Στις μέρες μας μελετάται η εκθετική αύξηση της παραγωγής δεδομένων, και εκτιμάται από ειδικούς σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Terabytes ανά ημέρα. Ωστόσο, σε ένα όμως όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, μια ιδιοφυΐα του τομέα της πληροφορικής εισήγαγε την έννοια του αν μη τι άλλο γνωστού σε όλους, bit (δυαδικό ψηφίο).
Ο λόγος γίνεται για τον επονομαζόμενο “Πατέρα” της Θεωρίας της Πληροφορίας. Δανειζόμενος γνώσεις από άλλους επιστήμονες, ο Claude Shannon (Κλοντ Σάνον), σε μια δημοφιλέστατη (όπως αποδείχθηκε μετέπειτα) για την επιστημονική κοινότητα, εργασία του με τίτλο “A Mathematical Theory of Communication, 1948” (μετάφρ. Μία Μαθηματική Θεωρία της Επικοινωνίας) εισήγαγε την έννοια της στοιχειώδους μονάδας μέτρησης της Πληροφορίας, του bit. Ορίζεται λοιπόν το bit να είναι η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας και είναι θεμελιώδης έννοια στην Επιστήμη Υπολογιστών και στις Τηλεπικοινωνίες.
Επιστήμονες στο παρελθόν, όπως ο Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος Leibniz (Λάιμπνιτς – 1679) και ο Βρετανός μαθηματικός George Boole (Τζορτζ Μπουλ), εισήγαγαν ιδέες όπως αυτές της χρήσης δυαδικών αριθμών (0 και 1) για την αναπαράσταση δεδομένων και ενός μαθηματικου συστηματος (τώρα γνωστό ως άλγεβρα του Boole) που χρησιμοποιούσε δυαδικές τιμές (αληθές/ψευδές ή 0/1) για λογικές πράξεις. Ήταν αυτοί που ανέπτυξαν ένα δυαδικό σύστημα αριθμών και το είδαν ως τρόπο έκφρασης λογικών και μαθηματικών πράξεων.
Ο Claude Shannon, επηρεασμένος από τις μαθηματικές θεωρίες των Leibniz και Boole, κατάφερε να συνδυάσει την άλγεβρα του Boole και τη χρήση δυαδικών αριθμών για να αναπτύξει ένα νέο σύστημα για την κωδικοποίηση και μετάδοση πληροφορίας. Ενώ ο Leibniz είχε αναγνωρίσει τη σημασία των δυαδικών αριθμών και ο Boole είχε ορίσει τη χρήση τους σε λογικές πράξεις, ο Shannon προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ονομάζοντας το στοιχειώδες “δυαδικό ψηφίο” (binary digit) ως bit, και κάνοντάς το τη θεμελιώδη μονάδα μέτρησης της πληροφορίας. Με αυτή την καινοτόμα ιδέα, δημιούργησε τις βάσεις για τη σύγχρονη επιστήμη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Στη σύγχρονη εποχή, η πληροφορία έχει αποκτήσει τεράστια αξία και βρίσκεται παντού γύρω μας. Από τα smartphones και τους προσωπικούς υπολογιστές υπολογιστές μέχρι τα δίκτυα των κοινωνικών μέσων και τις ψηφιακές πλατφόρμες, κάθε πράξη μας, είτε είναι μια αναζήτηση στο διαδίκτυο είτε ένα απλό μήνυμα, παράγει δεδομένα. Αυτή η μαζική παραγωγή δεδομένων, που μετριέται πλέον σε εκατομμύρια Terabytes καθημερινά, απαιτεί τεράστιες υποδομές για αποθήκευση, ανάλυση και μετάδοση. Η θεμελιώδης έννοια του bit, όπως την εισήγαγε ο Shannon, παραμένει στον πυρήνα αυτής της τεχνολογικής επανάστασης, αφού όλα τα δεδομένα συνεχίζουν να κωδικοποιούνται σε δυαδική μορφή, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της συμβολής του.
Η εκρηκτική αύξηση των δεδομένων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη, που μπορούν να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν αυτή την πληροφορία με τρόπους που προηγουμένως ήταν αδιανόητοι. Τα σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, με τη βοήθεια των τεχνολογιών 5G, επιτρέπουν τη γρήγορη μετάδοση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα η επιστήμη της πληροφορικής εξελίσσεται συνεχώς για να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την «έκρηξη» πληροφορίας. Η ψηφιακή εποχή, βασισμένη στο bit, διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας, της οικονομίας και της γνώσης.