Ελληνική τηλεόραση: Η διάκρισή της στο εξωτερικό

Τα τελευταία χρόνια, στην ελληνική τηλεόραση, είδαμε πολλές τουρκικές παραγωγές. Αν ανατρέξουμε παλιότερα θα δούμε πως αυτές που είχαν μεγάλο μερίδιο στην τηλεόραση ήταν οι Λατινοαμερικάνικες σειρές. Παρ’ όλα αυτά, πολλές σειρές της χώρας μας μπόρεσαν όχι μόνο να βγουν αλώβητες από αυτόν τον ανταγωνισμό, αλλά και να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα.

Λάμψη (1991- 2005)

τηλεόραση
Πηγή Εικόνας: cineramen.gr

Η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου ήταν μία από τις μακροβιότερες σειρές για την ελληνική τηλεόραση. Ο αρχικός προγραμματισμός των συντελεστών ήταν να προβληθούν 250 επεισόδια για μία σεζόν. Ωστόσο, οι πολύ υψηλές τηλεθεάσεις τη διατήρησαν στη μικρή οθόνη για 14 ολόκληρους κύκλους, δηλαδή 3.457 επεισόδια. Υπήρξε η πρώτη σειρά για την ελληνική τηλεόραση που προβλήθηκε στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Γιάγκος Δράκος και η οικογένεια του έγιναν γνωστοί μέχρι τη μακρινή Κίνα. Στα Βαλκάνια, προβλήθηκε στη Βουλγαρία από την τηλεόραση του BNT1.

Κάρμα (2009- 2010)

τηλεόραση
Πηγή Εικόνας: ishow.gr

Το «Κάρμα» ήταν μια καθημερινή δραματική σειρά από τη Βάνα Δημητρίου. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2010 μετά από 153 επεισόδια και δύο κύκλους. Το «Κάρμα» κατάφερε να «ταξιδέψει» μέχρι τη γειτονική Βουλγαρία και να προβληθεί σε μεταγλώττιση με μεγάλη επιτυχία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τα Μυστικά της Εδέμ (2008- 2011)

Πηγή Εικόνας: flash.gr

Τα «Μυστικά της Εδέμ» ήταν μια από τις πιο πετυχημένες καθημερινές σειρές για την ελληνική τηλεόραση. Ήταν μια σειρά των Έλενα Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση που ολοκλήρωσε την ιστορία της μετά από 625 επεισόδια. Η παραγωγή σημείωσε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2009 προβλήθηκε στη Βουλγαρία με τον τίτλο «Тайни В Рая». Το 2011 έφτασε στο Ιράν, στη Ρουμανία (Secrete in Paradis), στην Ουγγαρία (Az eden titkai), στο Καζακστάν και την Τουρκία (Cennetin Sirlari). Η Τουρκία εξασφάλισε τα δικαιώματα ώστε να γυρίσει τη σειρά και με δικούς της ηθοποιούς. Επιπλέον, «Τα Μυστικά της Εδέμ» προβλήθηκαν στον αραβικό κόσμο μέσα από την τηλεόραση FARSHI 1. Τέλος, προβλήθηκε και από συνδρομητικό κανάλι του Ντουμπάϊ σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης  Επιστροφή στις δημοφιλείς εκπομπές των 90s

Της Αγάπης Μαχαιριά (2006- 2007)

τηλεόραση
Πηγή Εικόνας: athensmagazine.gr

Το 2006, ο Στράτος Μαρκίδης μεταφέρει στην ελληνική τηλεόραση μια κρητική βεντέτα με πρωταγωνιστές τον Κώστα Σόμμερ και τη Φαίη Ζαφειράκου. Ένας παράνομος έρωτας αναζωπυρώνει μια μεγάλη οικογενειακή αιματηρή αντιπαλότητα και τα ποσοστά της τηλεθέασης για την τηλεόραση του ΑΝΤ1 εκτοξεύονται στα ύψη. Η σειρά δεν μένει εκεί καθώς «ταξιδεύει» μέχρι τη Σερβία, όπου προβάλλεται από την τηλεόραση του Priva με μεγάλη επιτυχία.

 

Το νησί (2010- 2011)

τηλεόραση
Πηγή Εικόνας: thatslife.gr

Για την ελληνική τηλεόραση υπήρξε μια από τις ακριβότερες παραγωγές και κόστισε γύρω στα 4 εκ. ευρώ. Βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Victoria Hislop (2005). Μια τεράστια παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα που κράτησε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών σε Ελλάδα και όχι μόνο. Το Νησί προβλήθηκε σε Βουλγαρία από την τηλεόραση του BTV, σε Αλβανία (Ishulli), σε Ρουμανία, σε Ρωσία και σε Κουβέϊτ. Επιπλέον, παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό κοινό της Βοσνίας και της Κροατίας με τον τίτλο «Otok». Στην Κροατία προβλήθηκε μέσα από το δίκτυο RTL. Τέλος, η σειρά «ταξίδεψε» μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία (A szigek). Ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή έδειξε η Φιλανδία (Saari) αλλά και η Βόρεια Μακεδονία.

Advertising

 

Κλεμμένα Όνειρα (2011- 2015)

τηλεόραση
Πηγή Εικόνας: gossiptv.gr

Τα «Κλεμμένα Όνειρα» ήταν μια δραματική σειρά του Mega που ολοκληρώθηκε μετά από 4 κύκλους και 526 επεισόδια. Οι τηλεθεάσεις που κατέγραφε η σειρά ήταν υψηλές. Εκτός συνόρων, προβλήθηκε στη γειτονική Αλβανία (Endrrat e Vjedjura) και το Πακιστάν. Επίσης, εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξε και από την Βόρεια Μακεδονία.

 

Μπρούσκο (2013- 2017)

Πηγή Εικόνας: happytv.gr

Το «Μπρούσκο» ήταν μια ελληνο- κυπριακή σειρά που «ταξίδεψε» όσο καμία άλλη στο εξωτερικό. Από την τηλεόραση του ΑΝΤ1, η σειρά βρέθηκε να προβάλλεται σε περισσότερες από 50 χώρες. Σημείωσε εξίσου μεγάλη επιτυχία σε Βουλγαρία (Докоснати от слънцето), σε Βοσνία (Ljubav sa okusom vina), σε Εσθονία (Armastuse mõrkjas mekk), σε Μαυροβούνιο/Σερβία (Brusko) και σε Σλοβενία (Opojna ljubezen). Ακόμη, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στη Λατινική Αμερική (Περού, Χιλή, Αργεντινή, Κολομβία, Βενεζουέλα, Παναμάς και Μεξικό).

Διαβάστε επίσης  Αρχαίων δράμα: Μία εκπομπή-γνωριμία με το αρχαίο ελληνικό θέατρο

Remake στην ελληνική τους εκδοχή

Εκτός από τις 100% ελληνικές παραγωγές υπάρχουν και οι σειρές που έγιναν δημοφιλείς μέσα από την ελληνική τους έκδοση. Ο «Λάκης ο Γλυκούλης» (2008- 2010) προήλθε από την Κολομβιανή σειρά «Pοcholo». Η επιτυχία του remake στη χώρα μας ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι, «ταξίδεψε» μέχρι τη Βουλγαρία και προβλήθηκε από την τηλεόραση του BNT1 ως «Η οικογένεια του Λάκη». Το «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα» βασίστηκε στην ισπανική σειρά «Escenas de Matrimonio». Η σειρά έκανε μεγάλη επιτυχία με την ελληνική της έκδοση και προβλήθηκε το 2016 στη Βουλγαρία ως «Διαπληκτισμοί». «Η Οικογένεια Βλάπτει» υπήρξε ένα remake για την τηλεόραση του Mega από την ισπανική σειρά «La Familia Mata». Η σειρά προβλήθηκε σε μεταγλώττιση στη γειτονική Βουλγαρία.

Advertising

Πηγή Εικόνας: womenonly.gr

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις