Προβολή της ταινίας από COSMOTE T.V “AΠΟΣΤΡΑΤΟΣ”
Το Σάββατο στις 7 Μαϊου και 23:40 προβλήθηκε από το κανάλι της COSMOTE T.V η ελληνική ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, “Απόστρατος” (2019). Πρωταγωνιστής ο ταλαντούχος Μιχάλης Σαράντης και όχι μόνο. Η αγαπητή Ξένια Καλογεροπούλου, η Γιώτα Φέστα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Νιάρρος, η Μαίρη Μηνά κ.α πλαισιώνουν το καστ των ηθοποιών. Υπεύθυνη φωτογραφίας είναι η Ζωή Μαντά και της μουσικής ο Θοδωρής Ρέγκλης. Μάλιστα η ταινία απέσπασε το βραβείο ΙΡΙΣ για το σενάριό της, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το τραγούδι της Μαρινέλλας-Χατζή «Είσαι παντού και πουθενά» στο τέλος της ταινίας δημιουργεί μια συγκινησιακή φόρτιση. Η διάρκεια της ταινίας είναι 100΄.
Υπόθεση
Η ταινία “Απόστρατος”, είναι γυρισμένη στην περιοχή του Παπάγου. Αναφέρεται στην ιστορία ενός σύγχρονου νέου που αυτοαποκαλείται επιχειρηματίας και αντιπρόσωπος των μηχανών εσπρέσσο της εταιρείας ELOVO, την περίοδο της κρίσης.
O Άρης (Μιχάλης Σαράντης), ο νεαρός αυτός επιχειρηματίας, αφού δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας τα επιχειρηματικά του σχέδια, αποφασίζει να αφήσει τη Γλυφάδα και να μετακομίσει στον Παπάγου. Εκεί βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του μακαρίτη παππού, του οποίου το όνομα έχει. Η μητέρα του (Γιώτα Φέστα), έχει χάσει από μικρή τη μητέρα της κι έχει μεγαλώσει με τον πατέρα της σε αυτό το σπίτι. Έρχεται να βοηθήσει το γιο της στη μετακόμιση. Είναι συναισθηματικά δεμένη με το σπίτι και τα μουσειακά πράγματα του σπιτιού. Αντιθέτως, ο Άρης θέλει να ανανεώσει το σπίτι και να το προσαρμόσει στο δικό του γούστο.
Γνωρίζεται με τον φίλο του παππού του, Βάσο (Θανάσης Παπαγεωργίου), που είναι πρώην καφετζής και συναγωνιστής του παππού στην περίοδο του Ε.Κ.Κ.Α. Επίσης, συναντάει τις παλιές του παρέες που είχε κατά την περίοδο των παιδικών χρόνων στη γειτονιά του παππού και κάποια στιγμή αποφασίζει να συνεργαστεί επιχειρηματικά με το πλουσιόπαιδο της παρέας (Γιάννη Νιάρρο). Γνωρίζεται με την πλασιέ βιβλίων, (Μαίρη Μηνά) η οποία τον θεωρεί απομίμηση του παππού του.
Κάποια στιγμή, σε ένα οικογενειακό τραπέζι όπου είναι συγκεντρωμένοι η θεία του Άρη, Φανή (Ξένια Καλογεροπούλου), η μητέρα και ο πατέρας του (Άρης Σακελλαρίου), ξαδέρφια και ανίψια μιλούν με αρνητικά λόγια για το φίλο του παππού, Βάσο και τον κατηγορούν για την αποστρατεία του. Εικάζουν ότι οι λόγοι ήταν πολιτικοί διότι ο δεξιός παππούς βοήθησε οικονομικά τον αριστερό φίλο του και μάλιστα του αγόρασε σπίτι στον Παπάγου. Βέβαια η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν μυστικά που είναι καλά κρυμμένα και όταν αποκαλυφθούν…..
Το σπίτι του παππού σιγά-σιγά μεταμορφώνει τον Άρη και η ανάγκη του να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν τον μετατρέπουν σε ομοίωμά του. Ακόμα και τη στολή του απόστρατου παππού φορά και διαβάζει ανελλιπώς το στρατιωτικό του ημερολόγιο. Μάλιστα, αυξάνει και τις επισκέψεις στον Βάσο παρά τα κουτσομπολιά. Επιπλέον ο Άρης καλεί το Βάσο στο σπίτι. Ο τελευταίος δέχεται την πρόσκληση. Ανακαλύπτει τα στρατιωτικά ημερολόγια του παππού του Άρη. Κοιτώντας την ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 1948, όπως του υπέδειξε ο Βάσος, ανακαλύπτει ότι ο Βάσος ήταν κρατούμενος και ο παππούς του Άρη τον παρέδωσε στις Αρχές. Διαπληκτίζονται ο Άρης με τον Βάσο για τον τρόπο που χειρίστηκε ο παππούς του Άρη την εξιλέωση για την παράδοση του Βάσου στις Αρχές και τη μετέπειτα εξορία του στη Μακρόνησο. Ο τελευταίος, αφήνει τα κλειδιά του σπιτιού λέγοντας ότι, θα επιστρέψει στο χωριό του και να πάρουν το σπίτι που τους ανήκει.
Ο Άρης είναι εκνευρισμένος με όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί και τσακώνεται με τον Άγγελο πάνω στο παιχνίδι μπάσκετ. Χαλάει η συνεργασία εν αγνοία του Άρη. Επίσης, η επικοινωνία του Άρη με τον Βάσο γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού στη γειτονιά και φυσικά στους φίλους του. Ο νεαρός σιγά-σιγά αρχίζει να ανακαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό του παππού του… Αυτό σοκάρει τον Άρη και όχι μόνο… Μετά την αποκάλυψη ο Άρης δένεται περισσότερο με τον κύριο Βάσο. Προσπαθεί να τον μεταπείσει για να μη φύγει από τη γειτονιά αλλά αυτό είναι αδύνατο. Έτσι, τον συνοδεύει στο χωριό.
Κριτική για την ταινία
Ο “Απόστρατος” είναι μια σύγχρονη ταινία αφού χρονικά κατατάσσεται στην περίοδο της κρίσης. Θίγει το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων, την καλομαθημένη από τους γονείς γενιά, τη γενιά που αγωνίστηκε αλλά έζησε και καλές εποχές. Η γενιά αυτή των παππούδων έδωσε στέγη στον κατεστραμμένο οικονομικά Άρη. Έναν Άρη που αφήνει την άνετη ζωή της χλιδάτης Γλυφάδας και πάει να εγκατασταθεί στο συντηρητικό Παπάγου. Έναν Άρη που δε θέλει να παραδεχτεί την οικονομική του αποτυχία και ζει στον δικό του κόσμο. Μάλιστα προσπαθεί να ζήσει μια εικονική πραγματικότητα.
Η στρατιωτική στολή του παππού, για τον Άρη αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την αίγλη και το σεβασμό. Είναι ο σεβασμός που επιδιώκει να αποκτήσει μετακομίζοντας στη νέα συνοικία. Διαβάζει τα βιβλία και τα στρατιωτικά ημερολόγια του παππού και ασυνείδητα τον μιμείται. Δεν είναι όμοιος πια μόνο εμφανισιακά αλλά έχει αποκτήσει τις συνήθειες του παππού του. Παίζει τάβλι, σβήνει το τσιγάρο στο τασάκι απολαμβάνοντας μόνο τη μυρωδιά του. Τον μπερδεύουν οι δύο πραγματικότητες που ζει και σιγά σιγά απομακρύνεται από την παρέα των φίλων του. Αντιθέτως, προτιμά να κάνει παρέα με το φίλο του παππού του.
Όμως, όταν μέσα από αυτήν τη μανία να εντρυφήσει περισσότερο στη ζωή του παππού του η αποκάλυψη τον σοκάρει. Γκρεμίζεται ο θρύλος του παππού πρότυπου. Δεν μπορεί να το δεχτεί και κλείνεται στον εαυτό του. Ακόμα και με το Βάσο (φίλο του παππού), που με τον δικό του τρόπο του έλεγε ότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται, διαπληκτίζεται.
Όταν όμως, κάνει την εσωτερική του επεξεργασία κατανοεί και αφυπνίζεται.
Ο Παπάγου, είναι η περιοχή των στρατιωτικών που βρίσκεται στο βόρειο τομέα Αθηνών. Η ονομασία της οφείλεται στον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο που μερίμνησε για τη στέγαση των αξιωματικών και μερίμνησε ώστε με νόμο να τους δοθούν ιδιόκτητες κατοικίες. Εκεί υπάρχει και η προτομή εκτός του Παπάγου, του Δημήτριου Ψαρρού ιδρυτή της Ε.K.Κ.Α. (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση με πρόγραμμα τη Λαοκρατική Δημοκρατία) μέλος της οποίας ήταν ο παππούς του Άρη και ο φίλος του, ο Βάσος. Με τη διάλυση της Ε.Κ.Κ.Α. οι δύο φίλοι τράβηξαν ξεχωριστούς πολιτικούς δρόμους. Ο Αριστείδης ακολούθησε τη δεξιά κατεύθυνση και ο Βάσος την αριστερά. Δυστυχώς, λόγω των κοινωνικοπολιτικών συγκυριών και ανακατατάξεων, ο Αριστείδης αναγκάστηκε να παραδώσει το φίλο του στις Αρχές, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να εξοριστεί σε νησιά όπως η Μακρόνησος. Αργότερα, για να εξιλεωθεί ο Αριστείδης αγόρασε στο Βάσο ένα σπίτι στον Παπάγου. Κατανοούμε, πώς η πολιτική διαχρονικά χωρίζει τους ανθρώπους που δεν έχουν στην ουσία να χωρίσουν τίποτα.
Από την άλλη μεριά η παρέα των νέων που ζει στον Παπάγου, προσπαθεί να ανθίσει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον κάνοντας τη δική της επανάσταση. Καπνίζει χασίς, διοργανώνει πάρτυ, φιγούρες με το αμάξι, παίζει μπάσκετ. Η γειτονιά του Παπάγου, όπως και άλλη γειτονιά έχει τα μυστικά της και τα κουτσομπολιά της.
Επίσης η ομοφυλοφιλία είναι ένα από τα θέματα που θίγει η ταινία, είναι ένα ταμπού και αντικείμενο κρυφού σχολιασμού. Η κατάπνιξη της σεξουαλικής φύσης και η δημιουργία μιας “φυσιολογικής” οικογενειακής εικόνας είναι διαχρονικό πρόβλημα. Ο ομοφυλόφιλος απόστρατος παππούς ήταν ένας καθώς πρέπει με γαλόνια στρατιωτικός που αγωνίστηκε για την Πατρίδα με τον κολλητό του φίλο και ας τους χώρισαν τα πολιτικά ιδεώδη. Η αγάπη τους αν και κρυφή ήταν γεγονός. Όμως, καταπάτησε την σεξουαλική του ταυτότητα και δημιούργησε οικογένεια για να ζήσει μια “φυσιολογική” ζωή. Ο Άρης ίσως να έχει κι αυτός μια μη αφυπνισμένη ομοφυλοφιλία.
Συνήθως ο Άρης κυκλοφορεί με το σλιπάκι μέσα στο σπίτι και αυτό υποδηλώνει ότι θέλει να νοιώθει ελεύθερα και άνετα. Βέβαια, αυτό δηλώνει και απογύμνωση της μοναχικής ψυχής. Αυτό πιθανόν, να διαπιστώνεται από το σημείο που ο Άρης ντύνει τον Άγγελο με το κοστούμι του, την ώρα που του διορθώνει τη γραβάτα. Εκεί το κοντινό πλάνο στην έκφραση του Άρη το δηλώνει.
Τέλος, υπέροχη επιλογή είναι στην αρχή της ταινίας είναι το τραγούδι του Αντώνη Βαρδή, «Πού να εξηγώ» και στο τέλος της ταινίας το τραγούδι της Μαρινέλλας-Χατζή «Είσαι παντού και πουθενά». Η συγκινησιακή φόρτιση στο τέλος της ταινίας βρίσκεται στο ζενίθ. Είναι μια πολύ τρυφερή ταινία που θα προβληματίσει. Αξίζει να την δείτε.