Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πηγή εικόνας: Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω από 4,000 δείγματα ανθρώπινου αίματος αποκαλύπτει ότι το σώμα μας υφίσταται τρεις ξεχωριστές μοριακές αλλαγές –γύρω στη νεαρή ενήλικη ζωή (ηλικία 34 ετών), στα τέλη της μέσης ηλικίας (ηλικία 60 ετών) και στα γηρατειά (ηλικία 78 ετών).

Αυτά τα «κύματα γήρανσης» χαρακτηρίζονται από ξαφνικές, συγχρονισμένες αλλαγές σε εκατοντάδες πρωτεΐνες του αίματος οι οποίες επηρεάζουν τα πάντα, από τον εγκέφαλο και το συκώτι μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια εις βάθος ανάλυση των πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος σε ενήλικες ηλικίας 18-95 ετών. Χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία ανάλυσης, ανακάλυψαν αλλαγές στην έκφραση των πρωτεϊνών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και συνέδεσαν αυτές τις αλλαγές με ασθένειες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μέτρησαν 2,925 πρωτεΐνες πλάσματος από 4,263 ενήλικες (ηλικίας 18-95 ετών). Από τις ~3,000 πρωτεΐνες οι οποίες μελετήθηκαν, οι 1,379 άλλαξαν με την ηλικία –αλλά, όχι σταδιακά.

Χρησιμοποιώντας ένα υποσύνολο 373 πρωτεϊνών, οι ερευνητές μπορούσαν ακόμη και να προβλέψουν την ηλικία ενός ατόμου εντός τριών ετών ακρίβειας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι μεταβολές στο πρωτέωμα του πλάσματος συνδέονται με διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών και φλεγμονωδών οδών. Αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία της γήρανσης δεν είναι γραμμική, αλλά μάλλον χαρακτηρίζεται από κυματιστές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της υγείας. Οι αναγνωρισμένες πρωτεϊνικές υπογραφές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, παρέχοντας πληροφορίες για την ατομική κατάσταση υγείας και τους κινδύνους. Για παράδειγμα, πρωτεΐνες που συνδέονται με παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ βρέθηκαν να αλλάζουν σημαντικά σε συγκεκριμένες ηλικίες. 

Επιπλέον, η γήρανση δεν φαίνεται να είναι η ίδια για όλους. Οι άνδρες και οι γυναίκες γερνούν διαφορετικά σε μοριακό επίπεδο, με σχεδόν τα δύο τρίτα των πρωτεϊνών να συμπεριφέρονται διαφορετικά μεταξύ των φύλων.

Οι πρωτεΐνες οι οποίες σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο εμπλουτίστηκαν έντονα σε κύματα πρωτεϊνών στη μέση και τρίτη ηλικία σε σύγκριση με τη νεαρή ηλικία. Αυτός ο εμπλουτισμός αντιστοιχούσε σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τα 55 έτη.

Οι πρωτεΐνες οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο Down επικαλύπτονταν με τις κορυφαίες πρωτεΐνες στη μέση και τρίτη ηλικία, αλλά όχι με εκείνες της νεαρής ηλικίας. Το γεγονός ότι το πρωτέωμα που ορίζει αυτές τις δύο ασθένειες άλλαξε επίσης σε ηλικιωμένα άτομα μιας ξεχωριστής ομάδας χωρίς νόσο, υποστηρίζει την έννοια της επιταχυνόμενης γήρανσης στο σύνδρομο Down και τη νόσο Alzheimer.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας συμβάλλουν σε μια βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης και της σχέσης της με την υγεία. Εντοπίζοντας συγκεκριμένες αλλαγές στην πρωτεΐνη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στον μετριασμό των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Η κυματοειδής φύση αυτών των αλλαγών τονίζει την πολυπλοκότητα της γήρανσης και την ανάγκη για συνεχή έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξετάσεις αίματος για τη βιολογική ηλικία, καλύτερη παρακολούθηση της διάρκειας ζωής και μελλοντικές θεραπείες για την επιβράδυνση της φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία. 

Advertising

Βιβλιογραφία

Lehallier, B., Gate, D., Schaum, N., Nanasi, T., Lee, S. E., Yousef, H., κ.ά. (2019). Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan. Nature medicine25(12), 1843–1850. https://doi.org/10.1038/s41591-019-0673-2

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Σώμα & Υγεία

Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Σχέση μητρικής υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και νευροανάπτυξης πρόωρων βρεφών

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχέση μητρικής υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και νευροανάπτυξης…