
Ζούμε σε έναν ανήθικο,νοσηρό, κοινωνικό αλγόριθμο. Βαδίζουμε με μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε περιορισμένο χρόνο, που στοχεύουν θεωρητικά στην επίλυση αρκετών προβλημάτων μα πρακτικά, στην γέννηση μιας αμφιλεγόμενης, αφηρημένης κοινωνίας ανθρωπίνων σχέσεων μπολιασμένη από το κέρδος και την ιδιοτέλεια. Ως εκ τούτου μυηθήκαμε να δίνουμε βαρύτητα σε αριθμούς. Το ολοένα επιταχυνόμενο παρών μας, κυριεύτηκε από την δυναστεία των αριθμών. Μα πολύ περισσότερο βομβαρδιστήκαμε νοητικά από τις επιταγές μια ψηφιακής, εικονικής πραγματικότητας που προσπαθεί να εισβάλλει επιθετικά πείθοντας μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης των αριθμών καταπραΰνοντας την δυσχέρεια και την δυσκολία κατανόησης των περισσοτέρων χρηστών-ατόμων.
Σε έναν ευνουχισμένο, βιομηχανικό, πια εκφυλιστικό δυτικό πολιτισμό στον οποίο υπερισχύουν κατά κανόνα οι ποσοτικές αξιολογήσεις με γνώμονα τους αριθμούς, είναι αναμενόμενο το πόσο εύκολα και εύπεπτα χωνέψαμε επικράτηση τους σε κάθε κοινωνικό κύτταρο που παράγει ή αντίστοιχα διαιωνίζει την ζωή. Η ηλικία, τα χρήματα, ο χρόνος, τα κιλά, τα views, η επιτυχία, η ευτυχία προσδιορίστηκαν με μονάδα μέτρησης τους αριθμούς. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και μάλιστα το αριθμητικό αποτέλεσμα σε σημείο καθοριστικό αφού ανασκουμπώνει συνειδήσεις, επηρεάζει συναισθήματα, ανακατευθύνει επιλογές, προσμετρά αξίες, αριθμεί την αισθητική και ποσοτικοποιεί την ποιότητα.
Όταν το φίλτρο που χρησιμοποιείς προκειμένου να αξιολογήσεις την πραγματικότητα που βιώνεις είναι αριθμητικό, υπολογιστικό τότε πολύ γρήγορα γινόμαστε θύματα μιας γιγάντιας αποτυχίας με ολέθρια κοινωνικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ας αναφερθούμε στο πιο επίκαιρο και δημοφιλές επάγγελμα που έχει γοητεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξαιτίας του θαμπού μεν, φωτός δε, από την αναγνωρισιμότητα και του εύκολου κέρδους που το περιλούζει, το λεγόμενο ινφλουένσιγκ. Ένα επάγγελμα που στηρίζει τις οικονομικές του απολαβές βάση του αριθμού των ακολοθούντων ατόμων, και την κοινωνική του καταξίωση συναρτήσει του αριθμού της επισκεψιμότητας στα ψηφιακά προφίλ. Παρατηρούμε συνεπώς την σωματοποίηση των αριθμών σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Με σαφώς, απόρροια αυτής της διάχυτης αριθμητικής κατάκλισης, ένα «κοινωνικό γίγνεσθαι» παραλυμένο, με νεκρωμένους σημαντικούς κοινωνικούς νευρώνες, μουδιασμένο, αδυνατώντας να αντιληφθεί το τόσο καθηλωτικά θορυβώδες αριθμητικό παρόν που το άμοιρο ουρλιάζει μέσα στην φασαρία για την πολύτιμη συμβολή της κοινωνίας που κατέστη απούσα. Προσπαθεί αυτή η δαιδαλώδης φασαρία να αφυπνίσει το «συλλογικό είναι» μας, να καταφέρει να το εξευμενίσει από έναν ψηφιακό παροξυσμό ανεξέλεγκτων διαστάσεων που επιφέρει εν τέλει το ηθικό γήρας στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Ένα άλλο παράδειγμα αξιοσημείωτο, που υποδηλώνει με κεφαλαία γράμματα την αυθεντία των αριθμών στην ζωή μας είναι και η ηλικία. Είναι δυνατόν με τέτοια παρακαταθήκη μιας σπουδαίας αρχαίας Ελλάδας που ανήγαγε την γνώση σε αλήθεια και την αλήθεια σε ορθότητα να επιτρέπουμε σε αριθμούς να υποδαυλίζουν την ψυχοσύνθεση μας με τρόπο που να ορίζουν εμμονικά τις ενδυματολογικές μας επιλογές, την έκφραση των συναισθημάτων μας, το είδος των δραστηριοτήτων που αρμόζει σε αυτήν; Δηλαδή, γιατί να πρέπει να ντυθούμε σύμφωνα με τον αριθμό που ταυτοποιεί την όψη του σώματος μας, γιατί να πρέπει να προσδώσουμε στα συναισθήματά μας ηλικία όπως έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές την φράση «ο έρωτας δεν ταιριάζει σε αυτές τις ηλικίες».
Οι αριθμοί δεν φύτρωσαν. Δημιουργήθηκαν με αλγόριθμους, που ονομάζονται αραβικοί αλγόριθμοι. Οι Άραβες διέδωσαν τους συγκεκριμένους αλγορίθμους, ωστόσο η προέλευσή τους πηγαίνει πίσω στους εμπόρους, που τους χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν και να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους. Μάλιστα η λογική που ισχύει στους αραβικούς αλγόριθμους είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι φαντάζεστε, αφού για όλα ευθύνονται οι γωνίες. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία για να σας βοηθήσει στην κατανόηση.

Λόγοι πρακτικοί, χρηστικοί, με διάθεση εξυπηρέτησής και ευκολίας λοιπόν συνετέλεσαν να δημιουργηθούν οι αριθμοί. Μέχρι που η αλόγιστη, αμετροεπής και νοσηρή ανθρώπινη παρέμβαση για περισσότερα αριθμητικά κεκτημένα που αφορούν χρήματα, εξουσία, ευτυχία, καταξίωση, στάθηκε η αιτία, η ισορροπία να χαθεί και η ζυγαριά να γείρει, θέτοντας ως προτεραιότητα της χρήσης αριθμών μια περισσότερο χρησιμοθηρική, ωφελιμιστική και δεινά ανταγωνιστική πρόθεση παρά κοινωνική. Υπηρετούμε πια τους αριθμούς. Μας χρησιμοποιούν και δεν τους χρησιμοποιούμε. Χάθηκε ο έλεγχος, διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα μας και θόλωσε η εστίαση μας. Ας σταματήσουμε την εμμονή με τα νούμερα γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε μηδενικά.