Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι απλή υπόθεση και είναι ένα ζήτημα που διαχρονικά απασχολεί κάθε οικογένεια. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, όπου δεν έχει ακόμα προλάβει να διαμορφωθεί η προσωπικότητα του παιδιού. Τα μικρά παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι κάπως παρεξηγημένα. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να γνωρίσουν και να καταλάβουν τον κόσμο που απλώνεται γύρω τους.
Στην προσπάθειά τους αυτή, αυτό που έχουν ανάγκη από εμάς είναι να σταθούμε πλάι τους, να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τις πράξεις τους και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Σε αυτή ακριβώς τη φάση του μεγαλώματος έρχεται να βοηθήσει το βιβλίο «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί», το οποίο απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 3 ετών.
Μέσα από το βιβλίο αυτό, η μοντεσσοριανή παιδαγωγός Simone Davies φέρνει τις μεθόδους ανατροφής Μοντεσσόρι στις μικρότερες ηλικίες. Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ενός παιδιού, από τη γέννηση μέχρι και τα 18 του χρόνια και θέλει να δημιουργήσει ανεξάρτητους ανθρώπους, βασιζόμενη σε αρχές όπως η ελευθερία επιλογής και ο σεβασμός.
H μέθοδος Μοντεσσόρι έχει ως κεντρικό της στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, προσφέροντάς τους ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της παιδικής τους ηλικίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μοντεσσοριανή φιλοσοφία στηρίζεται στο μότο «βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου και θα τα καταφέρω».
Ωστόσο, η εφαρμογή της μεθόδου σε μικρές ηλικίες δεν είναι εύκολη διαδικασία, ακόμα κι αν είσαι εξοικειωμένος με τις αρχές της. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες λειτουργούν απρόβλεπτα, επειδή δεν κατανοούν καλά τον κόσμο γύρω τους. Οπότε ένας από τους στόχους του βιβλίου είναι να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις τον χώρο του σπιτιού με τρόπο που να ταιριάζει στο παιδί, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ακαταστασία.
Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του έργου της Simone Davies αφιερώνεται στην παροχή συμβουλών που θα βοηθήσουν τους γονείς να παραμείνουν ήρεμοι την ώρα που το παιδί δεν είναι. Σημαντικές αρετές σε αυτό είναι ο σεβασμός, η κατανόηση και η θέσπιση ορίων. Τα όρια που θα θέσεις μπορεί να μη τα υποδεχτεί ευχάριστα ένα παιδί, αλλά σε βάθος χρόνου θα καταλάβει πως αυτό είναι για το καλό του, αν του συμπεριφερθείς με κατανόηση και ηρεμία ανά πάσα στιγμή.
Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι το καλύτερο εργαλείο στα χέρια των γονιών για ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε πολλές δραστηριότητες, φωτογραφικό υλικό και χρήσιμες λίστες που θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε τις αρχές της μεθόδου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Λίγα λόγια για την Μαρία Μοντεσσόρι
Η Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσόρι (Maria Tecla Artemisia Montessori) γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 σε ένα χωριό πλησίον της Αγκώνας. Το 1896 αποφοίτησε με τις ειδικότητες του παιδιάτρου και της ψυχιάτρου, έχοντας κλινική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έλαβε πτυχίο ιατρικής από Ιταλικό Πανεπιστήμιο. Την ίδια χρονιά διορίστηκε βοηθός στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Ρώμης, όπου της κίνησαν το ενδιαφέρον τα εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών με νοητική καθυστέρηση.
Από το 1900 έως το 1907 δίδαξε παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου κατείχε και την έδρα της ανθρωπολογίας από το 1904 έως το 1908. Στο διάστημα αυτό συνέχισε τις σπουδές της στη φιλοσοφία, την ψυχολογία και σε θέματα αγωγής. Υπήρξε Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, δημιουργός του εκπαιδευτικού συστήματος που φέρει το όνομά της, που για την εποχή της αποτέλεσε πρωτοπορία και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία.
Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσόρι, το παιδί συμμετέχει στη γνώση και με τις πέντε αισθήσεις του και εκπαιδεύεται χωρίς σχολικούς καταναγκασμούς. Διάφορα αντικείμενα το βοηθούν να κατανοήσει τις έννοιες του βάρους, τα χρώματα, τα ποσοτικά μεγέθη και τα σχήματα, ενώ διάφορες κατασκευές αξιοποιούν τη δημιουργική και καλλιτεχνική του έφεση. Η παιδαγωγός δεν επιβάλλεται ποτέ με τον φόβο ή με την ένταση της φωνής της. Ένα «μάθημα σιωπής» ασκεί στον αυτοέλεγχο και την αυτοσυγκράτηση τα παιδιά.
Το εκπαιδευτικό της σύστημα αρχίζει να αναγνωρίζεται πρώτα στην Ιταλία και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Τα επόμενα 40 χρόνια ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ευρώπη, την Ινδία και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας σχολεία που φέρουν το όνομά της. Το πρώτο μοντεσοριανό νηπιαγωγείο στην Ελλάδα άνοιξε το 1936 στην Αθήνα από την ελληνορωσίδα εκπαιδευτικό Μαρία Εντελστάιν-Γουδέλη, με τη βοήθεια του παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού. Είναι η σημερινή Μοντεσοριανή Σχολή Αθηνών «Μαρία Γουδέλη», που εδρεύει στη Νέα Φιλοθέη.
Στις 6 Μαΐου 1952, εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, αφήνει την τελευταία της πνοή στην πόλη Νόρντβαικ της Δυτικής Ολλανδίας, σε ηλικία 81 ετών.