Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ελένη Δεληδημητρίου-Τσακμάκη, Άγιε Βασίλη φέρε τη γιαγιά μου

18 Ιανουαρίου 2021

Ελένη Δεληδημητρίου

 Όταν η επιθυμία γίνεται όνειρο

Η συγγραφέας Ελένη Δεληδημητρίου-Τσακμάκη, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η γιαγιά ηρωίδα του συγκεκριμένου παραμυθιούΆγιε Βασίλη φέρε τη γιαγιά μου!…“. Έχοντας αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα ξέρει καλά το ρόλο διδαχής των παραμυθιών και μ’ ευκολία περισσή περνά το μήνυμα στις παιδικές καρδιές .  Όταν η επιθυμία γίνεται όνειρο, σ’ όποια γλώσσα κι αν ονειρευτείς, το επιθυμητό αποτέλεσμα παίρνει σάρκα και οστά.

Παραμονές Χριστουγέννων

Μέσα σε λίγες σελίδες η συγγραφέας Ελένη Δεληδημητρίου αναφέρει την πειθαρχία και τον μόχθο της καθημερινότητας στην οικογένεια του Γιαννάκη, την έλλειψη ελεύθερης ώρας και την αναπόληση των παιχνιδιών που απλόχερα του προσέφερε η γιαγιά του. Παραμονές Χριστουγέννων και η επιθυμία του Γιαννάκη για την παρουσία της γιαγιάς του, γίνεται ακόμα πιο έντονη, ειδικά λόγω των ημερών.

Έτσι καταφεύγει στη λύση του διαχρονικού Άι–Βασίλη γράφοντας του ένα δίγλωσσο γράμμα , που προβλημάτισε τον γέροντα με το δυσνόητο περιεχόμενο.  Ο μικρός , καταφεύγει στο δεύτερο επεξηγηματικό γράμμα χωρίς να ελπίζει λόγω του ελάχιστου χρόνου ως την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά την ίδια αγωνία είχε και ο γέροντας!

«Το αεροπορικό» εισιτήριο της αγάπης

Ο καλοκάγαθος Άι–Βασίλης που έχει το χάρισμα να «βλέπει» τα όνειρα των μικρών φίλων του «είδε» και κατάλαβε ακριβώς τι έβαλε πάνω απ’ τα παιχνίδια ο Γιαννάκης, δηλαδή την τρυφεράδα και την αγάπη! Η χαρισματική γιαγιά  «συνέλαβε» τον πόθο του εγγονού και με τη βοήθεια των ιπτάμενων ταράνδων και το αεροπορικό εισιτήριο της αγάπης βρέθηκε αγκαλιασμένη με τον Γιαννάκη. Τα ηθικά διδάγματα είναι πολλά της συγγραφέως και ο δρόμος ζωής για τον εγγονό υποδειγματικός για τις γιορτινές και τις καθημερινές..

Η θαλπωρή της γιαγιάς

Το χιούμορ, υπέροχα θεατρικά δοσμένο, μας υποβάλει σε εύφορη διάθεση παρά τις αντιξοότητες του μικρού Γιαννάκη. Όμως , το μεγάλο ατού του βιβλίου είναι το κενό που γεμίζει η παρουσία της γιαγιάς, σύμβολο παρηγοριάς και συντροφιάς, ιδιαίτερα στη σύγχρονη ζωή , όπου οι γονείς είναι πολλαπλώς πολυάσχολοι. Το βιβλίο αναδεικνύει το σύμβολο της γιαγιάς και τονίζει την σπουδαιότητα του προσώπου της, καθώς με την θαλπωρή της μαλακώνει την παιδική ψυχή από τον πόνο του αποχωρισμού των γονέων.

Ελένη Δεληδημητρίου
Πηγή εικόνας: biblionet.gr

Πίστη στο θαύμα

Το μεγάλο στοίχημα της συγγραφέως είναι η δυσκολία των παιδιών των μεταναστών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διγλωσσίας. Μέσα από τα λάθη του ο Γιαννάκης μαθαίνει ότι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε στο ποθητό, είναι μέσα από την πίστη στο θαύμα. Συν «Άι-Βασίλη» και χείρα κίνει …. κι έτσι ο μικρός Γιαννάκης πήρε άριστα στο μεγάλο μάθημα της ζωής, που δεν είναι άλλο από την αυτογνωσία, την αγάπη και την επιμονή στα θέλω μας για να γίνουν τα θαύματα ..οράματα!

ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΚΜΑΚΗ

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Οι τρεις Ιθάκες

Στο υπό έκδοση βιβλίο του Επάνοδος στον Όμηρο, ο αλήστου μνήμης φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος…

Βιβλίο

Ο κόσμος του David Lynch μέσα από 5 βιβλία

Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τον θάνατο του David Lynch, ενός από τους σπουδαιότερους…

Βιβλίο

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της της Alice Feeney

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της…

Βιβλίο

Η εφεύρεση του Μορέλ: μία sci-fi νουβέλα που εξερευνά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης

  To 1940, ο Adolfo Bioy Casares δημοσιεύει ένα μικρό μυθιστόρημα με τίτλο «Η Εφεύρεση…

Βιβλίο

Το πιο Χριστουγεννιάτικο Βιβλιοπωλείο: Μια ζεστή ματιά στον κόσμο της Jenny Colgan

Jenny Colgan: Η βασίλισσα του feel-good που θα ήθελες για θεία στα Χριστούγεννα Το πιο…

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…