Ράδιο Αρβύλα: η επιστροφή που περιμέναμε;

ράδιο αρβύλα

Το Ράδιο Αρβύλα επέστρεψε τη Δευτέρα 11/1/2021 (ωραία ημερομηνία για πρεμιέρα. Ως αριθμοί. Δεν ξέρω οι αστρολόγοι αν συμφωνούν.) μέσα από τη συχνότητα του Open (του Beyond. Όχι του σκέτου. Δεν είναι και τίποτα κοντόφθαλμοι.) Η επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα διαφημίστηκε και συζητήθηκε. Όμως δεν ξέρω. Αναμενόταν; Ας δούμε τα στοιχεία. Κι ας δούμε σε τι συμπέρασμα καταλήγουμε.

Το παρελθόν του Ράδιο Αρβύλα

Το Ράδιο Αρβύλα ήταν απ’ αρχής μία κατ’ εξοχήν σατιρική εκπομπή. Μια εκπομπή που ασχολούνταν κυρίως με την πολιτική σάτιρα και δευτερευόντως με την κοινωνική και λιγότερο με την τηλεοπτική. Συνέχιζε σε κάποιο βαθμό τη γραμμή των ΑΜΑΝ. (συνέπεια που δείχνει πως η εκπομπή βασίζεται σε ιδεολογία. Δεν ακολουθεί απλά τις τάσεις.)

Μπροστά από τις κάμερες βρίσκονται πάντα οι Αντώνης Κανάκης, Γιάννης Σερβετάς, Χρήστος Κιούσης και Στάθης Παναγιωτόπουλος. Η μετάδοση πάντα από τη Θεσσαλονίκη. Ένα στούντιο με ένα κεντρικό τραπέζι, τους 4 τους στις ίδιες θέσεις, μία μεγάλη κεντρική οθόνη πίσω από τον Αντώνη και τον Γιάννη. Από την αρχή μέρος της ομάδας ήταν και η Σαρδέλα, ο υπέροχος σκύλος του Στάθη που μας άφησε το 2015. Παράλληλα, αναπόσπαστα μέλη της εκπομπής έγιναν ο floor-manager Κωστάκης και ο οπερατέρ ΠΑΣΟΚτζής, ο Στάθης. Οι δυο τους πλέον συμμετέχουν στα γυρισμένα σκετσάκια και προκαλούν άφθονο γέλιο. (Περίεργη έκφραση. Λες και μετριέται το γέλιο.)

Advertising

Advertisements
Ad 14

ράδιο αρβύλα

 

ΑΝΤ1

Η εκπομπή προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου 2008 από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, όπου προβαλλόταν κάθε απόγευμα καθημερινής στις 17:45. Το Ράδιο Αρβύλα παρέμεινε στο κανάλι για 10 ολόκληρα χρόνια υφιστάμενο αρκετές αλλαγές. Το 2010 πέρασε στη βραδινή ζώνη (στις 23:00), όπου παγιώθηκε. Έκτοτε άρχισε ένα ακορντεόν όσον αφορά τις μέρες προβολής. Τη σεζόν 2010-2011 το Ράδιο Αρβύλα προβαλλόταν μόνο Δευτέρα – Πέμπτη (και Κυριακή, ημέρα που αποσύρθηκε λίγο αργότερα). Το 2015 κάθε Δευτέρα, ενώ σιγά σιγά το διάστημα που μεσολαβούσε ανάμεσα στις εκπομπές άρχισε να αυξάνεται. Εξαίρεση, το γεγονός ότι προς το τέλος το Ράδιο Αρβύλα ήταν στις οθόνες μας κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Είναι σαφές νομίζω ότι η εκπομπή πέρασε από 40 κύματα. Και λόγω τηλεοπτικών συνθηκών και λόγω της κατάστασης που καλούνταν να σχολιάσουν. Ήταν τα χρόνια της βαθιάς κρίσης.

Μετά-ΑΝΤ1

Μετά την προβολή ενός επετειακού επεισοδίου για τα 10 χρόνια της εκπομπής, ήταν φανερό ότι οι σχέσεις με τον ΑΝΤ1 είχαν φτάσει πια σε δύσκολο σημείο. Και τότε το Ράδιο Αρβύλα μετακόμισε στο ΣΚΑΙ. Το κανάλι που (αν με ρωτάς) ήταν το τελευταίο που θα ταίριαζε στην εκπομπή αυτή. Αλλά χρειάζονταν κι αυτοί ένα βήμα. (Και δουλειά φαντάζομαι.) Το 2019 λοιπόν τους βρίσκει στο κανάλι του Φαλήρου, από όπου θα φύγουν ένα περίπου χρόνο μετά λόγω διαφωνιών με το κανάλι. Σας θυμίζω ότι έφυγαν ενώ είχε βγει το τρέιλερ της πρεμιέρας (Awkwaaaaard…). Εν τέλει από τον Μάρτιο του 2020, η εκπομπή θα μεταφερθεί στο Youtube. Σε δικό της κανάλι. Εκεί που ανεβαίνουν και τα φετινά επεισόδια καθημερινά. Σήμερα, εν έτει 2021, το Ράδιο Αρβύλα επιστρέφει στην τηλεόραση μέσα από το Open Beyond.

Διαβάστε επίσης  "Narcos: Mexico": Έφτασε το official trailer της 4ης σεζόν
Advertising

H σκαλέτα

Η δομή και οι ενότητες της εκπομπής είχαν σταθεροποιηθεί από τους πρώτους μήνες προβολής της. Κρύο ανέκδοτο, Top επικαιρότητας, Ιντερνετικά, Μουσική. Για όλα υπάρχουν ιδιαίτερα σήματα, ηχητικά ή οπτικά fillers, άπερ (α- γιατί είναι πληθυντικός. Αναφορική-αιτιολογική αντωνυμία.) κάρτες που σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα ενότητα.

Το κρύο ανέκδοτο της ημέρας

Το κρύο ανέκδοτο της ημέρας είναι αποκλειστικότητα του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Ο ίδιος αναλαμβάνει σε κάθε εκπομπή να παγώσει στούντιο και τηλεθεατές (και σύμπαν ορισμένες φορές) με το ανέκδοτό του. Οι 3 συμπαρουσιαστές του μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να σκεπάζονται με παπλώματα και να κουβαλάνε καλοριφέρ για να σωθούν! (Κωμική υπερβολή γαρ.)

ράδιο αρβύλα

Το Top επικαιρότητας

Το Top της επικαιρότητας είναι ο βασικός κορμός της εκπομπής. Αυτός που απαιτεί την περισσότερη δουλειά. Γίνεται υπό τη μορφή αντίστροφης μέτρησης και περιλαμβάνει έναν διαφορετικό-κάθε φορά αριθμό βίντεο. Τα βίντεο αυτά συχνά αποτελούν αποσπάσματα δελτίων ή εκπομπών τα οποία είναι άξια σχολιασμού. Αρκετές φορές ωστόσο δεν τα σχολιάζουν απλώς. Οι ίδιοι έχουν γυρίσει βίντεο  που παρουσιάζουν στην υπερβολή τους όσες ειδήσεις ή όσα γεγονότα ακούστηκαν πριν (εδώ είναι που έρχεται το παρελθόν των ΑΜΑΝ). Στοιχεία που επανέρχονται στα βίντεο είναι μεταξύ άλλων η ΑΜΑΝ tele-shopping, η μετάφραση διαλόγων ή ειδήσεων σε “ξένες” γλώσσες, CD (ναι είναι αυτής της εποχής) με συλλογές “πειραγμένων” τραγουδιών, τι λένε οι «υποβολείς» των πολιτικών και πολλά ακόμα.

Advertising

Στόχος είναι πάντα να φτάσουν στο νούμερο 1. Για το λόγο αυτό αναγκάζονται κάθε φορά και απαρέγκλιτα (πραγματικά δεν θυμάμαι εκπομπή χωρίς αυτό) να πηδήξουν κάποια νούμερα. Και πώς τα πηδάνε; Πολύ χαρακτηριστικά! Ως εξής: Οι 4 παρουσιαστές έχουν μπροστά τους μία στοίβα με χαρτιά. Κάθε ένα έχει τα στοιχεία για ένα βίντεο. Όταν λοιπόν τα χρονικά όρια στενεύουν κάποια βίντεο πρέπει να φύγουν. Ο Αντώνης χαρακτηριστικά (θα ξαναπώ) παίρνει το χαρτί με το βίντεο που θα πηδηχτεί (πονηρά μυαλά) και το αλλάζει θέση. Το βάζει στη στοίβα με τα βίντεο που προβλήθηκαν. (Λεπτομέρεια θα μου πεις. Αλλά την πρόσεξα, θα σου πω κι εγώ. Να μην το πω;) Σε αυτή την τεχνική κατέληξαν μετά από κάμποσα χρόνια που ο κόσμος (και οι ίδιοι) τρόλαραν το γεγονός ότι δεν κατάφερναν ποτέ να φτάσουν στο νούμερο 1.

Τα Ιντερνετικά

Τα Ιντερνετικά ήταν η στήλη που ακολουθούσε το top επικαιρότητας για μερικά χρόνια. Ήταν η στήλη στην οποία η Ευγενία Σαμαρά ή η Χριστίνα Μουστάκα (ναι παιδιά δύο ήταν. Διαφορετικές.) παρουσίαζαν ένα-δύο βιντεάκια που κυκλοφορούσαν στο Ίντερνετ ή τις περισσότερες φορές ήταν προτεινόμενα από κάποιον τηλεθεατή: τον Γιάννη από την Πάτρα, την Υακίνθη από τη Σαλαμίνα, τον Φίλωνα από τη Θάσο κλπ. (Το βλέπουμε πόσο ραδιοφωνικό είναι το στήσιμο της εκπομπής έτσι;)

Διαβάστε επίσης  63 Σειρές που αξίζουν στο Netflix και δεν θα θες να τελειώσουν!

Οι μουσικοί και η μουσική

Οι μουσικοί

Οι μουσικοί καλεσμένοι ήταν επίσης σε μεγάλο μέρος αρμοδιότητα του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Στο τελευταίο μέρος του Ράδιο Αρβύλα ο Αντώνης φώναζε «Καφετζής;» και ο Στάθης έμπαινε απαντώντας «Έφτασε!». Μαζί του έμπαιναν στο στούντιο (από την πόρτα πίσω από τον Κιούση) καλλιτέχνες, μουσικοί και συγκροτήματα για να παρουσιάσουν τη μουσική τους. Η αφορμή ήταν συχνά κάποιο νέο κομμάτι ή επικείμενες εμφανίσεις (προφανώς).

Advertising

Το κατώφλι του Ράδιο Αρβύλα έχουν περάσει μεγάλα ονόματα: από τους James και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέχρι τη Νατάσα Μποφίλιου και τη Γλυκερία. Φέτος βέβαια, η εκπομπή έχει περιοριστεί σε διάρκεια μίας ώρας. Αυτό δεν έχει επιτρέψει (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) την επαναφορά της ενότητας της μουσικής με τους καλεσμένους. Παρ΄ όλα αυτά η μουσική έχει κυρίαρχη θέση στην εκπομπή. Όπως στα ραδιόφωνα.

Η μουσική

Η μουσική κατέχει ιδιαίτερη θέση στο Ράδιο Αρβύλα γιατί κατέχει σημαντική θέση στο παρελθόν και το παρόν των παρουσιαστών. Ειδικά ο Αντώνης και ο Στάθης μιλούν συχνά για τη μουσική. Οι ίδιοι έχοντας περάσει από το πειρατικό και το μη πειρατικό ραδιόφωνο, ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τη μουσική. Παίζουν σε μαγαζιά, διατηρούν μαγαζιά, βρίσκονται διαρκώς μέσα στη μουσική. Το ζήτημα αφορά και τους 4 πολύ. (Και τώρα εγώ τα «τσουβάλιασα» χάριν συντομίας. Παρέλειψα αρκετές λεπτομέρειες. Σχωράτε με.). Έτσι έχουν δημιουργηθεί και τα αδερφάκια του Ράδιο Αρβύλα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Imagine 89.7 και FLY 104 και το Βινύλιο. Γιατί αν το Ράδιο Αρβύλα έχει ραδιοφωνικό χαρακτήρα, το Βινύλιο είναι το ίδιο το ραδιόφωνο στην τηλεόραση.

Μία τελευταία (υπόσχομαι) λεπτομέρεια που δείχνει πόσο σημαντική θέση έχει η μουσική στο Ράδιο Αρβύλα, είναι τα τραγούδια που παίζουν πριν και μετά τις διαφημίσεις. Όχι τόσο τα ίδια τα τραγούδια. Κυρίως το γεγονός ότι ο Αντώνης πάντα φροντίζει να μας πει ποιο είναι το τραγούδι. Συχνά να μας δώσει και κάποια πληροφορία παραπάνω. Η μουσική είναι μέρος και μέλος της εκπομπής.

Advertising

Η φετινή σεζόν του Ράδιο Αρβύλα

Ωραία μακρηγόρησα πάλι για το παρελθόν της εκπομπής. Το θέμα είναι τι συμβαίνει με το παρόν της. Τώρα που το Ράδιο Αρβύλα επέστρεψε.

Η ξε-κούραση

Τα τελευταία χρόνια η κούραση ήταν πια φανερή. Οι παράγοντες που την προκάλεσαν πολλοί. Από τη μία η κατάσταση της χώρας, οι πολλές ώρες που χρειάζονταν για τα γυρίσματα των βίντεο και ίσως ένα τέλμα στη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία. Από την άλλη τα προβλήματα με τα κανάλια και οι αλλαγές στις ζωές των ίδιων. Τα πράγματα άλλαζαν και το Ράδιο Αρβύλα προσπαθούσε να ακολουθήσει μένοντας το ίδιο στάσιμο πολλές φορές, χαμένο μέσα σε μανιερισμούς και μοτίβα.

Διαβάστε επίσης  Eurovision: μία αναδρομή στους ελληνικούς τελικούς

Η διακοπή από την τηλεόραση και η επαφή με τον κόσμο του Youtube φαίνεται ότι ήταν η τονωτική ένεση που χρειάζονταν. Το Ράδιο Αρβύλα μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας απέκτησε την ελευθερία που αναζητούσε. Κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον νέο κόσμο και να ανακτήσει το χιούμορ της. Επαναπροσδιόρισε το τι εστί «ενδιαφέρον» και μπόρεσε να εξελιχτεί. Χωρίς να χάσει τα στοιχεία που διαμορφώνουν την ιδεολογία, και την οπτική του πάνω στην πολιτική, την κοινωνία, την τηλεόραση κλπ βρήκε τη φωνή που ταιριάζει στο 2021. Μια φωνή καυστική, με σκέψη από πίσω, χιουμοριστική και επίκαιρη. Διαχρονική και σύγχρονη ταυτόχρονα.

Advertising

Ποιος την περίμενε;

Αυτή τη φωνή έφεραν στο Open. Και μαζί έφεραν το κοινό εκείνο που τους ακολουθεί χρόνια. Το κοινό που τους ακολουθεί από την εποχή των ΑΜΑΝ. Που έχει φτάσει πια τα 40. Που μεγάλωνε παράλληλα με το Ράδιο Αρβύλα. Φαίνεται όμως ότι πια έχουν κερδίσει και νέο κοινό. Πράγμα στο οποίο βοήθησε το Youtube και το γεγονός ότι η εκπομπή φέτος προβάλλεται καθημερινά και νωρίς, στις 20:00. Μια νέα πρόκληση, που όπως είπε ο Αντώνης, τους ανανέωσε.

Πιστεύω λοιπόν ότι το φετινό Ράδιο Αρβύλα ήρθε ώριμο αλλά ξεκούραστο. Ήρθε πιο ανάλαφρο, όχι ως προς το περιεχόμενο αλλά ως προς την αίσθηση. Ήρθε έχοντας σταματήσει να δίνει την αίσθηση ότι δεν σατιρίζει μόνο αλλά κουνάει και το δάχτυλο. Ήρθε ως παρέα. Παρέα με επικριτικό και καυστικό χιούμορ. Παρέα σκεπτόμενη αλλά όχι επιθετική. Δεν ξέρω αν φταίει που έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα αλλά θα ήθελα να παραμείνει έτσι. Να διατηρήσει εκείνα που την ξεχωρίζουν. Εκείνα για την οποία τη γνώριζε και, ναι, την περίμενε ένα μέρος του κοινού, ίσως του κοινού που δεν την είδε ποτέ στο ίντερνετ. Αλλά να κερδίσει και αυτούς που δεν την περίμεναν και την γνωρίζουν τώρα. Γιατί θα τους κάνει να σκεφτούν. Και αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα. Να μαθαίνουμε, να σκεφτόμαστε, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε.

Υστερόγραφα

Υ.Γ 1. Πάντα μιλάω για όσα βλέπω και με βάση όσα βλέπω.

Υ.Γ. 2. Αν με ρωτάτε η μεγάλη ανατροπή θα ήταν να τους δούμε στην κρατική. Πιστεύω ότι θα ταίριαζε στο νέο προφίλ της ΕΡΤ.

Advertising

Υ.Γ. 3. Προσωπικά εγώ αγαπώ τις στιγμές που ξεφεύγουν από τη σκαλέτα. Που αφήνονται στο σχολιασμό ή παρασύρονται από κάτι. Και τους πιάνει νευρικό γέλιο. Και μία τέτοια θέλω να σας θυμίσω. Αλλά δεν μπορώ να διαλέξω μία. Για αυτό θα βάλω δύο.

Το ανέκδοτο με τα παπάκια

Η Έλενα Πούτση.

Advertising

Hello everyone! Είμαι η Άννα και στα 26 μου αποφάσισα να μην είμαι μία απλή couch potato. Αντί λοιπόν να στολιστώ από πάνω μέχρι κάτω με παγιέτες και στρας για να ξεφύγω από την απλότητα, είπα να μοιραστώ μαζί σας όσα βλέπω, ακούω, διαβάζω, μαθαίνω και δοκιμάζω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλολογία, βγήκα να το γιορτάσω (πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει) και άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα για τα οποία θα προσπαθήσω να σας μιλήσω (πράγματα που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν). Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις