“Το όνειρο είναι μια μικρή και κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό εγώ”. (Κ. Γ. Γιουνγκ)
«Από παιδί τα όνειρα μου ασκούσαν μια παράξενη έλξη, αλλά αισθανόμουν πως είχαν να πουν κάτι πολύ πιο σημαντικό και εξατομικευμένο από τους μονολεκτικούς χρησμούς που ψιθύριζαν οι γιαγιάδες. Πολλά χρόνια αργότερα, η επιστήμη της ψυχολογίας μού επαλήθευσε τη γενική αρχή που πάντα διαισθητικά πίστευα: Τα όνειρα είναι μια πόρτα ανάμεσα στο συνειδητό και στο ασυνείδητο, έτσι μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια πολύτιμο υλικό του ασυνειδήτου για αξιοποίηση. Η επιτυχημένη ανάλυση κάποιων ονείρων μπορεί να υποκαταστήσει πολλές θεραπευτικές συνεδρίες, ανοίγοντας τον δρόμο προς την εξερεύνηση του μαγικού κόσμου που είναι η ψυχή του καθενός από μας» (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Για όποιον ενδιαφέρεται για τα όνειρα, το βιβλίο Όνειρα: η φωνή του ασυνειδήτου αποτελεί σίγουρα μια θαυμάσια επιλογή. Να σημειωθεί εδώ πως το έργο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικούς και σπουδαστές ψυχολογίας. Οι πληροφορίες παρατίθεται με άμεσο και κατανοητό τρόπο, χωρίς υπερφόρτωση του αναγνώστη με άσκοπες ορολογίες και επεξηγήσεις.
Το βιβλίο βασίζεται στη Γιουνγκιανή σχολή σκέψης. Είναι απομακρυσμένο από δοξασίες και αστήρικτες γενικεύσεις (τύπου ψάρια σημαίνουν λαχτάρα). Όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο: «στόχος του βιβλίου αυτού είναι να καταδείξει πως επιστήμη και μεταφυσική μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και να συμβάλει στη διάλυση αστήρικτων δοξασιών και δεισιδαιμονιών σχετικά με το πολύτιμο υλικό που τα όνειρα φέρνουν στη ζωή μας». Ακόμη και αυτοί που προτιμούν την παραδοσιακή ψυχαναλυτική θεωρία (Φρόιντ), θα βρουν το βιβλίο ενδιαφέρον και διδακτικό. Εξάλλου, στην ψυχολογία η μία σχολή σκέψης αλληλοσυμπληρώνει την άλλη, όποιο κι αν είναι το θέμα που εξετάζεται κάθε φορά.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο α΄ μέρος η συγγραφέας αρχικά πραγματοποιεί μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τα όνειρα. Παραθέτει, επίσης, κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες για τον Φρόιντ και τον Γιουνγκ, των οποίων μεγάλο μέρος της έρευνας και της θεωρίας αφιερώθηκε στην ανάλυση των ονείρων. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται βασικά στοιχεία για την ανάλυση των ονείρων με βάση τη θεωρία του Καρλ Γιουνγκ, συμπεριλαμβανομένων και πρακτικών εφαρμογών. Για παράδειγμα, ποια είναι τα είδη των ονείρων, ποιοι είναι οι συμβολισμοί και πώς μπορούμε να τους ερμηνεύσουμε; Από πού ξεκινούμε την ανάλυση, τι συμβαίνει με τους εφιάλτες, ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο του ονείρου; Στα κεφάλαια του πρώτου μέρους δίνονται συχνά παραδείγματα από αναλύσεις ονείρων, τα οποία επεξηγούν τη θεωρία και διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο τελευταίος είναι σαν να παίρνει μία ιδέα για την ανάλυση των ονείρων εν πράξει, την οποία και θα συναντήσει διεξοδικά στο δεύτερο μέρος.
Στο β’ μέρος, λοιπόν, θα συναντήσουμε δέκα αληθινές συνεδρίες από την ανάλυση των ονείρων με βάση τη Γιουνγκιανή προσέγγιση. Οι συνεδρίες αυτές θα λέγαμε ότι παίρνουν τη μορφή αφήγησης μικρών ιστοριών. Τα στοιχεία των προσώπων, φυσικά, έχουν υποστεί την απαραίτητη παραποίηση για να διατηρηθεί το απόρρητο. Εδώ πιάνουμε τον εαυτό μας να φέρνει στον νου του τα αντίστοιχα κομμάτια της θεωρίας. Το δεύτερο μέρος αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή της θεωρίας και οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανόηση του θέματος. Τέλος, το γ’ μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει δύο παραρτήματα. Ένα για τη ζωή και τη θεωρία του Καρλ Γιουνγκ και ένα για τον ύπνο, τα στάδια και τα όνειρα.
Όσον αφορά την οργάνωση του κειμένου, το βιβλίο χωρίζεται σε μικρά κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης δεν κατακλύζεται από πληθώρα πληροφοριών, που ίσως να προκαλούσαν σύγχυση ή κούραση. Σε αυτό βοηθά άλλωστε και ο λόγος της συγγραφέας που είναι άμεσος, απλός και περιεκτικός. Ο διαχωρισμός σε κεφάλαια με τίτλους δίνει επίσης την ευκαιρία για επιλεκτική ανάγνωση, αν κάποιος το επιθυμεί. Ακόμη, στην αρχή κάθε κεφαλαίου παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα, -ή ίσως ταιριάζει να πούμε και γνωμικό-, από τον Καρλ Γιουνγκ, πράγμα που κάνει την ανάγνωση πιο ευχάριστη.
Καθώς κανείς διαβάζει το βιβλίο ίσως να αναλογιστεί τα δικά του όνειρα και να προσπαθήσει να τα κατανοήσει μέσα από τις πληροφορίες που δίνονται. Όπως σημειώνει και η ίδια συγγραφέας βέβαια, η ανάλυση των ονείρων απαιτεί αφοσίωση, χρόνο και στοχασμό. Το παρόν βιβλίο αποτελεί σίγουρα ένα καλό έναυσμα για την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων του ασυνείδητου συντελεί στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου. Και τα όνειρα βρίθουν πολλών τέτοιων μηνυμάτων.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Κατερίνα Τριανταφύλλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στη χωροταξία και στη συνέχεια παιδαγωγικά, συμβουλευτική-επαγγελματικό προσανατολισμό, συνθετική ψυχοθεραπεία και εναλλακτικές θεραπείες. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μετεκπαιδεύσεων σχετικά με τη Γιουνγκιανή ψυχοθεραπεία, τη Συστημική ψυχοθεραπεία, τις εξαρτήσεις, τις διαταραχές διατροφής κ.ά.
Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, τεχνική συγγραφέας και εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδεύτρια-επόπτρια συμβούλων ψυχικής υγείας και εναλλακτική θεραπεύτρια.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
Πρόλογος
Τα όνειρα και η ιστορία τους
Ο Φρόιντ, ο Γιούνγκ και τα όνειρα
Ποικιλίες ονείρων
Τα δυο επίπεδα ανάλυσης των ονείρων
Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα
Ο χρόνος και η ηλικία
Η εμφάνιση
Ο χώρος
Τα σύμβολα και τα συναισθήματα
Οι λέξεις
Οι αριθμοί
Το υψηλότερο ενεργειακό σημείο
Η “ταινία μικρού μήκους”
Η ερμηνεία των ονείρων ως εργαλείο της ψυχοθεραπείας
ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
Ένα όνειρο της Φανής: “Γέννηση”
Ένα όνειρο της Ελένης: “Καινούργια αρχή”
Ένα όνειρο της Μυρτώς: “Πέθανες!”
Ένα όνειρο του Δημήτρη: “Συμφιλίωση”
Ένα όνειρο της Σοφίας: “Μικροί συμβιβασμοί”
Ένα όνειρο της Δήμητρας: Το “ταπεινό χαμομηλάκι”
Ένα όνειρο του Χάρη: “Οι γυναίκες κι ο λύκος”
Ένα όνειρο της Μαργαρίτας: “Συγγνώμη”
Ένα όνειρο της Νίνας: “Αυτά που θέλω κι αυτά που έχω”
Ένα όνειρο του Αντρέα: “Ελευθερία”
Παράρτημα I (Λίγα λόγια για τον Γιουνγκ)
Παράρτημα II (Ύπνος, εγκεφαλικές λειτουργίες και όνειρα)
Το βιβλίο «Όνειρα: η φωνή του ασυνειδήτου» της Κατερίνας Τριανταφύλλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις δαιδάλεος.
Α’ έκδοση: Νοέμβριος 2017
Σελ: 208