Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε ΣάλιΗ μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι. Ο νεαρός – 32 ετών – Σάλ από το Μεκάνικ Φολς του Μέιν, στις ΗΠΑ, αποφασίζει να προσαρμόσει το σώμα του στις ανάγκες του. Να αλλάξει ένας λάθος της φύσης, όπως λέει ο ίδιος. Να πραγματοποιήσει μία πολυπόθητη αλλαγή φύλου και να ξεκινήσει μία καινούργια ζωή. Αποχαιρετάει τη μητέρα του και τη γειτονιά του, μπαίνει στο αυτοκίνητο του και ξεκινάει…

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι είναι ένα road trip προς την πόλη Τιχουάνα του Μεξικού. Ένα μακρύ ταξίδι προς τον τόπο όπου ο Σαλ θα ολοκληρώσει την αλλαγή στο σώμα του, θα το προσαρμόσει στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής που έχει ήδη υιοθετήσει: ντύνεται, όταν του το επιτρέπουν οι συνθήκες, με γυναικεία ρούχα, δεν κρύβει την ταυτότητα του.

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι
Πηγή: kathimerini.gr

Η περιπέτεια του Σαλ ή της Σάλι καταγράφεται στη νουβέλα Μηχανικοί Καταρράκτες, της Σώτης Τριανταφύλλου. Το όνομα αναφέρεται σε μία υπαρκτή κωμόπολη στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ, την Mechanic Falls. Σε μία τόσο μικρή κοινωνία, η ζωή του Σαλ, που θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί Σάλι, είναι ασφυκτικά περιορισμένη, αν και η μητέρα του δεν είναι κάποια καταπιεστική γυναίκα. Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι πρέπει να γίνει κάπου μακριά όπου, επίσης, το κόστος της χειρουργικής επέμβασης δεν θα είναι υπερβολικά μεγάλο.

Η υπόθεση του βιβλίου δεν είναι βέβαια η χειρουργική επέμβαση, ούτε η ζωή της Σάλι μετά το χειρουργείο. Παρακολουθούμε, στη μικρή νουβέλα της συγγραφέως, το ταξίδι του Σαλ προς την Τιχουάνα, μέσα από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ, κατευθυνόμενος προς τα δυτικά της χώρας. Μαζί του ταξιδεύει και ο αναγνώστης, σαν να είναι συνεπιβάτης του νεαρού (που σύντομα θα γίνει νεαρή) και χαζεύει τα τοπία, τις απέραντες εκτάσεις από όπου περνάει ο Σαλ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σκέφτεται το παρελθόν του, τις σχέσεις του, γνωρίζει ανθρώπους, επισκέπτεται την αδερφή του και άλλους συγγενείς, τους επηρεάζει και επηρεάζεται από εκείνους. Ωστόσο, ούτε στιγμή δεν μεταβάλλει το στόχο του: η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι πρέπει να γίνει, ακόμη και αν το ταξίδι παρεκκλίνει λιγάκι από την πορεία του, έστω παροδικά. Αυτή η προσωρινή αλλαγή πορείας θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει πράγματα που αγνοούσε.

Η πολυγραφότατη Σώτη Τριανταφύλλου καταπιάνεται για πρώτη φορά με ένα τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα, που συναντάμε σπάνια στην ελληνική λογοτεχνία. Τοποθετεί την ιστορία σε μία χώρα που της είναι πολύ γνώριμη και οικεία. Αρκετά από τα μυθιστορήματα της έχουν ως τόπο δράσης τις ΗΠΑ. Ωστόσο, περιγράφει την πορεία για τη μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι με έναν τρόπο αληθινό, ειλικρινή και ρεαλιστικό, δίχως να καταφεύγει σε ακρότητες και συναισθηματισμούς. Κυριαρχεί η ανάγκη του νεαρού να αλλάξει το σώμα του για να ζήσει καλύτερα, πέρα από προκαταλήψεις, ταμπού και δυσκολίες.

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ο κόσμος του David Lynch μέσα από 5 βιβλία

Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τον θάνατο του David Lynch, ενός από τους σπουδαιότερους…

Βιβλίο

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της της Alice Feeney

Όταν η αλήθεια έχει δύο πλευρές: διαβάζοντας το Η δική του & η δική της…

Βιβλίο

Η εφεύρεση του Μορέλ: μία sci-fi νουβέλα που εξερευνά τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης

  To 1940, ο Adolfo Bioy Casares δημοσιεύει ένα μικρό μυθιστόρημα με τίτλο «Η Εφεύρεση…

Βιβλίο

Το πιο Χριστουγεννιάτικο Βιβλιοπωλείο: Μια ζεστή ματιά στον κόσμο της Jenny Colgan

Jenny Colgan: Η βασίλισσα του feel-good που θα ήθελες για θεία στα Χριστούγεννα Το πιο…

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…

Βιβλίο

Η Ώρα του Αστεριού: Η τελευταία νουβέλα της αινιγματικής Κλαρίσε Λισπέκτορ

    Κλαρίσε Λισπέκτορ: το διαμάντι της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας Η Βραζιλία έχει κάθε λόγο να…