
Ο Γιώργος Ιωάννου ήταν Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης. Είναι έντονος ο προσωπικός τρόπος έκφρασης στα έργα του. Επηρεασμένος από τις αρχές του Ιμπρεσιονισμού αρχικά, πέρασε σε μια δημιουργική συνέργεια της τεχνικής των κόμικς και της Ποπ αρτ στη συνέχεια.
Η συνύπαρξη όλων αυτών των στοιχείων, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Γιώργου Ιωάννου, μας έχουν δώσει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που αποτελούν δηκτικά κοινωνικά και πολιτικά σχόλια.
Η ζωή του
Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1926 στην Αθήνα. Οι σπουδές του στη ζωγραφική ήταν αρχικά κοντά στον Κωστή Ηλιάδη και στον Θεόδωρο Δρόσο. Ακολούθησαν μαθήματα στην Academie Julian Ateliers peinture-dessin αλλά και μελέτες σε μεγάλα εργαστήρια της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Πρώτη φορά θα εκθέσει έργα του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1959 στη γκαλερί Ζυγός. Θα συνεχίσει να παρουσιάζει έργα του στην Αθήνα, σε περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις. Το ίδιο όμως θα κάνει και στο εξωτερικό. Το 1970 θα πάρει μέρος στη Μπιενάλε της Βενετίας. Ατομικές εκθέσεις του θα φιλοξενήσουν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Οστάνδης, η γκαλερί Isy Brachot, στις Βρυξέλλες, καθώς και η γκαλερί Pagani, στο Μιλάνο.

Η δουλειά του έχει διακριθεί και βραβευθεί πολλές φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Γιώργο Ιωάννου για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου. Ο καλλιτέχνης υπήρξε δημιουργικός και παραγωγικός για πενήντα τουλάχιστον χρόνια στην ελληνική εικαστική σκηνή. Πέθανε στις 13Φεβρουαρίου του 2017 σε ηλικία 90 ετών.
«Η αίσθηση του χρώματος αποτελεί εξωτερίκευση ενός φόρτου που με συμπιέζει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την επιθυμία για επικοινωνία».
(Γιώργος Ιωάννου. Το Βήμα)
Τα έργο του Γιώργου Ιωάννου
Πέρα από τη ζωγραφική, για τον Γιώργο Ιωάννου υπάρχουν και άλλα πεδία τέχνης να κερδίζουν την προσοχή του. Η χαρακτική γίνεται τρόπος έκφρασης για τον καλλιτέχνη. Έτσι, όπως και στη ζωγραφική, έχει αποτυπώσει κι εδώ θέματα πολιτικά και ιστορικά. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Γερμανική κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, η Δικτατορία αποτελούν, όπως είναι φυσικό, πηγή έμπνευσης. Είναι ανάγκη να εξωτερικευθεί το κοινωνικό βίωμα των ζοφερών καταστάσεων και ο Ιωάννου βρίσκει τη διέξοδο και στη χαρακτική, εκτός της ζωγραφικής. Στο «Λεύκωμα 1940-1974», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση, περιλαμβάνονται εκατό μονοτυπίες του με αυτή τη θεματογραφία.

Η φωτογραφία είναι ένα ακόμη πεδίο που απασχόλησε τον Γιώργο Ιωάννου. Ένα δείγμα από τις πλούσιες φωτογραφικές συλλογές του μπορεί να βρει κανείς στο λεύκωμα «Η Αθήνα μέσα από τις καρτ ποστάλ του παρελθόντος».
Ο Γιώργος Ιωάννου έχει μελετήσει θέματα τέχνης και έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας. Πολλά εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων έχουν εικονογραφηθεί από τον ίδιο.
«…Η απομόνωση αυτή προέρχεται από τη διάστασή μου με την περιβάλλουσα αντικειμενική πραγματικότητα και με την άρνησή μου να συμβιβαστώ μαζί της.»
(Γιώργος Ιωάννου, Το Βήμα)
Η ιδιαίτερη ματιά του Γιώργου Ιωάννου
Ο Γιώργος Ιωάννου έχει ενδιαφερθεί για το τοπίο, τη νεκρή φύση, την ανθρώπινη μορφή αλλά και την εσωτερική αντίληψη του κόσμου γύρω. Βιώνει αλλά και παρατηρεί. Και μέσα από τη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα και τον υπαινικτικό «λόγο» εκδηλώνει την αντίδραση απέναντι στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Τα έργα του με τα έντονα χρώματα, τις δυναμικές μορφές, τους αδιαμόρφωτους όγκους, τα συμβολικά αντικείμενα είναι σχολιασμοί και δηλώσεις πάνω στις καταστάσεις που ο ίδιος και οι συνάνθρωποί του ζουν. Εικόνες πολύ περιγραφικές μα και αινιγματικές μιλούν ζωηρά και σατιρίζουν το σύγχρονο περιβάλλον. Άνθρωποι, πουλιά, φυτά, κτίρια, έργα τέχνης, μεταφορικά μέσα ορμούν μέσα από τα έργα του και διατυπώνουν την άποψη του καλλιτέχνη.

Το σύγχρονο και το παλιό ως χρόνος αλλά και ως στάση συνομιλούν συχνά στο έργο του Γιώργου Ιωάννου. Οι συνθέσεις του έχουν τόνο καταγγελτικό απέναντι στον καταναλωτισμό, την τεχνολογική εκστρατεία του παρόντος και την αλλοίωση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η ανατρεπτική και μεταφορική του τέχνη, μια εντελώς προσωπική αποτύπωση του σύγχρονου καταναλωτικού, σκληρού πολιτισμού, μοιάζει να θέλει να προσεγγίσει με στοιχεία παραμυθιού τον άνθρωπο και τα παθήματά του
Έργα του Γιώργου Ιωάννου έχουν αγοραστεί από μουσεία, πινακοθήκες, ιδρύματα, οργανισμούς, γκαλερί, υπουργεία και άλλους χώρους γραμμάτων και πολιτισμού στην Ελλάδα. Ιδιώτες συλλέκτες επίσης σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν αγοράσει έργα του.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:
- Γιώργος Ιωάννου. Ανάκτηση από: homouniversalis.gr (Τελευταία Σύνδεση 13/2/2022)
- Γιώργος Ιωάννου: ο προφήτης της Ποπ Αρτ. Ανάκτηση απο: tovima.gr (Τελευταία Σύνδεση 13/2/2022)