Οι Σπέτσες είναι από τα πιο όμορφα, μικρά νησιά της Ελλάδας. Έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, χωρίς όμως να χάνει κάτι από την ιστορία των 5000 χρόνων της. Η πρώτη μου επαφή με το νησί έγινε όταν ήμουν ακόμη φοιτήτρια, στο πρώτο έτος. Ήταν το δεύτερο έτος που η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος σχολή Σπετσών φιλοξενούσε το τμήμα Διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων. Έτσι, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτό το καταπληκτικό νησί των “αρωμάτων”, να μάθω υπέροχες συνταγές μαγειρικής αλλά και να δοκιμάσω τα νόστιμα αμυγδαλωτά Σπετσών.

Λίγα λόγια για τις Σπέτσες:
- Οι Σπέτσες είναι ένα από τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου. Απέχει 1,5 μίλι από την ακτή της Αργολικής χερσονήσου και 52 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.Κατοικούν περίπου 5000 κάτοικοι, ενώ πληθαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και καλοκαίρια.
- Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Πιτυόνησος” και “Πιτυούσα” (πευκόφυτος). Την σημερινή της ονομασία την πήρε από την εποχή της Ενετοκρατίας λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών της (isola di spezzie). Κατά μια άλλη άποψη, το όνομα προήλθε από το “Πέτσα” (Πετσιώτες), που φέρεται ως αρβανίτικος γλωσσικός αναγραμματισμός του αρχαίου ονόματος Πιτυούσα.
- Η συνεισφορά του νησιού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε καθοριστική. Εδώ γεννήθηκε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Αμυγδαλωτά, μια γλυκιά απόλαυση των Σπετσών:
Από τα πιο φημισμένα προϊόντα των Σπετσών είναι τα αμυγδαλωτά. Αυτοί οι μικροί πειρασμοί που μυρίζουν κανέλα και ανθόνερο δεν είναι δυνατό να σας αφήσουν ασυγκίνητο. Είτε θα μείνετε μέρες, είτε μένετε κάπου κοντά και επισκεφτήκατε τις Σπέτσες για ημερήσια εκδρομή, θα αγοράσετε τουλάχιστον ένα κουτί αμυγδαλωτά.
Ιστορία των αμυγδαλωτών στις Σπέτσες:
Οι Σπέτσες είχε σε αφθονία αμύγδαλα και λεμόνια τα οποία και εμπορεύονταν. Οι νοικοκυρές, έφτιαχναν αυτό το γλυκάκι και το έδιναν σε αυτούς που ταξίδευαν. Καθώς δεν είχαν αβγά, μπορούσαν να συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Λόγω του λευκού χρώματος που τους προσδίδει η επικάλυψη τους με ζάχαρη άχνη, συνδέθηκαν με χαρές. Παραδοσιακά, τα αμυγδαλωτά προσφέρονται σε γάμους, αρραβώνες γιορτές και βαφτίσεις όμως οι φανατικοί λάτρεις των αμυγδαλωτών τα ζητούν ακόμη και αν δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους.
Πως φτιάχνονται:
Τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται κατά βάση με αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, λίγη ζάχαρη, ασπράδι αβγού. Εμπλουτίζονται με πολύ ανθόνερο. μέλι, ελάχιστο σιμιγδάλι (ή τριμμένη φρυγανιά) και αρωματίζονται με γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου.

Η γαστρονομία στις Σπέτσες:
Η παραδοσιακή κουζίνα των Σπετσών ανήκει στην ίδια γαστρονομική παράδοση με αυτή των κοντινών ακτών της Πελοποννήσου. Η διαφορά βρίσκεται στον κύριο ρόλο που έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά στο τραπέζι των Σπετσιωτών. Το πιο γνωστό αλλά και αγαπημένο μου πιάτο είναι το “Ψάρι αλά Σπετσιώτα”. Σε όποιο από τα εστιατόρια του νησιού και να το δοκίμασα, είναι απλά πεντανόστιμο. Όπως το λέει και το όνομα του, πρόκειται για ψάρι που μαγειρεύεται και σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας. Αν σας αρέσουν τα ψάρια, εδώ θα τα βρείτε ολόφρεσκα και μαγειρεμένα με πολλή αγάπη.

Πότε να πάω στις Σπέτσες:
Η τουριστική σαιζόν ξεκινάει τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο. Αν πήγαινα διακοπές στις Σπέτσες, θα διάλεγα να πάω μετά τις 20 Αυγούστου έως το τέλος περίπου του Σεπτέμβρη. Αρχικά, ο καιρός αυτή τη περίοδο είναι καλός για βόλτες αλλά και για μπάνιο στη παραλία. Γίνονται πολλά φεστιβάλ και γιορτές με το πιο αγαπημένο από όλα, το “κάψιμο της Αρμάτας”. Συγκριτικά, αυτό το διάστημα οι τιμές πέφτουν και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αυξάνεται.

Πως να πάω στις Σπέτσες:
Στις Σπέτσες μπορεί να φτάσει κανείς πολύ εύκολα:
- Με Flying Dolphin / Flying Cat από το λιμάνι του Πειραιά: Καθημερινά υπάρχουν δρομολόγια από και προς το νησί. (Προσωπικά, προτιμώ το Flying Cat (Καταμαράν) λόγω του ότι έχει πιο άνετες θέσεις και είναι μεγαλύτερο). Όποιο και να διαλέξετε, πληροφορηθείτε για τα δρομολόγια επειδή ανάλογα την εποχή αλλάζουν. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες με σύντομες ενδιάμεσες στάσεις σε Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη.
- Από το Πορτοχέλι: Καθημερινά υπάρχουν δρομολόγια από και προς το νησί. (πληροφορηθείτε για τα δρομολόγια)
- Με ΚΤΕΛ (Λεωφορείο): Από τον Κηφισό, παίρνετε το λεωφορείο για Κρανίδι. Αλλάζετε λεωφορείο και πάτε για Κόστα (απέχει 1,5 μίλι από το νησί. Αφού φτάσετε εκεί, θα πάρετε ferry boat και θα βρεθείτε στις Σπέτσες. (ειδικά σε αυτή τη διαδρομή ενημερωθείτε για τα δρομολόγια!)
- Με Ferry Boat: Υπάρχει δρομολόγιο με Ferry Boat και από Κόστα αλλά και από Πειραιά.
- Με Καΐκια: Κατά την τουριστική περίοδο εξυπηρετούν τους τουρίστες από το πρωί ως το βράδυ από Κόστα-Σπέτσες και Σπέτσες-Κόστα.
- Με Θαλάσσια ταξί: Κατά την τουριστική περίοδο εξυπηρετούν τους τουρίστες όλο το 24ωρο και σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού (κατόπιν συνεννοήσεως). Επειδή οι τιμές είναι σχετικά υψηλές, πολλοί τουρίστες περιμένουν να έρθουν και άλλοι ώστε να μοιραστούν τα έξοδα.
- Με σκάφος: Αν πάτε στις Σπέτσες με σκάφος (είτε δικό σας, είτε κάποιου φίλου ή έχετε μισθώσει) είστε πολύ τυχεροί. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού και να επισκεφτείτε παραλίες που δεν υπάρχει πρόσβαση αλλιώς. Μπορείτε να προσδέσετε στο Ποσειδώνιο, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Λιμάνι, Νηρέας – Π.Λιμάνι ή και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.
- Με ελικόπτερο: Υπάρχει ελικοδρόμιο πολύ κοντά στον οικισμό (απέναντι από την Σπετσοπούλα)
- Αυτοκίνητο: Πολλή κακή ιδέα να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο. Θα δυσκολευτείτε γιατί οι δρόμοι είναι πολύ στενοί αλλά και γιατί υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας. Στην Κόστα υπάρχουν parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Σπετσών.

Τι πρέπει να δω στις Σπέτσες:
- Μουσείο Μπουμπουλίνας: Βρίσκεται στο αρχοντικό όπου έζησε η ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Λειτουργεί ως μουσείο από το 1992. Στην ξενάγηση όταν το επισκέφτηκα είδα μια μεγάλη συλλογή όπλων, τα πορτραίτα της, κειμήλια του αγώνα, προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα , πολλά έγγραφα και αρχεία του Ελληνοτουρκικού πολέμου και διάφορα μετάλλια που της είχαν απομείνει. Με εντυπωσίασε το θαυμάσιο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Αξίζει να το δείτε.
- Μουσείο Σπετσών: Στεγάζεται στην έπαυλη του Χατζηγιάννη-Μέξη, ενός από τους πρώτους άρχοντες του νησιού και πρωτεργάτη του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821. Θα δείτε κειμήλια του αγώνα, τα οστά της Μπουμπουλίνας και πολλά ακόμη εκθέματα από την Πρωτοελλαδική και Κλασσική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή στον πρώτο όροφο του αρχοντικού.
- Αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου: Χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες. Υπήρξε κατοικία του Εθνικού ευεργέτη και ευεργέτη των Σπετσών Σωτήρη Ανάργυρου.
- Θέατρο Αναργυρείου Σχολής: Είναι ένα θέατρο που πραγματικά το λάτρεψα. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές παραστάσεις/ εκδηλώσεις είτε στα Ελληνικά, είτε στα Αγγλικά. Αν και η ανηφόρα είναι κουραστική, σε ανταμείβει η θέα και η τέλεια ακουστική του χώρου.
- Σπηλιά του Μπεκίρη: Η σπηλιά του Μπεκίρη είναι ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα στις Σπέτσες. Παλαιότερα χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί και γι’αυτό η είσοδος στη σπηλιά είναι στενή. Αποτελεί εξαιρετική εμπειρία.
- Φάρος: Στις Σπέτσες βρίσκεται ο ένας από τους δύο παλιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα το 1837. Αποτελεί επίσης μια όμορφη αφορμή για βόλτα στον πευκόφυτο λόφο και για φωτογραφίες.
- Η πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι που ήταν παλιό πυροβολείο και τόπος συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821.
- Το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο»: Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στη πλατεία Ποσειδωνίου δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Δραστηριότητες:
Οι δραστηριότητες που προσφέρει το νησί είναι πολλές:
- Μπορείτε να πάτε για κολύμπι σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού (πχ Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων, Ξυλοκέριζας, Ζoγεριάς, στο Βρέλο, της Αναργυρείου Σχολής, και στην παραλία της Αγίας Μαρίνας).
- Να πάτε για ψαροντούφεκο
- Καταδύσεις
- Βόλτα με σκάφος
- Πεζοπορία/ βόλτα με μηχανάκια ή ποδήλατα
- Βόλτα με άμαξα

Εκδηλώσεις:
Όλο τον χρόνο γίνονται εκδηλώσεις αλλά και συνέδρια στο νησί που τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:
- Αρμάτα: Κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της «Αρμάτας», εις ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών και διαρκούν μία εβδομάδα. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, κανονιοβολισμούς κτλ. Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, γίνεται η αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας με την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων. Ολοκληρώνεται με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.
- Spetses Mini Marathon: Πρόκειται για μια καθαρά “αθλητική” εκδήλωση που διοργανώνεται αρχές Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει αγώνες τρεξίματος, κολυμβητικούς αλλά και παιδικούς αγώνες.
- Spetsathlon: Η πρώτη του διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και από τότε πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο. Αποτελείται από τον Αγώνα Τριάθλου (αυτός με τη σειρά του χωρίζεται σε 2 διαδρομές: Spetses Triathlon Sprint -750 μέτρα κολύμπι, 25 χλμ. ποδήλατο & 5 χλμ. τρέξιμο- και Spetses Triathlon Endurance -1.500 μέτρα κολύμπι, 50 χλμ. ποδήλατο & 10 χλμ. τρέξιμο) και τον Αγώνα Ποδηλασίας (25 χλμ. -πλήρης γύρος του νησιού).
- Πανηγύρι των Σπετσιωτών αγίων Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου, στις 3 Φεβρουαρίου, και του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου.
- Θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και συνέδρια, που πραγματοποιούνται στους χώρους της Αναργυρείου-Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
Είναι γεγονός πως οι Σπέτσες δίνουν πολλές αφορμές όλο τον χρόνο για να την επισκεφτεί κάποιος. Οι Σπέτσες είναι από τα νησιά εκείνα που απλά μόλις τα δεις, τα αγαπάς. Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια και οι κάτοικοι του νησιού που είναι φιλόξενοι και εξυπηρετικοί. Το νησί τα έχει όλα, ιστορία, όμορφα τοπία, παραλίες, ποτά, φαγητό και τα υπέροχα αμυγδαλωτά του..
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:
shutterstock.com
greecedream.com
wikimedia.org
web-greece.gr
magazineofmedia.blogspot.com
kathimerini.gr
gefyra-epidavros.gr
paratiritis-news.com