Για την ποίηση και το θέατρο

31 Δεκεμβρίου 2018
Ποίηση
«Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους»

 

Όταν η ψυχή, ο λόγος και η μουσική ενώθηκαν γεννήθηκε η ποίηση. Η ποίηση κατέχει την πρώτη θέση στις τέχνες, αν σκεφτούμε πως το κύριο συστατικό της είναι ο λόγος. Η γραφή άργησε να ανθίσει σε σχέση με την άρθρωση του λόγου που προηγήθηκε. Η Ποίηση είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος, χρησιμοποιήθηκε από τον πρωτόγονο άνθρωπο για να εκφράσει συναισθήματα χαράς, λύπης, φόβου και φυσικά για να δοξάσει τους θεούς του. Η στιχομυθία με ομοιοκατάληκτο στίχο και η μελωδικότητα των λέξεων βοήθησαν στην απομνημόνευση των προσευχών, στις θρησκευτικές τελετουργίες των πιστών. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή ποίησης.

«Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί», επισήμανε ο μεγάλος ψυχαναλυτής του 20ου αιώνα Ζίγκμουντ Φρόυντ και ευθύς μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που τον έκαναν να εκφράσει αυτή την άποψη για τους ποιητές. Οι ποιητές με ιδιότητα και φιλοσόφων από τα αρχαία χρόνια προσπάθησαν να κατανοήσουν τον ανθρώπινο νου, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στα οποία κατάφεραν να αγγίξουν την αλήθεια σε σχέση με τον άνθρωπο μέσα από τον ποιητικό και γραπτό τους λόγο.

Η ποίηση είναι πιο φιλοσοφική και πιο σπουδαία από την ιστορία, επειδή η ποίηση μιλάει περισσότερο για το όλον, ενώ η ιστορία για το συγκεκριμένο έγραψε ο Αριστοτέλης. Μέσα από την ποίηση μπορούμε να περιηγηθούμε και να εξετάσουμε την ιστορία μιας εποχής, μπορούμε να αντιληφθούμε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση μιας χώρας, την ψυχολογία και τις ανάγκες ενός λαού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαφορετικές μορφές τέχνης συναντήθηκαν σε μία, αυτή του θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλά μεγάλα έργα σύγχρονων και αρχαίων ποιητών να ζωντανεύουν σε θεατρικές σκηνές. Έργα όπως του Ελύτη, του Καββαδία, του Καρυωτάκη, του Σεφέρη και άλλων κορυφαίων Ελλήνων και ξένων δημιουργών έχουν ανατείλει σε έναν θεατρικό χώρο. Ποιήματα που μίλησαν για την αγάπη, άλλα αισιόδοξα και άλλα απαισιόδοξα σαν χείμαρρος ”έπνιξαν” με συναισθήματα και ερωτηματικά τους θεατές. Το μονόγραμμα του Ελύτη, οι ερωτικές επιστολές και η αλληλογραφία του Σεφέρη, τα ποιήματα του Καβάφη έχουν αποκτήσει ψυχή και σώμα έστω για λίγο μπροστά σε χιλιάδες μάτια. Τα βιώματα των ποιητών καθώς και η οπτική με την οποία έβλεπαν την ζωή είναι αυτή που μας μαγεύει. Με μέσο την πένα τους απελευθέρωσαν τους δαίμονες που έκρυβαν μέσα τους και διαβάζοντάς τους ελπίζουμε να απελευθερωθούμε και εμείς σήμερα. Έτσι την επομένη φορά που θα ακούσετε για παράσταση βασισμένη σε έργο κάποιου ποιητή μην διστάσετε να την δείτε. Ο ποιητής χρησιμοποιεί τις λέξεις ώστε να αγγίξει τα συναισθήματα, επιδιώκει να ξεκλειδώσει την φαντασία του αναγνώστη, να τον συγκινήσει, να τον λυτρώσει από τις αδυναμίες του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως