25 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών και στο MAXMAG αφιερώνουμε μία εβδομάδα γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να τονιστεί και να τονίζεται συνεχώς, μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς. Πως θα τονιστεί καλύτερα, αν όχι σε βιβλία;
Έτσι, η κάθε στήλη με τον τρόπο της, ο κάθε αρθρογράφος ξεχωριστά προσπαθούμε να ενημερώσουμε για αυτό το θέμα όσο καλύτερα μπορούμε. Γι’ αυτό, έφτιαξα μια λίστα με 8 βιβλία που ενημερώνουν όσο το δυνατόν καλύτερα για την Βία που δέχονται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, βιβλία που βοηθούν τι ίδιες τις γυναίκες που είναι θύματα να προχωρήσουν πιο εύκολα και φυσικά βιβλία που μας δείχνουν πως μπορούμε να το σταματήσουμε. Από άντρες και γυναίκες –για άντρες και γυναίκες.
Αν ξέρετε κι εσείς κάποια, μην διστάσετε να τα αφήσετε στα σχόλια. Ίσως υπάρξει και άρθρο με τις δικές σας προτάσεις.
Πρώτο μέρος:
Αθέατη βία, Στεφανία Σουλή
Μου λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα. Είναι δυνατόν να με αγαπάει και να μου φέρεται έτσι…; Η συγγραφέας, δικηγόρος ειδικευθείσα σε θέματα βίας κατά των γυναικών, ρίχνει άπλετο φως στα πραγματικά αίτια της κακοποίησης. Η Αθέατη βία είναι ένας πολύτιμος οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα, καθώς με απλό και σαφή τρόπο παρουσιάζει:
- τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της βίας στη συντροφική σχέση.
- τη γενεσιουργό αιτία της κακοποιητικής συμπεριφοράς.
- τη δυναμική της βίας στον γονικό ρόλο και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι βίαιοι άντρες, προκειμένου να επιτύχουν την ανάληψη της επιμέλειας των παιδιών·
- τις επιπτώσεις της βίας στα παιδιά.
- το νομικό πλαίσιο και το ρόλο της αστυνομίας, του εισαγγελέα και των δικαστηρίων στην πάταξη του φαινομένου.
- το ρόλο της οικογένειας και της κοινωνίας στη διαιώνιση της κακοποιητικής συμπεριφοράς.
- τεχνικές επιβολής ορίων από τη γυναίκα στην αρχή της σχέσης·
- τρόπους ασφαλούς απομάκρυνσης του βίαιου συντρόφου.
Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο που περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες γυναικών με σκοπό να βοηθήσει κάθε γυναίκα να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της και ότι, πάνω απ’ όλα, δεν είναι μόνη.
Βία κατά των γυναικών, Βασίλης Γατσάς
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο και στοχεύει στη συνειδητότητα των διαφυλικών σχέσεων, με έμφαση στην έγγαμη κατάσταση σήμερα και των συναφών προβλημάτων που ανακύπτουν από τον συγχρωτισμό των ανθρώπων σε μια σχέση.
Τέλος, απευθύνεται στους ειδικούς που ασχολούνται με το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας (δικαστικούς, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικούς και εγκληματολόγους), σε μια προσπάθεια κατανόησης του προβλήματος της βίας κατά της ερωτικής συντρόφου και αναζήτησης λύσεων.
Ελεύθερες γυναίκες, Ωρίν Κρεμιέ και Ελέν Ζυλιέν
Δεκατέσσερις γυναίκες, η Αϊσατά Α., η Σιχέμ Μπεσεντρίν, η Βέρα Σίρουα, η Κριστίν Κ., η Άντζελα Ντέιβις, η Βίβιαν Ντιάζ, η Άσμα Γιαχανγκίρ, η Ελίζα Μουσάεβα, η Ίτα Φάτια Νάντια, η Αρουντάτι Ρόι, η Νγκουάνγκ Σανγκντρόλ, η Λεϊλά Σαχίντ, η Σοφία Υ. και η Λεϊλά Ζάνα μιλούν εδώ για το δικό τους αγώνα για την ελευθερία.
Βρέθηκαν σε όλες τις μάχες, από τη θανατική ποινή ως τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, από τα εγκλήματα τιμής έως τα εγκλήματα πολέμου. Είτε κατάγονται από την Τυνησία, το Μαλάουι και το Πακιστάν είτε από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, οι γυναίκες αυτές αποτελούν παράδειγμα καθώς αρνήθηκαν να είναι θύματα και διάλεξαν να πουν όχι.
Έχουν φιμωθεί, φυλακισθεί, ακρωτηριασθεί, χτυπηθεί, απειληθεί, αντιστάθηκαν όμως, συχνά με το φόβο να τους τρώει τα σωθικά και συνεχίζουν ακόμη σήμερα να αγωνίζονται στο όνομα της ελευθερίας.
Η Ωρίν Κρεμιέ και η Ελέν Ζυλίεν, δημοσιογράφοι και μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας τις συνάντησαν. Μας τις παρουσιάζουν και τις ανακαλύπτουμε μέσα από ακριβή πορτρέτα όπου ο λόγος της καθεμιάς έχει μια γεύση δύναμης και ελευθερίας.
Ποτέ χωρίς την κόρη μου, Μπέτι Μαχμουντί
ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τον Αύγουστο του 1984, η Μπέτι Μαχμουντί, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψε με τον άντρα και την κόρη της στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φανατικού σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρίσκεται στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπόρων.
Αυτό το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πέτυχε το ακατόρθωτο, μια Οδύσσεια που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα βιβλία Φεμινιστριών εδώ και για τους αγώνες των γυναικών στον Κινηματογράφο εδώ.
Με στοιχεία από booksitting.wordpress.com και politeianet.gr