Κακοσμία στόματος: Πού οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

19 Νοεμβρίου 2020
Κακοσμία στόματος: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται
Πηγή εικόνας: Y-olo.gr

Η κακοσμία του στόματος είναι μία πάθηση που συναντάται σε ποσοστό 80% – 90% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Επιστημονικά ονομάζεται «χαλίτωση», και αποτελεί την συγκέντρωση βακτηριδίων στα δόντια, τη γλώσσα και τα ούλα. Η κακοσμία του στόματος είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να έχει σοβαρές κοινωνικές ή ψυχολογικές επιπτώσεις. Συνήθως, η κακοσμία του στόματος δεν γίνεται αντιληπτή από το άτομο το οποίο πάσχει από αυτή, λόγω του φαινομένου της προσαρμογής. Προκειμένου να αντιληφθεί ένα άτομο ότι πάσχει από κακοσμία του στόματος θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό γιατρό, όπως ωτορινολαρυγγολόγο ή οδοντίατρο.

Που οφείλετε η κακοσμία του στόματος;

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι η συγκέντρωση βακτηριδίων στην περιοχή της γλώσσας και των ούλων. Αυτά είναι υπαίτια για την δημιουργία δύσοσμων θειούχων πτητικών παραπροϊόντων. Έτσι, η δυσάρεστη αναπνοή γίνεται εντονότερη.

Πέραν από αυτόν τον παράγοντα εμφάνισης κακοσμίας στο στόμα, υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που την δημιουργούν. Μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθοι.

Κακή στοματική υγιεινή

Η κακή στοματική υγιεινή είναι υπαίτια για την συγκέντρωση βακτηρίδια στην στοματική κοιλότητα και την έγκριση θειούχων αερίων. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η δυσοσμία του στόματος εντείνεται.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τερηδόνα στα δόντια

Η κακή στοματική υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκέντρωση τερηδόνας στα δόντια. Από τη στιγμή που ένα άτομο δεν πλένει το στόμα του πρωί και μεσημέρι τουλάχιστον, οδηγείτε στο να αποκτά πολλά προβλήματα οδοντικά. Ένα από αυτά είναι και η τερηδόνα, όπου χαλάει τα δόντια και έτσι δημιουργείται έντονη δυσοσμία στο στόμα.

Διαβάστε επίσης  Εμμηνόπαυση: Πώς βοηθά η διατροφή

Στοματική αναπνοή

Τα άτομα τα οποία αναπνέουν από το στόμα και όχι από τη μύτη τείνουν να πάσχουν από δυσάρεστη αναπνοή. Η στοματική αναπνοή δημιουργεί ξηροστομία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κάποιων παραγόντων όπως η άπνοια ύπνου και οι παραρρινοκολπίτιδες, ασθένειες από τις οποίες πάσχουν τα άτομα με στοματική αναπνοή.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Συμβαίνει διότι δεν υπάρχει έντονη έκκριση σάλιου στο στόμα με αποτέλεσμα να ξεραίνεται. Αυτό συνεπάγεται την συγκέντρωση βακτηριδίων στην στοματική κοιλότητα, πράγμα που οδηγεί στην εμφάνιση δυσοσμίας. Η ξηροστομία μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, ή εμφάνισης κάποιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης και το σύνδρομο Sjodren.

Νόσοι των ούλων

Νόσοι των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα είναι υπαίτιες για την δυσοσμία στο στόμα. Οι ασθένειες αυτές είναι πηγή εμφάνισης και διατήρησης των βακτηριδίων στην στοματική κοιλότητα. Ειδικά μάλιστα όταν τις συναντάμε στην ακραία τους μορφή όπως, νεκρωτική ελκώδης ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η παγίδευση υπολειμμάτων τροφών σε συνδυασμό με τα επιθηλιακά κύτταρα, δημιουργούν ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην κακοσμία του στόματος.

Advertising

Έλκος στομάχου

Σύμφωνα με έρευνες το 10% των ατόμων που πάσχουν από δυσοσμία του στόματος, έχουν και έλκος στομάχου. Το στομάχι όταν πονάει εκκρίνει αέρια, τα οποία μπορεί να μεταφερθούν προς τα επάνω μέσω του οισοφάγου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δυσάρεστη αναπνοή.

Κακή ποιότητα ζωής

Κάπνισμα

Οι κακές συνήθειες που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν, οδηγούν στην κακοσμία του στόματος. Το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν βασικούς παράγοντες. Όσον αφορά τους καπνιστές έχει γίνει γνωστό από τους επιστήμονες ότι ο καπνός που συγκεντρώνεται στη γλώσσα και τα ούλα δημιουργεί υπερτροφία των θηκών αυτής. Έτσι, ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα είναι εύκολο να εμφανιστούν με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία του στόματος.

Διαβάστε επίσης  Rock n roll ain't noise pollution (?)

Αλκοόλ

Το αλκοόλ από την άλλη δημιουργεί ξηροστομία και συγκέντρωση μικροβίων στην στοματική κοιλότητα, υπαίτια για την κακοσμία του στόματος. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το αλκοόλ είναι παράγοντας εμφάνισης καρκινικών δυσπλασιών στο στόμα.

Χημικές δίαιτες

Χημικές δίαιτες που βασίζονται στην υπέρ λήψη πρωτεϊνών και την ελάχιστη έως καθόλου λήψη υδατανθράκων δημιουργούν προβλήματα στο μεταβολισμό. Ο οργανισμός έτσι, αναγκάζεται να στραφεί στο λίπος προκειμένου να πάρει την απαραίτητη ενέργεια, την οποία δεν μπορεί να λάβει από τους υδατάνθρακες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι χημικές ενώσεις κετόνες, οι οποίες είναι υπαίτιές για την εμφάνιση δυσοσμίας στο στόμα.

Advertising

Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία του στόματος

Καλή στοματική υγιεινή

Το κυριότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την δυσοσμία του στόματος είναι να έχουμε μία καλή στοματική υγιεινή. Τα άτομα οφείλουν να πλένουν δύο με τρεις φορές την ημέρα το στόμα τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση μιας καλής οδοντόβουρτσας, η οποία πρέπει να αλλάζεται κάθε τρεις μήνες, και μίας οδοντόπαστας, η οποία είναι κατάλληλη για τον τύπο του στόματος. Επίσης, είναι αναγκαία η χρήση στοματικών διαλυμάτων τα οποία βοηθούν σε μία πιο ολοκληρωμένη καθαριότητα του στόματος.

Ενυδάτωση του στόματος

Μιας και αναφέραμε ότι η ξηροστομία οφείλεται για την δυσοσμία του στόματος, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προκειμένου να την αντιμετωπίζουμε άμεσα. Η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης νερού είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας. Με το να διατηρούμε το στόμα μας υγρό βοηθάμε στην απομάκρυνση των βακτηριδίων και των μικροβίων, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν στοματικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Κατάθλιψη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αλλαγή στον τρόπο ζωής και σωστή διατροφή

Για τα άτομα τα οποία είναι καπνιστές η καταναλώνουν αλκοόλ μπορεί να υπάρξει αποφυγή της δυσοσμίας του στόματος εάν αποφασίσουν αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. αυτό σημαίνει την ελαχιστοποίηση ή το κόψιμο του καπνίσματος καθώς και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αντ’ αυτού, μπορούν να καταναλώνουν τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή μέντας, καθώς και να μασούν δυόσμο, ο οποίος είναι ιδανικός για δροσερή αναπνοή. Επίσης, θα πρέπει να έχουν ως βάση την σωστή διατροφή. Οι χημικές δίαιτες ή δίαιτες οι οποίες τείνουν να εστιάζουν σε μια μόνο πηγή ενέργειας όπως οι πρωτεΐνες, οδηγούν στην δυσοσμία του στόματος. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές από τις οποίες λαμβάνουμε όλες τις πηγές ενέργειας, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να ανταπεξέλθει.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μία τουλάχιστον επίσκεψη τον χρόνο στον οδοντίατρο. Ο καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας καθώς και ο έλεγχος τυχόν χαλασμένου δοντιού, οδηγεί στο να αποφευχθούν προβλήματα δυσοσμίας του στόματος. Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός να αναγνωρίσει ένα πρόβλημα και να μας βοηθήσει να το αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να έχουμε καθαρή και δροσερή αναπνοή πάντοτε.

Advertising

Πηγές

Κακοσμία στόματος – SOS Ιατροί – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  sosiatroi.gr (Τελευταία πρόσβαση 18/112020)

Κακοσμία στόματος: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται; – ONMED.GR – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  onmed.gr (Τελευταία πρόσβαση 18/112020)

Που οφείλεται η κακοσμία στόματος και πως αντιμετωπίζεται; – FREZYDERM – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  frezyderm.gr (Τελευταία πρόσβαση 18/112020)

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις...

Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις…

“Την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις” όπως γράφει

«Η πιο πλούσια αγελάδα του κόσμου» ονειροπολεί

Φρέσκα βιβλία από τις εκδόσεις Μάρτης μόλις κυκλοφόρησαν! Η νέα