Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer
Ποιες είναι οι επιδράσεις των προβιοτικών (συμπλήρωμα διατροφής) στη γνωστική λειτουργία και τη μεταβολική υγεία στη νόσο Alzheimer; Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer, θα παρουσιάσει τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης μετα-ανάλυσης που διερεύνησε την επίδραση των προβιοτικών στη γνωστική λειτουργία και στους μεταβολικούς βιοδείκτες σε 3,910 ασθενείς με τη νόσο Alzheimer και σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση.
Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή και η κύρια αιτία άνοιας παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% των περιπτώσεων. Χαρακτηρίζεται από γνωστική έκπτωση, εξασθένηση της μνήμης και λειτουργική επιδείνωση, μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η ήπια γνωστική εξασθένηση αντιπροσωπεύει ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και της νόσου Alzheimer, όπου τα άτομα εμφανίζουν αισθητά γνωστικά ελλείμματα χωρίς σημαντική έκπτωση στις καθημερινές δραστηριότητες. Περίπου 5% έως 10% των περιπτώσεων ήπιας γνωστικής έκπτωσης εξελίσσονται στη νόσο Alzheimer, ετησίως.
Δεδομένης της αυξανόμενης παγκόσμιας επικράτησης της νόσου Alzheimer και της ήπιας γνωστικής έκπτωσης, μαζί με την έλλειψη αποτελεσματικών θεραπευτικών θεραπειών, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εναλλακτικές στρατηγικές για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει αναδειχθεί ως βασικός ρυθμιστής της υγείας του εγκεφάλου μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τη σηματοδότηση των νευροδιαβιβαστών. Η δυσβίωση, ή η ανισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, έχει συνδεθεί με γνωστική εξασθένηση και νευροεκφυλισμό.
Τα προβιοτικά, που ορίζονται ως ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσδίδουν οφέλη στην υγεία όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν προταθεί ως πιθανή παρέμβαση για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Μπορούν να ασκήσουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα ρυθμίζοντας τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας την παραγωγή νευροδραστικών ενώσεων, μειώνοντας τη συστημική φλεγμονή και μετριάζοντας το οξειδωτικό στρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, δυνητικά μειώνοντας τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις μεταβολικές παραμέτρους και βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία στη νόσο Alzheimer και στην ήπια γνωστική έκπτωση.
Τα συμπληρώματα προβιοτικών φαίνεται να ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και τις μεταβολικές παραμέτρους σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση και νόσο Alzheimer, πιθανότατα μέσω των μηχανισμών που περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, τη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες και τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Advertising
Η έρευνα
Αποτελέσματα
- Συμπεριλήφθηκαν δεκατρείς μετα-αναλύσεις, που περιελάμβαναν 3,910 ασθενείς.
- Τα προβιοτικά βελτίωσαν σημαντικά τη γνωστική λειτουργία στα άτομα με Alzheimer και ήπια γνωστική έκπτωση.
- Τα προβιοτικά αύξησαν επίσης τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα.
- Η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώθηκε.
- Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές επιδράσεις στα προφίλ γλουταθειόνης, νιτρικού οξειδίου ή λιπιδίων.
Συμπεράσματα
Συμπερασματικά, αυτή η μετα-ανάλυση υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής προβιοτικών έχουν ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τις μεταβολικές παραμέτρους σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση και νόσο Alzheimer.
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τα αυξανόμενα ευρήματα για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου και υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των στοχευμένων στο μικροβίωμα παρεμβάσεων σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη θέσπιση βέλτιστων προβιοτικών σχημάτων και την αποσαφήνιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους στη γνωστική υγεία.
Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου που μπορεί να βρεθεί εδώ.
Βιβλιογραφία
Xiao, B., Fu, L., Yang, Z., & Yu, G. (2025). Effect of probiotics on cognitive function and cardiovascular risk factors in mild cognitive impairment and Alzheimer’s disease: an umbrella meta-analysis. Journal of Ηealth, Πopulation, and Νutrition, 44(1), 109. https://doi.org/10.1186/s41043-025-00816-