Ινδία: πως είναι να ζεις και να ταξιδεύεις ως γυναίκα

Η Ινδία αυτοαποκαλείται ως «η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη». Η γυναίκα κατέχει το προεδρικό αξίωμα, ενώ οι κύριες λατρευτικές θεότητες, εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι οι γυναίκες. Παρόλα αυτά, οι σύγχρονες γυναίκες στην Ινδία βιώνουν μια διαφορετική ως και απελπιστική πραγματικότητα στην καθημερινότητά τους σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματά τους.

child_marriage_AP_0
Νέο Δελχί, γάμος ανηλίκων

Πρακτικές που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα σε χωριά στην Ινδία είναι αποτρόπαιες και προσβάλλουν τη φύση της γυναίκας στο μέγιστο βαθμό. Υπάρχουν περιοχές, όπου οι γονείς εξακολουθούν να πνίγουν τα θηλυκά μωρά κατά τη γέννα, έτσι ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της ανατροφής και της καταβολής της προίκας. Το 47% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια, και αν και εν μέρει θεωρείται φυσιολογικό στην ινδική κουλτούρα, αποτελεί γεγονός που υποβαθμίζει τη γυναίκα και προσβάλλει τις επιθυμίες της.

Το γενικότερο πρόβλημα, όμως στην Ινδία, είναι η μη ειδική νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αντίστοιχες ενέργειες εμπίπτουν στην κατηγορία των παραπτωμάτων «προσβολής της ιδιωτικότητας ή της αξιοπρέπειας» με  μέγιστη ποινή τη φυλάκιση ενός έτους και την επιβολή αποζημίωσης στο θύμα.

Rural_Woman_1

Η καθημερινότητα κάθε κοπέλας που ζει στην Ινδία, μεταφράζεται σε μία αόρατη απειλή. Στατιστικά στοιχεία, αλλά και αναφορές ακραίων περιστατικών έρχονται να επιβεβαιώσουν τη ζοφερή πραγματικότητα, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη κάθε γυναίκα στην Ινδία.  Στο Νέο Δελχί ο βιασμός θεωρείται σύνηθες φαινόμενο, καθώς κάθε 2 ώρες σημειώνεται τουλάχιστον ένα περιστατικό βιασμού. Από αυτά μία στις εξήντα εννέα περιπτώσεις καταγγέλλεται και μόνο το 20% από αυτές τις καταγγελίες καταλήγει στην καταδίκη του δράστη. Συνήθως, σε περιπτώσεις βιασμών οι ρόλοι αντιστρέφονται και η γυναίκα παύει να θεωρείται θύμα, αλλά αντιμετωπίζεται ως θύτης, καθώς σύμφωνα με τη γενική ομολογία η γυναίκα παρασύρει τον άντρα με την προκλητική συμπεριφορά της. Νεαρά κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν τους βιαστές τους σε αγροτικές περιοχές, είτε διότι έχει προκληθεί εγκυμοσύνη είτε γιατί αποτελεί ατίμωση. Πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες ωθούνται στην πορνεία για λόγους επιβίωσης, ενώ, εάν μία ελεύθερη κοπέλα βγει το βράδυ για να διασκεδάσει, θεωρείται πόρνη.

Vrindavan_Widows
Βρινταβάν, η πόλη των χήρων

Σε περίπτωση χηρείας, η κοπέλα θεωρείται σύμβολο κακοτυχίας και είναι συνήθως, ανεπιθύμητη στην κοινωνία. Η πιο αποτρόπαια πρακτική, που εφαρμοζόταν στις χήρες κυρίως, μέχρι το 1829, προέρχεται από την Garuda Purana. Πρόκειται για ένα ιερό κείμενο της ινδουιστικής θρησκείας, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι όλες οι χήρες γυναίκες οφείλουν να καούν ζωντανές. Η πόλη Βρινταβάν, κοντά στο Νέο Δελχί, είναι γνωστή ως η “πόλη των χήρων” και αποτελεί ένα τέτοιο «παράδειγμα ντροπής».  Αν και το έθιμο έχει απαγορευτεί βάση νόμου, Ινδές χήρες ακόμη και σήμερα, δολοφονούνται από τους συγγενείς τους ή αυτοκτονούν.  Σύμφωνα  με την ινδική παράδοση μία χήρα απαγορεύεται να συνάψει δεύτερο γάμο, ενώ πολύ συχνά υπάρχει μαζική απομόνωση αυτών των γυναικών στα σπίτια.

Διαβάστε επίσης  4+1 χειμωνιάτικες εξορμήσεις για το σαββατοκύριακο

Το γεγονός αυτό θέτει περισσότερο από ποτέ, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τη θέση της γυναίκας στην Ινδία, επανεξετάζοντας τις αξίες και τις παραδόσεις του ινδικού πολιτισμού.  Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο μεγάλος ηγέτης της ινδικής ανεξαρτησίας, ήταν ο πρώτος που είχε θέσει τις βάσεις αλλαγής νοοτροπίας για τα δικαιώματα των γυναικών και τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν από την κοινωνία. “Η γυναίκα δεν είναι σκλάβα του άντρα, αλλά σύντροφος και βοηθός του και ισότιμη συνεργάτης σε όλες του τις χαρές και τις λύπες, το ίδιο ελεύθερη όσο και αυτός να επιλέξει το δικό της μονοπάτι”.

 Ινδία

Ένα ταξίδι στην Ινδία με τον πλούσιο πολιτισμό και τη μακραίωνη παράδοση αποτελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια απελευθερωτική περιπέτεια, που θυμάται κανείς για πάντα. Τα πράγματα, όμως, διαφοροποιούνται όταν μια γυναίκα αποφασίζει να ταξιδέψει μόνη της σε μια τέτοια χώρα και οφείλει να είναι πολύ πιο προσεκτική ως προς τη συμπεριφορά και τον τρόπο με τον οποίο κινείται. Θα έλεγε κανείς ότι είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο, καθώς η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Χώρες, όμως, όπως η Ινδία ή Σαουδική Αραβία υποτιμούν τη γυναικεία φύση. Αυτό βέβαια, στην πραγματικότητα συμβαίνει και σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπου οι γυναίκες νιώθουν εκτεθειμένες στον κίνδυνο για κάποιες ενέργειες τους ή βιώνουν το μισογυνισμό, τη λεκτική και σωματική βία, τόσο στο επαγγελματικό όσο και ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον.

Μια γυναίκα που αποφασίζει να ταξιδέψει μόνη της στην Ινδία οφείλει κυρίως να προετοιμαστεί πνευματικά για την αποδοχή του διαφορετικού. Η Ινδία αποτελεί μια εξαιρετικά φτωχή χώρα, με πολύ διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων που διαφέρει αντιδιαμετρικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συντηρητική χώρα με εμφανώς υποβαθμισμένη την κοινωνική θέση των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο και οι γυναίκες που ταξιδεύουν εκεί οφείλουν να σεβαστούν τις παραδόσεις τους.

6 σημαντικές οδηγίες:

Ντυθείτε πιο συντηρητικά

Οι παραδόσεις και τα στερεότυπα του ινδικού πολιτισμού απαγορεύουν στις γυναίκες την αποκαλυπτική ενδυμασία και θεωρείται επιτακτική η κάλυψη των ώμων και των γονάτων. Μια καλή λύση είναι να φορέσετε κάποια ινδική στολή, όπως η kurta (μακρύ και φαρδύ φόρεμα) ή το shalwar kameez κουστούμι. Αυτά μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε από τις τοπικές αγορές. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, τα συντηρητικά ρούχα δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια σας, αλλά τουλάχιστον δε θα τραβήξετε άσκοπα την προσοχή. Η μόνη πιθανή πιο φιλελεύθερη εξαίρεση είναι στην Goa, όπου υπάρχουν παραλίες δυτικών προτύπων και μπορείτε να φορέσετε μπικίνι. Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτη η πιθανή παρατήρηση από αγνώστους για την εμφάνισή σας.

Διαβάστε επίσης  5 low budget προορισμοί για τα καυτά Σαββατοκύριακα

Αποφύγετε να ταξιδέψετε ή να περπατήσετε σε κακόφημες περιοχές το βράδυ

Υπάρχουν περιοχές, όπου τα ναρκωτικά και η βία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας για την Ινδία συμβουλευτείτε ταξιδιωτικούς οδηγούς και forum στο διαδίκτυο, ώστε να αποφύγετε κάποιες πιο επικίνδυνες περιοχές. Ιδιαίτερη προσοχή υφίσταται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για να αποφύγετε τα αδιάκριτα και επίμονα ανδρικά βλέμματα, αν ταξιδέψετε με τρένο, κάντε κράτηση σε κρεβάτι κουκέτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε την ασφάλεια των αποσκευών σας, αλλά και θα νιώσετε την αίσθηση της ιδιωτικότητας τη νύχτα. Υπάρχει πολλή κίνηση και φασαρία στα ινδικά τρένα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχει μια σταθερή ροή πωλητών με τρόφιμα και ποτά και ακόμη και το βράδυ οι επιβάτες συνεχώς επιβιβάζονται και αποβιβάζονται από το τρένο. Αν και η αναταραχή είναι διασκεδαστική για λίγο, θα εκτιμήσετε σίγουρα την κουκέτα για τον εαυτό σας το βράδυ. 

Μη φτάσετε σε έναν καινούριο προορισμό τη νύχτα

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε έτσι το ταξίδι σας, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσετε βράδυ σε ένα άγνωστο μέρος. Πρόκειται τόσο για θέμα προσωπικής ασφάλειας, όσο και για οικονομικούς λόγους. Πλανόδιοι θα προσφερθούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας, αλλά με το αζημίωτο. Αντ΄αυτού επικοινωνήστε από πριν με το ξενοδοχείο, ώστε να έρθει κάποιος υπεύθυνος να σας παραλάβει δωρεάν. Οι δρόμοι στην Ινδία τη νύχτα είναι αρκετά επικίνδυνοι. Για αυτό φροντίστε να μην περπατάτε μόνες σας στο δρόμο ή να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα το λεωφορείο ή το τρένο όταν αυτά είναι άδεια. Η Mariellen Ward, ιδρυτής του μπλογκ Breathe Dream Go και της κοινότητας για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες  WeGoSolo, προτείνει στις γυναίκες να καταγράψουν τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος και να τηλεφωνήσουν σε κάποιον γνωστό τους, ενημερώνοντας τον για τα στοιχεία του μέσου που χρησιμοποιεί και τον προορισμό ή να προσποιηθούν την κλήση, ώστε ο οδηγός να αντιληφθεί ότι κάποιος γνωρίζει για αυτόν εκείνη τη στιγμή και τις ενέργειες του.

Σεβαστείτε τις συνήθειες των Ινδών 

Πολλές γυναίκες που έχουν ταξιδέψει στην Ινδία αναφέρουν ότι άσχημα περιστατικά εις βάρος τους γίνονται κυρίως σε τοποθεσίες που θεωρούνται περιοχές για πάρτι, συχνά σε παραλίες. Μεγάλες περιοχές στην Ινδία θεωρούνται πατριαρχικές. Βασικές συνήθειες του δυτικού κόσμου θεωρούνται άγνωστες και ανεπίτρεπτες για τις γυναίκες στην Ινδία, όπως το να πίνεις αλκοόλ, να χορεύεις με άνδρες, να ξενυχτάς και να φοράς προκλητικά ρούχα. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που επισκέπτονται την Ινδία και φέρονται έτσι, θεωρούνται ανήθικες και χαμηλής υπόληψης. Πιθανότατα, άνδρες θα σας ζητήσουν να σας τραβήξουν μια φωτογραφία, καθώς τα ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά σας θα τους ενθουσιάσουν. Προτιμήστε μια ομαδική φωτογραφία για να αποφύγετε τη δημοσίευση της φωτογραφίας σε ακατάλληλους ιστότοπους.

Διαβάστε επίσης  Τα ταξίδια και τα οφέλη αυτών

Αναδιοργανώστε το ταξίδι σας μακριά από τις μεγάλες πόλεις

Η ινδική πρωτεύουσα είναι μια χαοτική πόλη με πολιτισμό πολύ διαφορετικό. Ξεκινώντας το ταξίδι σας από το Delhi, την Agra ή το Jaipur, ίσως, να μην έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστείτε στα δεδομένα της Ινδίας. Το άσημο πρόσωπο της, η φτώχεια, ο θόρυβος, το πλήθος και η κίνηση είναι πιο έκδηλα στις μεγάλες πόλεις. Αντίθετα η Ινδία πρόκειται για μια χώρα με χρώματα, ναούς, μουσική, πολιτισμό, φύση και αληθινούς ανθρώπους. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε και πάρτε το χρόνο σας για να σκεφτείτε και να ηρεμήσετε σε μια μικρότερη πόλη. Τέτοιες πόλεις είναι η Dharamsala, από όπου κατάγεται ο Dalai Lama και περιστοιχίζεται από τα Ιμαλάια και οι λιγότερο γνωστές περιοχές στη Goa, όπως το Colomb Bay, που βρίσκεται  μεταξύ των ακτών Palolem and Patnem.

Τα  ατού του να είσαι γυναίκα

Ωστόσο, το να είσαι γυναίκα στην Ινδία επιφυλάσσει ειδική πρόσβαση. Υπάρχουν κρατημένες θέσεις ειδικά για γυναίκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ξεχωριστές ουρές για αγορά εισιτηρίων. Επιπλέον, οι Ινδοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν μια χαμογελαστή κοπέλα, που ταξιδεύει μόνη της, παρέχοντας της πληροφορίες και φιλοξενία. 

Βέβαια, αν και η ισότητα θεωρείται πολλές φορές δεδομένη, η μάχη της πραγματικής ισότητας δίνεται καθημερινά σε όλες τις χώρες του κόσμου και αφορά την εξάλειψη της βίας και το σεβασμό στο πρόσωπο όλων των γυναικών. Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ινδία όσο και σε άλλες πιο προοδευτικές χώρες. Η μοναδική λύση για την εξάλειψή της είναι ο καθημερινός αγώνας από καθεμιά μας ξεχωριστά και η ανοιχτή αντιπαράθεσή με το ζήτημα όσων υποφέρουν. Ο δρόμος για την ολοκληρωτική απελευθέρωση των γυναικών από φόβους και στερεότυπα είναι μακρύς και επίπονος, αλλά οφείλει να είναι υπαρκτός.

 Ινδία

Πηγές:
nationalgeographic.com
hippie-inheels.com
gapyear.com
hostelworld.com
internationalwomenstravelcenter.com
pathfinder.gr

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο