
Καθώς η ηλικία αυξάνεται η διατροφή του ατόμου πρέπει να αλλάζει, καθώς αλλάζουν και οι διατροφικές του ανάγκες. Επομένως, η διατροφή των ατόμων άνω των 50 ετών πρέπει να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες ανάγκες τους. Μερικές βιταμίνες, όπως η Β12, γίνονται ακόμα πιο σημαντικές σε αυτές τις ηλικίες.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των κυττάρων του αίματος και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Προσφέρεται στον οργανισμό από τις ζωικές πρωτεΐνες, όπως είναι τα αυγά ή το κρέας και είναι απαραίτητη στην ηλικία των 50.
Θερμιδικές ανάγκες
Οι θερμιδικές ανάγκες ενός ατόμου άνω των 50 ετών εξαρτάται από το βάρος του ατόμου, το επίπεδο δραστηριότητας και τη γενική υγεία του. Γενικότερα, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1600 θερμίδες την ημέρα.
Τρώτε περισσότερες μπανάνες
Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο το οποίο βοηθάει στην μείωση της πίεσης. Σε αυτές τις ηλικίες η πίεση του αίματος τείνει να αυξάνεται. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, πρέπει να περιορίσετε το νάτριο στη διατροφή σας. Φυσικά εκτός από τις μπανάνες, καλή επιλογή είναι τα λαχανικά και ειδικότερα το μπρόκολο.
Ασβέστιο
Σε αυτή την ηλικία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στο σκελετό και τα οστά. Μεγαλώνοντας τα οστά χάνουν κάποια από την πυκνότητά τους. Εκτός από τα γαλακτοκομικά που είναι καλές πηγές ασβεστίου, τροφές θησαυροί για τα οστά, επίσης, είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα μικρά ψαράκια, όταν τρώγονται ολόκληρα.
Προσθέστε μπαχαρικά
Με το πέρασμα της ηλικίας, η γεύση αρχίζει και εξασθενεί με αποτέλεσμα κάποιες τροφές να μην σας είναι γευστικές. Μην καταφύγετε στο αλάτι. Υπάρχουν τόσα άλλα μπαχαρικά που δεν περιέχουν νάτριο που μπορείτε να προσθέσετε και που θα κάνουν τη διαφορά, όπως το πιπέρι, ο κουρκουμάς ή το κάρυ.
Πίνετε περισσότερο νερό
Αν και είναι κάτι που όλοι θεωρούμε δεδομένο , το νερό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω. Όπως μπορεί να μειωθεί η αίσθηση της γεύσης με την πάροδο του χρόνου, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αίσθηση της δίψας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναπλήρωση των υγρών στον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά
Η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα πρέπει να είναι ένας δια βίου στόχος που συμβαδίζει με την μεγιστοποίηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στη δίαιτα ενός ηλικιωμένου ατόμου θα πρέπει να είναι από καλά λίπη, όπως πολυακόρεστα και μονοακόρεστα.
Διαβάστε επίσης:
Η σωστή διατροφή σε ηλικία 20, 30 και 40 χρόνων