Πολύβιος Δημητρακόπουλος: πολυτάλαντος και πολυσχιδής

Πολύβιος Δημητρακόπουλος

 

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος κι εκδότης. Γεννήθηκε το 1864 στο σημερινό χωριό Τερψιθέα της Μεσσηνίας. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Κυπαρρισία, κατατάχθηκε στο στρατό για ν’ ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του. Το 1882, ενώ ήταν λοχίας στη φρουρά του Ναυπλίου, γράφει την πρώτη του κωμωδία. Δύο χρόνια αργότερα το έργο θα ανέβει, όμως μια απρόοπτη πυρκαγιά δε θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η παράσταση. Το απρόοπτο αυτό γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους θεατρικούς κύκλους της εποχής ως καλός οιωνός οδήγησε το Δημητρακόπουλο να αφοσιωθεί στο θέατρο. Ως συγγραφέας έγινε γνωστός με το γαλλικό φιλολογικό ψευδώνυμο Αρκάς (Πολ Αρκάς).

Την επόμενη χρονιά, στις 19 Ιουλίου του 1895 πραγματοποιείται στο θέατρο Αθήναιον η πρεμιέρα του πρώτου και σπουδαίου θεατρικού του έργου “Η Μαρκέλλα“, ένα τετράπρακτο δράμα, υπό τον θίασο Δ. Κοτοπούλη. Η παράσταση έλαβε από τους κριτικούς της εποχής πολύ θετικά σχόλια.Με τις παραστάσεις αυτού του έργου, που παρακολούθησαν οι Βασιλείς και πολιτικοί ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη θεατρική συγγραφή του Π. Δημητρακόπουλου. Όμως η πορεία αυτή ανακόπηκε σύντομα σχετικά. Το τελευταίο του έργο, «Το Κριτήριον» ανέβηκε τον Απρίλιο του 1922 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Λίγο αργότερα, στις 28 Ιουλίου 1922 ο Δημητρακόπουλος θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στις περισσότερες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Ο ίδιος εξέδωσε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Πρωτεύουσα».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πέραν όμως των συγγραφικών του ανησυχιών, ο Δημητρακόπουλος φαίνεται πως ασχολούνταν και με τη μελέτη μεταφυσικών φαινομένων. Ο ίδιος ήταν πνευματιστής και μεσάζων. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και σ’ ένα συλλογικό έργο που σχετίζεται με τα πνεύματα, το “Ο υπερκόσμιος Παρνασσός”.

Η εργογραφία του περιλαμβάνει πάνω από εκατό έργα. Έχει γράψει τραγωδίες, κωμωδίες, οπερέτες μέχρι κι επιθεωρήσεις. Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους πρώτους συγγραφείς της επιθεώρησης στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του: Ο Βελισάριος, Η Βουλγάρα, Διδώ, Ειρήνη η Αθηναία, Σία κι αράξαμε, Η κρητικοπούλα, Τζένη Θεοτόκη και το φιλοσοφικό έργο Αι δύο διαθήκαι: Η χρυσή διαθήκη και Η σιδηρά διαθήκη.

 

Πολύβιος ΔημητρακόπουλοςΤο φιλοσοφικό έργο του Δημητρακόπουλου “Σιδηρά και Χρυσή Διαθήκη”

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…