Η φύλακας του αρχείου: Το νέο μυθιστόρημα του Αντώνη Γιανακού για τον εμφύλιο

Η φύλακας του αρχείου από τις Εκδόσεις Κέδρος, το νέο βιβλίο του Αντώνη Γιανακού. Πηγή εικόνας: paron.gr

Η φύλακας του αρχείου, το νέο μυθιστόρημα του Αντώνη Γιανακού σκιαγραφεί μια δύσκολη εποχή της Ελλάδας, αυτή του εμφύλιου. Ο Αντώνης Γιανακός δημιούργησε ένα βιβλίο συνδυάζοντας την μυθοπλασία με αληθινά ιστορικά στοιχεία και πρόσωπα.

Η ιστορία της χώρας μας έχει πολλές πτυχές τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε. Η φύλακας του αρχείου είναι από τα εκείνα τα βιβλία που θα σε διδάξουν με την ιστορία τους. Σ’ αυτό βοήθησε η εκτενής έρευνα του συγγραφέα για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και αργότερα. Στο βιβλίο του Αντώνη Γιανακού τίθενται τα σοβαρά ζητήματα της πολιτικής προσφυγιάς, του Μακεδονικού καθώς και αυτά των προσωπικών και συλλογικών αγώνων. Η φύλακας του αρχείου φέρνει στο προσκήνιο πρόσωπα-αγωνιστές της αριστεράς που με προσωπικό κόπο και αγώνα διεκδίκησαν χωρίς να προδώσουν ποτέ τα πιστεύω και τις αξίες τους.

Η δομή

Η δομή του βιβλίου είναι πολυεπίπεδη. Ο αναγνώστης μεταφέρεται από το παρελθόν στο παρόν. Από την μία πλευρά παρακολουθούμε την ιστορία της Γαλλίδας ιστορικού Μαρί και από την άλλη πλευρά την ιστορία του Αντώνη και της Μαρίας. Επί της ουσίας ο Αντώνης Γιανακός σε πρώτο επίπεδο σκιαγραφεί τα γεγονότα του εμφυλίου και σε δεύτερο επίπεδο αναπτύσσει τα συμβάντα της μετεμφυλιακής περιόδου και τον δρόμο του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ. Σε τρίτο επίπεδο “ακουμπάει” σε παροντικό χρόνο πλέκοντας το παρελθόν με το παρόν πάνω στην έρευνα της ιστορικού Μαρί και το οδοιπορικό της ίδιας και του συντρόφου της στις περιοχές που επλήγησαν από τον εμφύλιο σε Γράμμο, Βίτσι και Πρέσπες.

Εν κατακλείδι

Κατά την προσωπική μου γνώμη θεωρώ ότι η φύλακας του αρχείου αξίζει να διαβαστεί κυρίως από τις νεαρές ηλικίες. Η γνώση δυναμώνει και η ιστορία διδάσκει τις νεότερες γενιές ώστε να τα λάθη να μην επαναληφθούν και επέλθει πάλι ο διχασμός σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης  Harper Lee, όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
Advertising

Advertisements
Ad 14

Από το οπισθόφυλλο

Αθήνα, καλοκαίρι του 2014.

Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης η Μαρί, ιστορικός από τη Γαλλία, προκειμένου να στηρίξει το διδακτορικό της, κάνει έρευνα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας για την περίοδο του Εμφυλίου. Άθελά της παρακολουθεί την πορεία ενός ζευγαριού – μιας αντάρτισσας και ενός γιατρού – που χώρισαν τον Δεκέμβριο του 1936 και ξαναβρέθηκαν το 1948 στον Γράμμο και στο Βίτσι. Τα βήματα της νέας ιστορικού την οδηγούν στις Πρέσπες. Ύστερα από αυτό το ταξίδι τίποτα στη ζωή της δεν είναι το ίδιο.

Ο αναγνώστης θα συναντήσει απλούς ανθρώπους αλλά και ιστορικά πρόσωπα στη διαδρομή τους από το 1948 έως το 2014. Τα γεγονότα περιστρέφονται γύρω από το αρχείο του ενιαίου ΚΚΕ και τη μεταφορά του από το Σιμπίου της Ρουμανίας στα Σκόπια, και μετά στην Αθήνα. Οι προσωπικές ιστορίες συναντούν την Ιστορία και το αντίστροφο.

Ένα μυθιστόρημα για τον Εμφύλιο στη Δυτική Μακεδονία, το Μακεδονικό ζήτημα και τους πολιτικούς πρόσφυγες. Για τα αρχεία και τη σημασία τους. Για εκείνα τα ίχνη που, εάν διασωθούν, δικαιώνουν τους συλλογικούς και προσωπικούς αγώνες.

Advertising

Λόγια λόγια για τον συγγραφέα Αντώνη Γιανακό

Ο Αντώνης Γιανακός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Εργάζεται ως δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης  Η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά μέσα από τα βιβλία
Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, Αντώνης Γιανακός. Πηγή εικόνας: now24.gr

Ο Αντώνης Γιανακός έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Η φύλακας του αρχείου είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα;

Τι κι αν δεν υπάρχει τίποτα κακό σε εσένα; Διαφορετικές
Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Από πού πήραν το όνομα τους βουνά της Ελλάδας

Ο Ελλαδικός χώρος είναι ένα μεγάλο πανόραμα μυθικών και ιστορικών