Η νέα πρόταση της Λένας Μαντά έχει τίτλο Η σφραγίδα. Πρόκειται για μια δυνατή πρόταση για να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει. Η σφραγίδα μας μεταφέρει ιστορικά στα χρόνια της κατοχής φτάνοντας μέχρι την χούντα.
Η πλοκή
Μια σφραγίδα έρχεται για να σημαδέψει την ζωή της Φρειδερίκης Ρένεση και να την αλλάξει για πάντα. Μια σφραγίδα που μπαίνει στη ζωή της από μικρή ηλικία αλλά και λίγο αργότερα όταν αυτό γίνεται κυριολεκτικά.
Η σφραγίδα είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα μιλώντας για σοβαρά κοινωνικά θέματα. Η βία πρωταγωνιστεί στο βιβλίο και ουσιαστικά αλλάζει τις ζωές των χαρακτήρων του. Βάσει αυτών το βιβλίο της Λένας Μαντά μου προκάλεσε ανάμεικτά συναισθήματα. Θυμός και οργή ήταν τα αρχικά μου συναισθήματα ωστόσο στο τέλος ήρθε η λύτρωση που με άφησε με ένα γλυκό συναίσθημα.
Η σφραγίδα είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα το οποίο περνάει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες. Η αγαπημένη Λένα Μαντά τόλμησε να θίξει το θέμα της πατριαρχίας, να μιλήσει για την θέση της γυναίκας και να υποδείξει κάποιες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Η αποτύπωση του ρεαλισμού στο βιβλίο είναι κάτι παραπάνω από αληθοφανής. Η Λένα Μαντά περιγραφεί τη ζωή στο αναμορφωτήριο και τα όσα πέρασαν νεαρά κορίτσια εκείνη την εποχή μέσα στο ίδρυμα.
Η συγγραφέας μας δίνει ένα μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφει την ζωή της οικογένειας Ρένεση ξεκινώντας από τον γεννήτορα της, Βασίλη Ρένεση και καταλήγει στη κόρη του Φρειδερίκη Ρένεση. Η Λένα Μαντά παίρνει κάθε κομμάτι της ιστορίας πλάθοντας το εξαιρετικά.
Οι χαρακτήρες
Οι χαρακτήρες της «Σφραγίδας» περνούν μπροστά από τα μάτια μας με κινηματογραφικό τρόπο. Για αυτό το λόγο το βιβλίο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Ο κάθε χαρακτήρας δένει στην ιστορία έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσει στο τελικό στάδιο. Η Λένα Μαντά σκιαγράφησε την οικογένεια Ρένεση εμβαθύνοντας σε κάθε έναν από αυτούς.
Κάποιοι από τους αναγνώστες μπορεί να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου. Κάποια πρόσωπα μπορεί ενδεχομένως να τους φαίνονται οικεία από ιστορίες που έχουν ακούσει. Ωστόσο αυτό που παραμένει αδιαπραγμάτευτο μέσα στα βιβλίο είναι ότι υπάρχουν και καλοί και κακοί χαρακτήρες. Είναι εκείνοι που μπορείς να τους ξεχωρίσεις από την πρώτη ματιά και να καταλάβεις για το ποιόν τους. Από την άλλη είναι και εκείνοι οι άνθρωποι που στην κοινωνία δείχνουν μια πολλή καλή εικόνα. Να είναι σωστοί οικογενειάρχες, ηθικοί και δίκαιοι αλλά στην οικογένεια τους να δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό και να γίνονται σκληροί, δεσποτικοί και βάναυσοι.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Οδός Ισαύρων…
Εκεί αρχίζει τη ζωή της η Φρειδερίκη Ρένεση· κόρη του Βασίλη και της Λουίζας, αδελφή του Φώτη.
Οδός Ασκληπιού…
Στο παλιό αρχοντικό ζει ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει το σκοτεινό παρελθόν του Βασίλη Ρένεση, πριν μάθει το αποτρόπαιο παρόν του.
Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται· από την οδό Ισαύρων, που κρύβει τόση βία, κυλάει ανάμεσα στα στενά της Τρούμπας, γυρίζει πίσω στην Κατοχή και σταματάει στη Χούντα…
Στο κατώφλι του Αναμορφωτηρίου Θηλέων… Εκεί όπου έγινε το μεγάλο κακό… Τη χρονική στιγμή όπου άλλαξε το παρόν και το μέλλον. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους του, μπήκαν τα θεμέλια για να πληρώσουν οι ένοχοι.
Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς, το αίμα ρέει και τα σημάδια πονούν…
Λίγα λόγια για την Λένα Μαντά
Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι.
Η Λένα Μαντά βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της «Μια συγγνώμη για το τέλος». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα.