Λιμάνι του Πειραιά: έρχεται οικολογική αναβάθμιση

28 Σεπτεμβρίου 2020
Λιμάνι του Πειραιά: έρχεται οικολογική αναβάθμιση
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, πέρα από οικονομική ανάπτυξη, φέρει και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτές αφορούν κυρίως την παράκτια ζώνη. Η κυκλοφοριακή κι επιβατική κίνηση αλλά και οι βιομηχανικές δραστηριότητες στη γύρω περιοχή, επιβαρύνουν κι άλλο τα ήδη υψηλά επίπεδα ρύπανσης του λιμανιού.

Έφτασε η ώρα για την οικολογική αναβάθμιση του λιμανιού

Υπό το πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Green C Ports, έχει δημιουργηθεί μία πλατφόρμα για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής απόδοσης του λιμανιού. Η νέα πλατφόρμα χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία ενός τεράστιου όγκου δεδομένων. Δεδομένα συλλέγονται από αισθητήρες μέσα και γύρω από το λιμάνι, σε οχήματα που κυκλοφορούν αλλά κι εντός της πόλης του Πειραιά.

«Στόχος είναι το λιμάνι να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό ή με ακόμα μεγαλύτερο, αλλά με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χρησιμοποιώντας προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία προετοιμάζουμε τη μετάβαση σε μια εποχή όπου οι περιβαλλοντικοί στόχοι κι η ανάπτυξη του λιμανιού μπορούν να συμβαδίσουν», υποστηρίζει ο Δρ Αμδίτης, υπεύθυνος πιλοτικών δοκιμών στο λιμάνι και διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ.

Το έργο Green C Ports

Το έργο Green C Ports οργανώνει την οικολογική αναβάθμιση στο λιμάνι του Πειραιά. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται σε πέντε ευρωπαϊκές τοποθεσίες: Πειραιάς, Βαλένθια, Βρέμη, Βενετία και Βιλχελμσχάφεν. Σκοπός του είναι η μέτρηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των λιμένων. Επίσης, στοχεύει στην ενημέρωση αρχών και πολιτών για τις κύριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν οι λιμενικές υπηρεσίες.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Φωτορεπορτάζ στα λιπάσματα Δραπετσώνας
Ad 14

Το έργο Green C Ports αποτελεί επίσης μέρος του ευρωπαϊκού πλαισίου της Πράσινης Συμφωνίας για καθαρότερες μεταφορές. Η διεθνής αναγνώρισή του αποδεικνύει ότι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιμένων δεν είναι μόνο υψηλή στη νέα ευρωπαϊκή πράσινη ατζέντα, αλλά και μια παγκόσμια προτεραιότητα.

Δράσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Αρχικά, θα ξεκινήσουν να καταγράφονται τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης. Θα δοκιμαστούν καινοτόμες λύσεις για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, του θορύβου και για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Αισθητήρες, μετεωρολογικές βάσεις δεδομένων κι άλλος εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της ποιότητας του αέρα και τα επίπεδα θορύβου στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, θα παρέχεται και η δυνατότητα προβλέψεων για τη μελλοντική εξέλιξη της συνολικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

Με την ανάλυση δεδομένων, ένα σύνολο προειδοποιήσεων θα στέλνεται σε ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών. Έτσι, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα είναι σε θέση να περιορίζουν τη διάρκεια παραμονής του πλοίου στο λιμάνι και τον αριθμό των ρυπογόνων εκπομπών από αυτά τα πλοία.

Ακόμα, θα αναλυθεί ο αντίκτυπος των εκπομπών άνθρακα μιας σειράς αγαθών από τη στιγμή που φορτώνονται στην αποθήκη προέλευσης έως τη στιγμή που εκφορτώνονται στην αποθήκη προορισμού. Χάρη σε αυτή την πιλοτική μελέτη, οι εταιρείες στον τομέα της λιανικής θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων. Έτσι το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών αλλά και της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Άλλωστε, οι μεταφορές και η αλυσίδα εφοδιασμού εκτιμάται ότι συμβάλλουν στο 25% της συνολικής ρύπανσης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης  35η έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι
Advertising

Βράβευση έργου

Στο Green C Ports απονεμήθηκε το Βραβείο Αειφορίας Λιμένων του Κόσμου 2020 της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων, σε τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου.

Τα Βραβεία Αειφορίας Λιμένων του Κόσμου 2020 δημιουργήθηκαν με στόχο τον συντονισμό των μελλοντικών προσπαθειών αειφορίας των λιμένων σε όλο τον κόσμο και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με την εφοδιαστική αλυσίδα. To πρόγραμμα καθοδηγείται από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Ελπίζουμε το λιμάνι του Πειραιά να αναβαθμιστεί με τις οικολογικές και βιώσιμες ιδέες του προγράμματος και να αποτελέσει έμπνευση για τα υπόλοιπα λιμάνια του κόσμου.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Piraeus Port slated for eco-upgrade, ανακτήθηκε από www.ekathimerini.com, τελευταία επίσκεψη 27/9/2020
  2. Green C Ports project to enhance ports sustainability, ανακτήθηκε από www.safety4sea.com, τελευταία επίσκεψη 27/9/2020
  3. Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports που υλοποιείται με τη συμμετοχή του λιμένα του Πειραιά, ανακτήθηκε από www.olp.gr, τελευταία επίσκεψη 27/9/2020
  4. Πειραιάς: πληροφορίες και tips για το λιμάνι, ανακτήθηκε από www.ferryhopper.com, τελευταία επίσκεψη 27/9/2020

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με
The Last Emperor

The Last Emperor: Ανατολικός παράδεισος

To “The Last Emperor”  είναι μία επική βιογραφική ταινία του