τομέας της ψυχαγωγίας είναι ενδοψυχική ανάσα και λειτουργία ανάγκης και δικαιώματος ελευθερίας βούλησης του κάθε ανθρώπου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν σχέδια για καλοκαιρινές εμφανίσεις.

Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι απαραίτητες σε κάθε καλλιτέχνη για να επικοινωνήσει το έργο του με το κοινό. Όμως με τις συνθήκες που εξακολουθούν και επικρατούν, με απαγόρευση της μουσικής στους χώρους εστίασης και νυχτερινών μαγαζιών, ως την είσοδο μόνο στο 50% θεατών στους συναυλιακούς χώρους, καθιστά αδύνατες τις συναυλίες και τις ζωντανές εμφανίσεις αφού γίνονται και μη βιώσιμες και για τους διοργανωτές. Οπότε δεν μπορούμε ακόμη θετικά να ανακοινώσουμε εμφανίσεις, αφού βρισκόμαστε σε συζητήσεις.

Γιώργος Πλατής – Παντελής Θαλασσινός “Μαύρη μου Θάλασσα”

Γιώργος Πλατής στο facebook εδώ

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι