Ο Ευγένης και ο Ευτύχης ονειρεύονται έναν κόσμο αδελφωμένο

2 Νοεμβρίου 2023
Ο Ευγένης και ο Ευτύχης ονειρεύονται
Πηγή εικόνας: facebook.com

Ύμνος στην αδελφική αγάπη

Η συγγραφέας Σοφία Σκλείδα στο νέο παιδικό βιβλίο της με τίτλο “Ο Ευγένης και ο Ευτύχης ονειρεύονται”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κούρος, μας μαθητεύει στην αδελφική αγάπη και στην αλληλοϋποστήριξη. Με αγάπη και με φαντασία η συγγραφέας μιλά για τη δύναμη της ζωής. Εξάλλου, ο ύμνος στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου στον οποίο αναφέρεται, το υπογραμμίζει. Ουσιαστικά, το βιβλίο μας μιλά για την αδελφική αγάπη ανάμεσα σε δυο δίδυμα αδέλφια, τον Ευτύχη και τον Ευγένη. Τα διδυμάκια από την κοιλίτσα της μαμάς μαζί είναι αγαπημένα, συζητούν και φαντάζονται το μέλλον τους. Τολμούν να ονειρευτούν. Το σουρεαλιστικό αυτό στοιχείο, περνά στην καρδιά των αναγνωστών με τρυφερότητα και ρεαλισμό. Περνάμε, λοιπόν, από το βασίλειο της μήτρας στο βασίλειο της ζωής. Η Σοφία Σκλείδα τολμά μέσα από τη διόπτρα της ευαισθησίας της να μας χαρίσει απλόχερα την ελπίδα.

Η ελπίδα είναι το κρυμμένο δώρο του Θεού στον απανταχού πόλεμο και στην καταπάτηση των αξιών. Η πίστη στο Θεό είναι διάχυτη και διακριτή ανάμεσα στους στίχους της. Γράφει: “Και οι γονείς μες στη χαρά /θα φωνάζουν Ωσαννά / θα δοξάζουν τον καλό τους / τον φύλακα Άγγελο τους.” Ο ψυχολόγος και ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ έλεγε ότι η ενότητα οδηγεί στην ολότητα ενώ η προσπάθεια και η υπομονή οδηγούν στην απεραντοσύνη της Αγάπης. Το παραμύθι μας για αυτή την υπέρβαση μας μιλά, την ανιδιοτέλεια της αληθινής αγάπης. “Ή θα γεννούμε και εμείς σαν τους άλλους συγγενείς //  πες μου τώρα εαυτέ μου// σύντροφε και αγαπητέ μου // μία ματιά σου περιμένω να μου γράψεις υπομένω.”

Διαβάστε επίσης  Ο Eric - Emmanuel Schmitt μας υπενθυμίζει να είμαστε ευγνώμονες για τη ζωή μας!
Ο Ευτύχης και ο Ευγένης ονειρεύονται
Πηγή εικόνας: facebook.com

Η σημασία της αλληλοϋποστήριξης

Το παραμύθι “Ο Ευγένης και ο Ευτύχης ονειρεύονται” υποστηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τη σημασία της αλληλοϋποστήριξης. Την εμφύτευση της εμπιστοσύνης στον οικογενειακό κλοιό και αργότερα στην κοινωνική δομή. Προτρέπει τους γονείς στην υποστήριξη των ονείρων και στην ελευθερία των παιδιών. Ενθαρρύνει την ανθρώπινη βούληση. Μα το υπέροχο είναι ότι αυτή η ελευθερία της δράσης δωρίζεται στα παιδιά απλόχερα. Τα παρακινεί να επιλέξουν αυθόρμητα τη ζωή που θα ακολουθήσουν και το επάγγελμα που θα διαλέξουν. Να επιλέξουν, δηλαδή, πηγαία αυτό  που επιθυμούν.  Να γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι. Ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αυτοπραγμάτωση μέσα από την αυτογνωσία. «Μία φορά και έναν καιρό στης κοιλίτσας το βυθό, κολυμπούσαν δύο μωράκια στα ρηχά σαν καβουράκια…Λίγο πριν να γεννηθούν//είπαν να ονειρευτούν, πως θα είναι η ζωή τους, ποια θα είναι η προκοπή τους.»

“Ο Ευγενής  και ο Ευτύχης ονειρεύονται” γιατί η ζωή είναι όμορφη. Γιατί το όνειρο μπορεί να γίνει σήμαντρο της ευτυχίας. Το όνειρο, δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει στην αλήθεια της ύπαρξης,  αρκεί να υπάρχει πίστη στα ιδανικά μας. Η Σοφία Σκλείδα κατορθώνει μέσα από το παραμύθι της να μας αφυπνίσει. Να μας καθηλώσει με την μοναδικότητα της γραφής της. Την πίστη της στον Άνθρωπο. Την πίστη της στο Θεό. Την πίστης της στην Αγάπη. Η συγγραφέας κατορθώνει να μας συνεπάρει σε ένα παραμύθι μοναδικό για την αδελφοσύνη αλλά και την αξία της ζωής. Την μοναδικότητα του εαυτού μας, αλλά και την δυναμική της ετερότητας. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την αδελφή της συγγραφέως, την φιλόλογο Μαρία Σκλείδα. Η τρυφερή εικονογράφηση πραγματοποιήθηκε από την Ειρήνη Σκληρού. Το προλόγισμα είναι της συγγραφέως Σταυρούλας Βενιέρη,  Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας των Εκδόσεων Κούρος.

Διαβάστε επίσης  Η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Σκρουτζ
Advertisements
Ad 14

 

Πηγή εικόνας: facebook.com

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Σοφία Σκλείδα

Η Σοφία Σκλείδα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Master Παιδαγωγικής, Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και κάτοχος Πιστοποιητικού Διεξαγωγής  Μεταδιδακτορικής Έρευνας στη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, έχει πιστοποίηση επάρκειας της Γραφής Braille. Εργάζεται ως Φιλόλογος στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δημοσιεύει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει βραβευτεί για τη συμμετοχή της σε εγχώριους και διεθνείς ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην ιταλική, αγγλική, ισπανική, αλβανική και ρουμανική γλώσσα. Βιβλία και ποιητικές της συλλογές έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

 

Πηγή εικόνας: facebook.com

 

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και